Prima sesiune a examenului de bacalaureat 2014 debutează astăzi, cu proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A), testare la care sunt aşteptaţi peste 5.321 de elevi din judeţ.
De probele orale ale bacului vor trebui să treacă doar absolvenţii claselor a XII-a care susţin pentru prima dată examenul maturităţii, nu şi absolvenţii promoţiilor trecute, care îşi încearcă norocul pentru a doua oară.
Probele la care nu există “picaţi”
Insp. Laura Hacman, responsabilul de relaţia cu presa din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, a menţionat că elevii vor susţine probele de evaluare a competențelor lingvistice şi digitale în 41 de licee.
Proba A începe de la ora 9.00. Elevii vor extrage un bilet pe care vor găsi un text la prima vedere pe care vor trebui să-l citească cu voce tare, pentru ca mai apoi să răspundă unor întrebări legate de text. Subiectele probei orale de la limba română pot trata texte literare şi nonliterare, cerinţele având un grad de complexitate care să permită tratarea lor în maximum 10-15 minute. Candidatul este examinat de către doi profesori de specialitate, în prezenţa a cel puţin trei candidaţi.
De menţionat că după susţinerea acestei probe (ca şi în cazul celorlalte probe orale), toţi candidaţii vor fi admişi, indiferent de cum se descurcă în faţa comisiei. Rezultatul obţinut de fiecare candidat la această probă nu se exprimă prin note, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător: utilizator mediu, avansat şi experimentat. Cu alte cuvinte, simpla prezenţă a elevului în sala de examinare şi lecturarea unui text sunt suficiente pentru ca elevul să fie admis. Un candidat care nu se prezintă la probele orale poate participa la probele scrise, însă nu poate promova examenul de bacalaureat.
În sălile de examen este strict interzis accesul candidaţilor cu manuale, dicţionare, notiţe sau însemnări care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de comunicare. Nerespectarea acestor reguli duce la eliminarea din examen a candidatului, indiferent dacă materialele respective au fost folosite sau nu. În toate sălile de examinare din judeţ sunt montate camere de supraveghere.
Calendarul examenului de bacalaureat
Sesiunea din vară a bacalaureatului debutează astăzi cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A). În perioada 11 - 13 iunie va avea loc evaluarea compeţentelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, probă la care sunt aşteptaţi 18 elevi suceveni. Între 16 şi 20 iunie, candidaţilor le vor fi evaluate competenţele digitale (4.776 de înscrişi), iar în perioada 23 - 27 iunie va avea loc evaluarea compeţentelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, testare la care s-au înscris 5.055 de elevi. Probele scrise vor avea loc în intervalul 30 iunie - 4 iulie. Rezultatele vor fi afişate pe 7 iulie.
La nivel naţional, aproximativ 200.000 de absolvenţi de liceu vor susţine examenul de bacalaureat în sesiunea din vară.