Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 mai 2014 - Anul XIX, nr. 108 (5617)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

În Los Angeles

Trei elevi suceveni participă la cea mai amplă competiție de știință și inginerie din lume, dedicată liceenilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Octavian Coca și Ștefan Dascălu, de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, şi Daniel Cosovanu, de la Liceul Tehnologic „Tomșa Vodă” Solca, reprezintă România la cea mai amplă competiție de știință și inginerie din lume, dedicată liceenilor.

Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) are loc la Los Angeles, Statele Unite ale Americii, în perioada 10-16 mai, delegaţia României fiind deja acolo.

Din lotul României mai fac parte şi doi elevi din Bucureşti, de la Colegiul Naţional „Tudor Vianu”, cei cinci liceeni fiind însoţiţi în SUA de conf. univ. dr. ing. Dan Milici, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava. Dan Milici coordonează prezenţa tinerilor români la Intel ISEF de şase ani şi, totodată, se ocupă de întreaga selecţie la nivel naţional.

 

Invenţie pentru deficitul de atenţie

Octavian Coca și Ștefan Dascălu sunt elevi în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, iar aceştia participă la Los Angeles cu un proiect ce își propune să trateze, prin joacă, afecțiuni precum ADHD.

Proiectul include un circuit cu maşinuțe a căror viteză de deplasare este modificată proporţional cu gradul de concentrare la un moment dat a utilizatorului şi un ventilator a cărui viteză de rotaţie este, la fel, direct proporţională cu gradul de concentrare. Folosind aceste dispozitive, utilizatorul îşi poate antrena, prin joc, capacitatea de a-şi induce o stare de atenţie, ceea ce este foarte util în rezolvarea eficientă a sarcinilor zilnice care necesită un nivel mare de concentrare, inclusiv a atenţiei în procesul de învăţare, dar şi pentru tratarea tulburărilor de tip ADHD.

Elevii suceveni lucrează de aproximativ un an la acest proiect, de când au câştigat cu această invenţie Concursul Naţional de Ştiinţă şi Tehnologie RoSEF, care s-a desfăşurat la Suceava, concurs în urma căruia se desemnează componenţa lotului reprezentativ al României la Intel ISEF.

 

Generator solar de aer cald, invenţia elevului de la Solca

Elev în clasa a XI-a la Liceul Tehnologic „Tomșa Vodă” Solca, Daniel Cosovanu a identificat o modalitate de a încălzi camerele cu ajutorul energiei solare. Acesta a

realizat un generator solar de aer cald, ce nu poluează și care poate fi folosit pentru încălzirea locuințelor.

Potrivit prof. Ilie Cosovanu, coordonatorul şi îndrumătorul elevului, „generatorul este făcut din materiale refolosibile şi poate fi realizat de oricine are abilităţi practice şi unelte potrivite. Daniel lucrează de peste un an la acest proiect, chiar a ţinut şi un jurnal în tot acest timp în care a notat măsurători, studii, grafice, încercări, analize etc.”

Proiectul lui Daniel constă în realizarea unor panouri solare ce reutilizează dozele alimentare din aluminiu pentru a genera un curent de aer cald ce poate fi folosit la încălzirea unei incinte. Acesta poate înlocui combustibilii fosili des folosiți pentru încălzirea camerelor dintr-o locuinţă, atât timp cât soarele este prezent pe cer. Generatorul nu poluează și poate fi realizat cu costuri mici.

„Daniel a realizat şi un studiu de impact la nivel global şi a concluzionat că generatorul este eficient pe întreaga suprafaţă locuibilă a Terrei”, a mai spus Ilie Cosovanu.

 

Premii de peste 5 milioane de dolari

Premiile puse în joc la Intel ISEF depășesc 5 milioane de dolari.

Anul trecut, Ionuț Budișteanu, din Râmnicu Vâlcea, a câștigat Intel ISEF, fiind recunoscut drept cel mai bun tânăr om de știință sub 18 ani din 2013. El a câștigat cu mașina low-cost fără șofer şi a fost recompensat cu 75.000 de dolari.

Câștigătorii Intel ISEF 2014 vor fi anunțați pe 16 mai. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trei elevi suceveni participă la cea mai amplă competiție de știință și inginerie din lume, dedicată liceenilor.
 Vizualizări articol: 3666 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Trei elevi suceveni participă la cea mai amplă competiție de știință și inginerie din lume, dedicată liceenilor5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei