Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 mai 2014 - Anul XIX, nr. 108 (5617)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Criză

Un nou val de debranşări de la sistemul centralizat de termoficare din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sistemul centralizat de termoficare din municipiul Suceava este pus în pericol de un nou val de debranşări, zeci de solicitări fiind înregistrate zilnic la sediul Termica.

Criza cu care se confruntă sistemul de termoficare sucevean a fost anunţată ieri de directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu, care a atenţionat asociaţiile de proprietari şi populaţia asupra riscurilor care apar: „În aceste condiţii de nesiguranţă, când nu se încasează banii de la populaţie, nu se ştie cât timp se mai furnizează energia termică, foarte mulţi proprietari aleg soluţia debranşării şi montării altor surse de încălzire. De la întreruperea furnizării căldurii primim câte 35-40 de cereri de debranşare pe zi”.

Mai mult, directorul societăţii de termoficare s-a arătat îngrijorat de faptul că, aşa cum s-a constatat în anii anteriori, o parte din cei care au depus aceste solicitări s-au şi apucat să îşi monteze alte sisteme de încălzire, chiar de nu au primit încă aprobare pentru a se debranşa de la sistemul centralizat.

„Există o masă critică şi la acest sistem de termoficare, dacă ajungem sub numărul minim de consumatori, care la noi este de aproximativ 18.000 de apartamente, termoficarea nu mai poate fi asigurată în condiţii rezonabile, de nimeni. Nu aprobaţi foarte uşor aceste debranşări la nivel de asociaţie şi între vecini, pentru că vom avea cu toţii de suferit”, a avertizat directorul Termica, la şedinţa de ieri cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari.

Primarul Ion Lungu a spus că deşi există prevederi legale prin care poate interzice debranşarea de la sistemul centralizat, nu „ţinem pe nimeni cu forţa”, dar a cerut sucevenilor să conştientizeze faptul că debranşarea unui număr mare de consumatori îi va afecta pe toţi.

„Acest prag de rentabilitate nu afectează doar furnizorul de servicii, ci şi populaţia, pentru că dacă scade numărul de consumatori cresc costurile. Cu cât sunt mai mulţi abonaţi, cu atât tariful poate fi mai mic, pentru că şi cheltuielile de funcţionare se împart la un număr mai mare de apartamente”, a explicat şeful municipalităţii sucevene, care speră ca, odată cu desemnarea unui nou operator de termoficare, la licitaţia care are loc astăzi, populaţia să îşi recapete încrederea în privinţa asigurării acestor utilităţi.

Pe de altă parte, directorul Termica consideră că puterea de a decide soarta sistemului centralizat de termoficare este în mâinile populaţiei.

„Numai beneficiarii, prin plata corectă a ceea ce consumă, pot susţine acest sistem. Nimeni nu trebuie să îşi facă iluzii că vine nu ştiu ce operator şi asigură funcţionarea acestui sistem cu întârzieri la plată, cu preţuri care nu acoperă cheltuielile”, a adăugat Ovidiu Dumitrescu.

Sistemul centralizat de termoficare al Sucevei s-a mai confruntat cu câteva valuri de debranşări, după Revoluţie, fiind ani în care s-a ajuns şi la 2.000 – 2.500 de cazuri de debranşare. În ultimii ani, însă, acest fenomen s-a estompat foarte mult, criza de acum fiind declanşată de intrarea Termicii în insolvenţă şi de frica sucevenilor de a nu rămâne fără căldură şi apă caldă, deşi în iarna care tocmai s-a încheiat, asigurarea căldurii şi apei calde nu a fost o problemă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un nou val de debranşări de la sistemul centralizat de termoficare din Suceava.
 Vizualizări articol: 3040 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Un nou val de debranşări de la sistemul centralizat de termoficare din Suceava5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Dec ce dati vina pe populatie, nu va este rusine? trimis de
(14 mai 2014, 12:54:45
Sistemul nu mai este atractiv, din acest motiv pleaca ,,populatia”.

Cum adica soarta sistemului centralizat de termoficare este în mâinile populaţiei?

Scumpirea gigacaloriei, certurile, motivele personale, dezinteresul obliga oamenii sa plece in masa.
Acest dezinteres nu aduce nimic bun, oamenii s-au saturat si pleaca.

Acum, la vot, este momentul sa platiti pentru situatia ingrata in care s-a ajuns.

Cine trebuia sa intervina? Cine sa rezolve situaţia? Unde sunt institutiile statului abilitate sa faca tocmai acest lucru? Pe unde stau conducatorii alesi de noi? Era atit de greu sa se prevada aceasta situatie, cind de ani de zile sistemul de incalzire este in cadere libera ?
Oamenii cinstiti sufera pentru ca au fost mintiti ani la rind. Cine raspunde de brambureala creata?

2.   Mars! trimis de
(14 mai 2014, 13:34:00
Jegu asta trebuia sa fie dat afara de ceva vreme. Are mult tupeu, sa arunce vina pe populatie.
3.   De neinteles.... trimis de
(14 mai 2014, 16:01:57
...aceasta atitudine,ca si cum cei care se debranseaza sunt vinovati pentru ce se va intampla cu restul care raman la Termica?Ce sa facem sa ne sacrificam pentru binele intregului oras dar mai ales pentru binele mai marilor de la termica.Ca in comunism unde toti eram asa zis,egali.Scutiti-ma.
4.   LASA-NE!!! trimis de
(14 mai 2014, 16:07:25
de saracia lucie in care ne-ati afundat voi miliardarii ,ati auzit?
5.   Comentariu trimis de
(14 mai 2014, 16:29:07
De ce ne obligati sa nu ne debransam ? Va spun eu de ce pt ca voi cei toti incapacii va e frica ca o sa fiti someri si va cade scaunul moale de sub C.U.R. si ramineti fara salarii grase.
6.   Comentariu trimis de
(14 mai 2014, 16:32:58
Bravo laatule ai perfecta dreptate !
7.   Este interes, este democratie?! trimis de
(14 mai 2014, 19:12:51
Metoda de a convinge oamenii sa nu plece este comunista. In democratie functioneaza legea concurentei, partenerul care vrea sa cistige in fata altuia, lupta sa atraga oamenii, facindu-se mai atractiv.

Dar este interes, este democratie?!
8.   Obs. trimis de
(14 mai 2014, 20:23:56
Sfanta indignare.Nimeni nu spune un cuvant ca in ultimul sezon datoriile populatiei au crescut cu milion de euro, adaugindu-se la cele istorice.Probabil Lungu isi smulge parul ca a impus vinderea giga caloriei mult sub pretul de productie. In 2001 cind a fost transferata Termica primariei Suceava trebuia sa puna piciorul in prag si sa impuna pretul corect! A incurajat in scop electoral neplata caldurii si falimentarea Termicii!Niciodata o firma privata nu va venii in SV sa dea caldura de pomana milogului Lungu si locuitorilor Sucevei.Injurati-l pe Dumitrescu cit vreti, asta e situatia, confortul costa!Ganditi-va ca actualii administratori financiari au deschis 3 procese primariei prin care cer recuperarea a 1900 de miliarde(1 900 000 000 000)pe care le datoreaza primaria Termicii!Credeti ca le vor pierde?Eu nu!Ca nu se vor platii asta e altceva.Solutia?Centrala proprie!Dumitrescu are de mult!
9.   O situatie normala... trimis de
(14 mai 2014, 21:25:20
...in conditiile in care cei care platesc au ajuns la limita rabdarii. Termica va ramane in proportie anormala cu, clienti care nu platesc.
10.   Este foarte Normal.. trimis de
(14 mai 2014, 23:54:54
Este foarte normal sa se debranseze lumea,cu bani lor fac ce vor, dau un exemplu din g enescu scara de bloc care apartine asociatiei nr 11. in lunile de iarna cunsum 50 de unitati si vine de plata 250 lei. plus pierderile care se platesc in fiecare luna cate 10 metri apa rece si apa calda luna de luna.mergi la asociatie faci reclamatie te trimite la primarie, la primarie ridica din umeri.ar trebui desfiintate si asociatiile.
11.   BINE- ZIS trimis de
(15 mai 2014, 04:39:42
Da ,GABYTZU12 desfiintate si asociatiile!Alti bani furati de alti hoti!Contracte individuale si facturi,ca la orice operator!
12.   Bravo trimis de
(15 mai 2014, 08:41:10
M-as bucura ca toti sucevenii sa isi monteze centrale de apartament, iar Lungu sa o ia in brate ( si apoi in gura si alte orificii) cu Termica si cu Bioenergy -ul lui. Pina in iarna trebuie sa scapam de lipitori! Bafta!
12.1  RE: Bravo trimis de
(15 mai 2014, 09:29:12
Inndila,sunt de acord ca toată lumea să se uite "la orificii"şi ce-o fi,om mai vedea.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei