Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 iun 2014 - Anul XIX, nr. 138 (5647)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Carenţă

Serviciile de îngrijire la domiciliu, prea puţine în raport cu numărul sucevenilor cu demenţă şi schizofrenie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Unul dintre spitalele care nu duce niciodată lipsă de pacienţi este cel de Psihiatrie Cronici Siret. Pe lângă faptul că este singura unitate medicală pentru bolnavii psihic cronici, oferta redusă de servicii de îngrijire la domiciliu contribuie din plin ca cele 50 de paturi, destinate pacienţilor cu astfel de afecţiuni, să fie mereu ocupate.

Directorul spitalului, psihologul Tiberiu Rotaru, ne-a declarat că de cele mai multe ori este vorba despre cazuri de pacienţi cu schizofrenie, după care urmează demenţa vârstei a treia. Durata de spitalizare la pacienţii cronici este de 17 zile, dar există şi cazuri extreme, când bolnavii rămân în spital 50 de zile. „Ne referim aici la demenţe, când este imposibil ca familia să aibă grijă de bolnav. Fie sunt pacienţi singuri, fie copiilor le este imposibil să aibă grijă de părintele bolnav. Este foarte greu de găsit pe cineva care să aibă grijă la domiciliu de un bolnav psihic. Vorbim despre pacienţi total dependenţi de servicii de îngrijire şi medicaţie, pacienţi care trebuie hrăniţi, schimbaţi, scoşi la plimbare etc.”, a spus Tiberiu Rotaru.

Potrivit acestuia, firme şi organizaţii specializate în domeniu există doar la nivel urban, dar şi aici sunt prea puţine în raport cu necesităţile în creştere. Munca este grea, pacientul trebuie supravegheat 24 de ore din 24 pentru că este complet imprevizibil şi nu are nici un control asupra acţiunilor sale, salariile sunt mici, iar oferta pentru o muncă similară în străinătate este mult mai atractivă din punct de vedere financiar.

 

În ultimii cinci ani s-a triplat cazul sucevenilor cu depresii

Pentru cei care au lucrat în străinătate perioade lungi apare însă o altă problemă când revin în România, semnalată tot de directorul spitalului.

Directorul Rotaru afirmă că, în ultimii patru-cinci ani, pe fondul crizei economice s-a triplat numărul sucevenilor care suferă de depresii, iar cele mai multe victime sunt printre cei care s-au întors din străinătate şi nu s-au putut adapta. Cu mai multă deschidere către psihiatri, şi aceştia ajung pacienţi ai spitalului din Siret pentru a redeveni funcţionali, integraţi în comunitate. „Aici, misiunea noastră nu este reabilitarea, ci integrarea în comunitate”, afirmă directorul.  Din fericire, Spitalul de Psihiatrie Cronici Siret nu are probleme de finanţare şi reuşeşte să facă faţă cerinţelor. „Nu am avut cazuri de pacienţi care să fie nevoiţi să-şi cumpere medicamente. Medicii noştri îşi pot permite să comande aproape tot ce consideră necesar pentru pacienţi. Nu avem arierate, personalul îşi ia toate drepturile salariale, inclusiv tichetele de masă”, a mai precizat Tiberiu Rotaru. O lipsă notabilă, însă, este gradul de acoperire cu asistente medicale şi infirmiere, realizat doar în proporţie de 75 la sută. De pe băncile şcolii acestea vin, lucrează câteva luni sau ani, câştigă experienţă şi pleacă la slujbe mai bine plătite, peste hotare. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Serviciile de îngrijire la domiciliu, prea puţine în raport cu numărul sucevenilor cu demenţă şi schizofrenie.
 Vizualizări articol: 1658 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Serviciile de îngrijire la domiciliu, prea puţine în raport cu numărul sucevenilor cu demenţă şi schizofrenie5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei