Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 apr 2014 - Anul XIX, nr. 92 (5601)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Dorinţă

Copiii romi din Pătrăuţi vor să meargă la grădiniţă, nu la cerşit

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Una dintre cele mai mari probleme ale comunităţii rome din Pătrăuţi, alături de dependenţa de ajutoarele sociale, este rata scăzută de includere a copiilor în sistemul educaţional. Datele statistice arată că cea mai mică frecvenţă se înregistrează la nivelul copiilor preşcolari, cu vârste cuprinse între 2 şi 6 ani, unde din 260 de copii, doar 170 merg la grădiniţă. Directorul Şcolii Gimnaziale „Constantin Morariu”, prof. Lucian Ruşti, inimosul preot ortodox Gabriel Herea, reprezentanţii bisericilor baptistă - Samoilă Havrisciuc şi penticostală - Dumitru Lungu, preşedintele comunităţii rome din Pătrăuţi, Ioan Răscol, coordonatorul grădiniţei din localitate, Graţiela Meşteriuc, ajutaţi constant de firma Inmedio, reprezentată de Simona Vrăjitoriu, au găsit calea de a aduce cât mai mulţi copii romi la grădiniţă prin iniţierea proiectului „Exist, deci vreau să învăţ”. Pe de o parte prin discuţii individuale cu părinţii, pe de altă parte prin sponsorizarea copiilor şi a grădiniţei la care aceştia învaţă, cu rechizite şi alte materiale necesare procesului educaţional.

Ieri, copiii romi, asistaţi de părinţi, au oferit un spectacol pentru toţi cei implicaţi în acest proiect şi au fost răsplătiţi din nou de reprezentanţii Inmedio cu dulciuri şi jucării, precum şi cu rechizite şi jocuri pentru dotarea grădiniţei.

Printre cei prezenţi ieri la grădiniţa din Moldoveni, comuna Pătrăuţi, a fost şi Petru Răscol, de 42 de ani, tatăl a cinci copii, din care trei merg la şcoală şi unul, o fetiţă, la grădiniţă. Acesta ne-a spus că este bucuros că, în ciuda dificultăţilor materiale, reuşeşte să-şi dea copiii la şcoală, pentru că aşa au şansa „să ajungă oameni mari în societate”.

„Trăim din alocaţii, ajutor social şi cerşit. Eu sunt un cerşetor de cursă lungă; aş vrea să lucrez, dar nu găsesc decât cu ziua, din când în când. Am făcut puşcărie, şcoală nu am, nu am nici o calificare, nu mă angajează nimeni. De la copii am învăţat să citesc şi să socotesc, ei m-au învăţat. Suntem săraci, în Duminica Paştelui n-am avut un ou roşu să pun la copii pe masă. Domnul director Ruşti e aici de faţă, poate să confirme că de Paşte am fost la el la poartă şi am cerşit de mâncare pentru copii. E greu când vine copilul la şcoală sau la grădiniţă şi se uită în gura altuia când mănâncă pentru că eu nu am ce să-i pun pachet”, a spus omul.

 

„În aceste vremuri tulburi, e posibil ca şcoala să fie singura speranţă de mai bine a copiilor şi a noastră”

Pastorul Dumitru Lungu, de la Biserica Penticostală, la fel ca şi preşedintele Comunităţii rome din Pătrăuţi, Ioan Răscol, şi-au exprimat mulţumirea pentru implicarea educatoarelor de la grădiniţă şi pentru modul în care au grijă de copiii lor, dar în ceea ce priveşte şcoala, au spus că îşi doresc să crească gradul de acceptare şi toleranţă din partea celorlalţi copii.

Din punctul de vedere al preotului Gabriel Herea, paroh la Biserica-monument UNESCO din localitate, educaţia este cheia integrării romilor în societate, iar şansele de reuşită cresc cu cât acest proces începe mai timpuriu. Acesta a arătat că, de multe ori, s-a invocat atitudinea negativă a romilor faţă de procesul de învăţământ, faţă de educaţie drept argument al faptului că romii sunt dependenţi de ajutoarele sociale. Proiectul „Exist, deci vreau să învăţ” este menit să înlăture prejudecăţi, să arate tuturor, inclusiv romilor, că toţi copiii pot învăţa, dacă li se acordă şansa. Nu este uşor, sunt copii din cartierul romilor care au de străbătut între 1 şi 3 km până la şcoală, iar iarna sau când plouă drumul plin de gropi, de noroi şi bântuit de câini vagabonzi este greu şi pentru un adult. Din acest motiv, nu numai copiii trebuie motivaţi să vină la şcoală, ci şi părinţii lor, de multe ori săraci lipiţi, trebuie convinşi să-i aducă. Cu atât mai meritorie este iniţiativa celor care au depăşit barierele sociale, etnice şi confesionale şi au început acest proiect, care deja îşi arată roadele.

„Copiii pe care îi vedeţi aici sunt curaţi, educaţi, perfect integraţi şi sfatul meu este să ţineţi în continuare aproape de şcoală pentru că, în aceste vremuri tulburi, e posibil ca şcoala să fie singura speranţă de mai bine a copiilor şi a noastră”, a fost invitaţia profesorului Ruşti pentru părinţii copiilor şi pentru liderii romilor prezenţi la manifestarea de ieri.

Din populaţia de vârstă preşcolară din Pătrăuţi, copiii romi reprezintă 43 la sută, iar din cea şcolară elevii romi deţin o proporţie de 53 la sută. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Copiii romi din Pătrăuţi vor să meargă la grădiniţă, nu la cerşit.
 Vizualizări articol: 2252 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Copiii romi din Pătrăuţi vor să meargă la grădiniţă, nu la cerşit5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei