Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 iun 2014 - Anul XIX, nr. 127 (5636)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Sărbătoare la Pojorâta, pe 1 iunie

Ziua de 1 iunie 2014 a concentrat la Pojorâta un cumul de evenimente care mai de care mai deosebite, mai de seamă, mai importante şi de mare însemnătate atât pentru comunitatea pojorâtenilor, cât și pentru toți participanții la sărbătoare.

Ziua a debutat cu lansarea de carte ”Românii americani de la Marile Lacuri” a lui Ștefan Străjeri, carte tipărită la Editura Anamarol - director Rodica Elena Lupu, tehnoredactată de Valentin Popescu, coperta și grafica aparținând Gabrielei Petcu.

Printre invitații la lansare s-au numărat prof. univ. dr. Anca Sîrghie, scriitorul Corneliu Florea, prof. Viorica Cernăuțeanu, prof. Domnica Codreanu, din partea TVR Internațional București Stela Nacu – realizator și George Păduraru - operator TV, prof. Gabriela Volosciuc, Ana Moroşanu Magdin, șef departament interviuri la România Press, Petre Magdin, compozitor, Virgil Rațiu, director Editura Aleteia, Gheorghe Chindriș și Adriana Verhange, membrii fondatori ai Societății „Avram Iancu” din Detroit, Oana Rotariu, colaborator Curentul Internațional, Adrian Beznă și Cătălin Ungureanu, artiști muzică folk.

Despre cartea lui Ștefan Străjeri, prof. dr. Anca Sîrghie a afirmat că ”un asemenea studiu monografic va dăinui peste timp ca o carte de vizită onorantă pentru întreaga comunitate a românilor de pretutindeni”.

Viorica Cernăuțeanu și Domnica Codreanu au afirmat, printre altele, că sunt mândre că autorul nu și-a uitat obârșia și că numele lui Ștefan Străjeri se va adăuga în panoplia oamenilor de valoare ai Pojorâtei”.

Corneliu Florea, scriitor a peste zece cărți și a numeroase articole, a omagiat împlinirea celor 15 ani de la prima apariție a Curentului Internațional, a evidențiat valoarea antologică pe care acest ziar o are, faptul că e o publicație independentă, curajoasă, o voce într-adevăr liberă care unește românii de pretutindeni, îi inspiră și spune lucrurilor pe nume, dar cu respect, pe cât posibil cu obiectivitate și fără a induce teamă și ură.

Sărbătoarea s-a mutat la Biserica ”Sfântul Ioan Botezătorul”, unde distinsa doamnă a muzicii populare românești Veta Biriș a cântat pricesne de biserică. De la biserică, evenimentul a continuat pe stadion, pentru urmărirea unui spectacol artistic inspirat ales și adecvat momentului, prilejuit și de a XI-a Ediție a Festivalului de obiceiuri și tradiții ”Comori de suflet românesc”.

Momente importante ale evenimentului au fost oficierea nunții de aur a două perechi de pojorâteni, învestirea cu titlul de Cetățean de Onoare al Comunei Pojorâta a prof. Viorica Cernăuțeanu, a lui Ștefan Străjeri, a ing. silvic Valerian Solovăstru și a deputatului Mugurel Cozmanciuc și premierea sportivilor comunei Alexandru Flocea și prof. Agoston Zoltan.

Pe scenă au performat ”Mugurașii Pojorâtei”, Pamfil Roată şi ”Ansamblul Plaiurile Pojorâtei”, Veta Biriș, Ansamblul folcloric ”Cetina” din Vama, Călin Brăteanu, Felicia Oblesniuc și Ansamblul folcloric ”Huțulca” din Moldovița, Ansamblul folcloric ”Brăduțul” din Frumosu, Ansamblul folcloric ”Izvorașul” din Izvoarele Sucevei, Ansamblul folcloric ”Brezeanca” din Breaza, Nicoleta Hafiuc și Ansamblul folcloric ”Străjerii Bucovinei” din Pojorâta, Mircea Coca și Ansamblul ”Flori de Bucovina”, din Sadova, și din nou Ansamblul folcloric ”Piatra Străjii” din Pojorâta, Laura Cazac, Diana Ivașcu, împreună cu Ansamblul folcloric ”Plaiurile Pojorâtei”, interpretul de muzică populară timișorean Florin Boita și artiștii folk Adrian Beznă și Cătălin Ungureanu.

De succesul evenimentului se face responsabilă întreaga echipă de organizatori, printre care amintim Grupul de acțiune locală ”Bucovina de Munte”, Consiliul Local și Primăria Pojorâta, un aport special avându-l primarul Bogdan Codreanu și Nicoleta Ursachi.

La sărbătoarea Pojorâtei au participat primari și primărițe din comunele și orașele învecinate: Vama, Frumosu, Sadova, Vatra Moldoviței, Moldovița, Pojorâta, Fundu Moldovei, Breaza, Moldova Sulița și Izvoarele Sucevei, care și-au adus aportul contribuind fiecare cu aducerea la eveniment a artiștilor și formațiilor cele mai reprezentative ale comunelor lor, fapt pentru care primarul Pojorâtei și-a exprimat recunoștința. La Ziua Comunei Pojorâta au fost prezenți atât prefectul de Suceava, Florin Sinescu, cât și președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor.

Oana ROTARIU - colaborator Curentul Internațional

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sărbătoare la Pojorâta, pe 1 iunie.
 Vizualizări articol: 3389 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Sărbătoare la Pojorâta, pe 1 iunie5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei