Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 mai 2014 - Anul XIX, nr. 119 (5628)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Panică în noapte

O explozie foarte puternică a împrăștiat pe o sută de metri o spălătorie auto

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

O explozie foarte puternică a distrus aproape în totalitate o spălătorie auto din comuna Mălini, afacerea de aproximativ 100.000 de euro a unei familii care a muncit timp de 17 ani în Grecia. Deflagrația a fost atât de puternică, încât a distrus geamuri de la casele unor localnici pe o rază de câteva sute de metri, iar bucăţi din construcţie au fost aruncate la aproximativ o sută de metri. Explozia s-a produs în noaptea de duminică spre luni, în jurul orei 1.30, astfel că nu au fost victime omeneşti.

 

Explozia a spart geamuri de la căminul cultural în care era în toi o nuntă

Spălătoria auto cu vulcanizare şi un mini-bar din centrul comunei Mălini a fost închisă în ziua de duminică, ceea ce, au stabilit ulterior pompierii, a favorizat acumularea de gaze. La ora exploziei, la căminul cultural aflat la câteva sute de metri distanţă era în toi o nuntă, panica oamenilor aflaţi la petrecere fiind amplificată de spargerea a două geamuri ale clădirii. Proprietarul spălătoriei a fost sunat de unul dintre nuntaşi.

„La 1 şi jumătate am început să primesc telefoane de la lumea de la cămin, de la nuntă. Când am venit era distrus tot, munca noastră de-o viaţă s-a făcut praf. Sunt banii munciţi timp de 17 ani în străinătate”, a declarat Gheorghe Maganu. El a estimat pierderile la 100.000 de euro, marea sa problemă fiind că nu avea nici un fel de asigurare pe clădire sau utilajele din interior. Clădirea spălătoriei a fost distrusă în proporţie de 90%, iar ce a rămas trebuie pus la pământ, structura de rezistenţă fiind grav afectată.

 

Vecinul bombardat cu bucăţi din spălătoria auto

De altfel, explozia a fost atât de puternică, încât geamurile de la numeroase case din zonă s-au făcut ţăndări.

Cel mai afectat dintre vecini a fost Toader Amariei. Grădina bărbatului a fost împânzită de bucăţi din clădirea spălătoriei, o bucată din acoperiş i-a aterizat în spatele casei, iar un pneu i-a găurit acoperişul şurii.

„O explozie foarte puternică m-a trezit din somn, o duduială de am crezut că s-a năruit pământul... prima dată am crezut că mi-a picat ceva pe casă, au venit bolovani de un metru în grădină, dacă suflul era spre casă îmi distrugea tot”, povestea speriat bătrânul.

 

Cum s-a produs explozia

La faţa locului au ajuns pompieri de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Mălini şi poliţişti, din start fiind luată în calcul o posibilă acţiune intenţionată. Cercetarea la faţa locului a fost demarată ieri dimineaţă, iar treptat s-au găsit elemente suficiente care să-i lămurească pe anchetatori cu privire la ce s-a întâmplat. O butelie care a avut scăpări de gaze a provocat explozia.

Generalul de brigadă Ion Burlui, inspectorul-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, a explicat cum s-a produs deflagraţia:

„Din primele cercetări la faţa locului rezultă că a fost o acumulare de gaze combustibile care au provocat o explozie la aprinderea unui ventilator de la un aparat frigorific. Este cert că au fost întrunite condiţiile pentru producerea unei explozii, camerele fiind etanşe, cu geamuri din termopan, uşi din termopan şi planşeu din rigips foarte bine etanşat. De asemenea, am identificat şi locul de unde s-ar fi putut scurge gazul, butelia de aragaz”.

Deşi ar părea poate greu de crezut că butelia de la un aragaz poate produce un asemenea dezastru, Ion Burlui a explicat că lucrurile nu stau deloc aşa. Cel mai probabil furtunul buteliei a avut o defecţiune şi a scăpat gaz, iar timpul îndelungat în care clădirea a fost închisă, fără nici o aerisire, a dus la o acumulare foarte puternică de gaze.

Inspectorul-şef al ISU Suceava a mai avertizat că acest grav incident trebuie să fie încă un semnal de alarmă privind necesitatea ca o casă sau o afacere de acest gen să fie asigurată.   

Butelia care a provocat explozia a fost ridicată de anchetatori, pentru a fi expertizată şi a se stabili în mod clar de ce s-au înregistrat scurgeri de gaze. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O explozie foarte puternică a împrăștiat pe o sută de metri o spălătorie auto.
 Vizualizări articol: 1556 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
O explozie foarte puternică a împrăștiat pe o sută de metri o spălătorie auto5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pragmatic trimis de
(27 mai 2014, 17:11:52
Cat ar fi costat asigurarea? 100 000euro deinmultit cu o cota de prima de maxim 0.25% ar fi rezultat o prima de asigurare de 250 euro/an, platibila si in rate...sunt convins ca multi au batut la usa dumneavoastra si v-au propus o asigurare, dar...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei