Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 mai 2014 - Anul XIX, nr. 112 (5621)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Eveniment

Hora Bucovinei, armistițiu de câteva ore pentru toţi politicienii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

A șasea ediție a serbării câmpenești Hora Bucovinei a adus, ieri, la Bucşoaia-Frasin, mii de oameni din toate colțurile judeţului. Ca în fiecare an şi cu atât mai mult cu cât acum evenimentul a avut loc cu o săptămână înainte de alegerile pentru Parlamentul European, liderii partidelor politice şi candidaţii locali pentru un mandat de eurodeputat nu au ratat prilejul de a exersa o baie de mulţime. Remarcabil, însă, a fost că pentru câteva ore s-au abţinut de la declaraţii războinice şi, atunci când adversarii politici s-au întâlnit faţă în faţă, nu numai că şi-au strâns mâinile, dar s-au şi îmbrăţişat.

Liderii echipei PSD,  preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, senatorii Ovidiu Donţu, Neculai Bereanu, deputatul Ioan Stan, candidatul pentru Parlamentul European, dr. Tiberius Brădăţan, s-au întâlnit şi au stat de vorbă cu cei ai PDL - senatorul Gheorghe Flutur, deputaţii Ioan Balan şi Maria Ardeleanu şi candidatul la alegerile europarlamentare, dr. Orest Onofrei. Senatorul Gheorghe Flutur a venit îmbrăcat în cămaşă cu motive populare şi bundiţă, „din lada de zestre de acasă”, după cum a precizat. Flutur a declarat că a venit să se bucure că ceea ce a început cu echipa PDL, pe vremea când a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, continuă. „Şi continuă pentru că aici este un izvor pe care nu îl poţi opri. De la an la an văd că se diversifică lucrurile şi cred că este obligatoriu pentru noi să participăm şi să întindem o mână către cei care mai poartă încă portul popular şi către crescătorii de animale, pentru că astăzi de fapt sărbătorim urcatul oilor la munte”, a afirmat Flutur. El a amintit că a fost criticat la prima ediţie, când a scris cu oi pe deal „Bucovina”, dar în acelaşi timp asta a făcut să se vorbească despre această zonă. „Din păcate, se vorbeşte mai puţin de Bucovina acum şi asta mă mâhneşte. Trebuie să punem Bucovina acolo unde îi este locul”, a mai afirmat Gheorghe Flutur.

 

Primarul PDL de Frasin: „Discut orice în afară de politică. Suntem la Hora Bucovinei”

Şi deputatul PDL Ioan Balan a accentuat continuitatea manifestării iniţiate în timpul administraţiei PDL. „Este o sărbătoare a cântului, a portului bucovinean şi faptul că astăzi aceste lucruri continuă mă bucură. Este unul dintre puţinele lucruri care continuă, din multitudinea de proiecte ale lui Gheorghe Flutur. Trebuie salutat şi felicitat acest lucru şi să ne bucurăm cu toţii de ceea ce înseamnă Bucovina”, a declarat Balan.

Liberalii au fost prezenţi prin deputatul Ştefan Alexandru Băişanu, preşedintele organizaţiei municipale, Marius Zmău, senatorul Steliana Miron şi candidatul la alegerile europarlamentare Ovidiu Doroftei.

Dat fiind faptul că la manifestarea de la Bucşoaia au venit şi trei membri ai Guvernului - ministrul Muncii, Rovana Plumb, secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii George Turtoi şi secretarul de stat Cătălin Diaconescu, de la Departamentul de Ape Păduri şi Piscicultură, a fost prezent şi prefectul de Suceava, Florin Sinescu.

Prefectul a declarat că Hora Bucovinei este o sărbătoare a tuturor locuitorilor din judeţ şi că „este datoria noastră să ducem mai departe generaţiilor viitoare ceea ce ne reprezintă şi ne defineşte”.

Limitarea declaraţiilor politice în ziua sărbătorii a fost confirmată şi de primarul PDL al oraşului Frasin, Marinel Balan, care i-a mulţumit preşedintelui PSD al Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, că instituţia s-a ocupat şi în acest an de organizarea evenimentului care a devenit definitoriu pentru Frasin - Bucşoaia, precum şi ministrului Rovana Plumb, că a onorat invitaţia de a fi prezentă la Bucşoaia la această sărbătoare.

Primarul Balan a declarat că „discut orice în afară de politică. Suntem la Hora Bucovinei şi Hora Bucovinei are scopul de a promova datini, obiceiuri şi tradiţii de obiceiuri de stână din zona de munte a Sucevei”.

 

Rovana Plumb: „Suntem mândri de tradiţiile pe care le respectați cu sfinţenie”

La rândul său, ministrul Rovana Plumb a mulţumit pentru invitaţie şi a spus că „suntem mândri de tradiţiile pe care le respectaţi cu sfinţenie. Avem cu ce să ne mândrim, cu peisaje, arta populară şi cu oamenii gospodari ai acestei ţări”.

Semnalul de începere a serbării câmpeneşti a fost dat de preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, dar nu de pe scenă, ci din mulţime. Scena a fost rezervată, ieri, în exclusivitate artiştilor populari.

„E hora dumneavoastră, hora gospodarilor şi vreau să decretăm împreună o zi liberă de politică. Avem nevoie de o zi frumoasă a Bucovinei, o zi în care să trăim, să simţim mândria de a fi bucovinean, să gustăm din Bucovina. Sunt bucate bune, muzică bună, e vreme frumoasă afară, să înceapă petrecerea!”, a spus Nechifor.

 

Focul de lemne este secretul unui balmoş bun

În sunet de bucium, a început parada gospodarilor. Mai întâi, gospodarii din oraşul gazdă, urmaţi de cei de la Marginea, Doroteia, Stulpicani, fanfara din Stamate, gospodarii din Humor, Frătăuţii Noi, Cacica, Pârteştii de Sus, Calafindeşti, Todireşti şi din celelalte zone ale judeţului. Cai grei, de povară, cu călăreţi în costume populare, trăsuri, câini, ponei şi oi au defilat prin faţa a mii de oameni. Stânele de la Frasin, Botuş, Stulpicani, Humor, Vama, Fundu Moldovei s-au dovedit neîncăpătoare pentru toţi cei care au vrut să guste tradiționalele bucate de stână, toate pregătite la foc de lemne, sub ochii vizitatorilor.

Andrei Rotariu, paznic de vânătoare de meserie şi bucătar în timpul liber, de la stâna Humorului, a pregătit pentru oaspeţii săi berbec la proţap, gulaş, sarmale, tocăniţă de berbec şi ciorbă de miel. Cu porțiile oferite gratuit, din partea primăriilor din Gura Humorului şi Mănăstirea Humorului, stâna Humor nu a vrut să intre în competiţie cu celelalte, patronate de diverse societăţi comerciale, şi şi-a plasat sloganul la intrare, scris pe o cămaşă cu care a fost îmbrăcată o capră: „Grija românului - capra vecinului”.

Secretul unui balmoş bun ni l-a dezvăluit un alt bucătar, Culuţă Bucătaru s-a recomandat, de la „Inima Bucovinei”. El spune că cel mai important este focul de lemne pe care se fierbe compoziţia de mălai cu jintuit. Iar dacă la pastramă contează şi tipul de lemn pentru aromă, la balmoş este mai simplu. „La aragaz nu iese, trebuie musai foc de lemne. Nu contează de care, dar foc de lemne să fie”, ne spune Culuţă Bucătaru.

 

Iuri, un bebeluş de 9 luni, cel mai tânăr oaspete în costum popular

Oaspeţii care degustă sunt de acord şi spun că fie şi numai pentru balmoş a meritat să vină la Hora Bucovinei. Localnicii ştiu deja că şi caşul sau urda se fac obligatoriu în vase de lemn, dar orăşenii care au vizitat ieri stânele din Tabăra Bucşoaia i-au urmărit cu atenţie pe ciobanii care au făcut demonstraţii practice. Printre cei care au beneficiat de o astfel de ocazie au fost ministrul Rovana Plumb şi secretarul de stat George Turtoi.

Pe lângă aromele ademenitoare, costumele populare au fost un alt punct de atracţie, mai ales când familii întregi sunt îmbrăcate naţional. Cel mai tânăr oaspete în costum popular de ieri a fost probabil Iuri Iustin, un bebeluş de doar 9 luni, ţinut de mama lui călare pe un ponei înhămat la o trăsură. Practic, toţi cei care au venit să mănânce la stâna de la Fundu Moldovei nu s-au putut opri să nu-l admire şi pe Iuri, vesel că i se acordă atât de multă atenţie. Mama lui Iuri ne-a spus că bunica a fost cea care a cusut costumul pentru copil, iar trăsura şi cei doi ponei au fost cumpăraţi special pentru unicul fiu al familiei.

Pentru vizitatorii mai puţin interesaţi de tradiţiile populare a existat şi un segment mai apropiat de  bâlci, cu căluşei, tobogane gonflabile şi toate celelalte ingrediente specifice unui iarmaroc. La fel ca şi la ediţiile precedente, serbarea s-a încheiat seara târziu, cu un foc de tabără. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Hora Bucovinei, armistițiu de câteva ore pentru toţi politicienii.
 Vizualizări articol: 4013 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Hora Bucovinei, armistițiu de câteva ore pentru toţi politicienii5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei