Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 apr 2014 - Anul XIX, nr. 89 (5598)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Condamnat la 12 ani de închisoare

Suceveanul Vasilică Puşcaşu va fi transferat din penitenciarul din Viena într-o puşcărie din România

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Condamnat la 12 ani de închisoare pentru jafuri armate în Austria, suceveanul Vasilică Puşcaşu se va întoarce în ţară. Dintr-un penitenciar din Viena, într-unul din România.

Pe rolul Curţii de Apel Suceava a fost înregistrată ieri cererea autorităţilor austriece de a-l transfera pe deţinutul Puşcaşu într-o închisoare din România.

Cererea a fost făcută de Ministerul Federal al Justiţiei din Austria, iar hotărârea de condamnare a autorităţilor austriece trebuie recunoscută de către judecătorii Curţii de Apel Suceava, fiind vorba practic doar de o simplă procedură.

Trebuie precizat că inclusiv Vasilică Puşcaşu şi-a dat acordul să fie adus în ţară, să-şi execute restul de pedeapsă.

 

Vasilică Puşcaşu are şanse să i se reducă pedeapsa în România 

Fostul afacerist Puşcaşu a fost condamnat pe 13 decembrie 2012 la zece ani de închisoare de către Tribunalul din Viena, iar ulterior, la recurs, judecătorii Curţii de Apel din capitala Austriei i-au mai adăugat doi ani la pedeapsă, sentinţa definitivă fiind de 12 ani pentru tâlhărie calificată.

Surse judiciare ne-au mărturisit că, pe lângă faptul că îşi va ispăşi pedeapsa în ţară, Vasilică Puşcaşu are şanse să i se reducă şi condamnarea de 12 ani, întrucât, potrivit noului Cod Penal, pedeapsa pentru infracţiunea de tâlhărie calificată este încadrată între 3 şi 10 ani de închisoare. În aceste condiţii, cel puţin doi ani de pedeapsă ar putea fi tăiaţi din condamnarea de 12 ani stabilită de autorităţile din Austria. 

 

Om de afaceri în Suceava, tâlhar în Austria

Deşi era cunoscut faptul că prin anii '90 a mai fost implicat în jafuri prin Germania, fiind condamnat de nemţi, Vasilică Puşcaşu poza acum doi-trei ani ani într-un prosper om de afaceri.

Puşcaşu a ridicat blocuri în zona fostei staţii de betoane din municipiul Suceava,  iar prin firma sa Kamer Build Company câştigase dreptul de a asfalta străzile din oraş.

În ianuarie 2012, însă, poliţişti veniţi din Austria, alături de ofiţeri din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, l-au săltat pe Puşcaşu, în baza unui mandat european de arestare.

Eliberat de un judecător de la Curtea de Apel, Vasilică Puşcaşu s-a internat în Spitalul Judeţean Suceava, unde a fost supus unei operaţii de hernie de disc. Abia în recurs, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a încarcerat, dar apoi a urmat un adevărat circ pe marginea transportabilităţii lui Puşcaşu în Austria. Au urmat alte expertize, iar într-un final, specialiștii Institutului de Medicină Legală Iași au stabilit că Puşcaşu este transportabil. Ca urmare a acestor concluzii, instanțele au admis cererea de predare, eveniment care a avut loc în luna martie 2012.

 

Pentru ce fapte a fost condamnat în Austria

Potrivit datelor din mandatul european de arestare, Vasilică Puşcaşu a fost acuzat că a comis două jafuri cu mână armată, fapte în urma cărora a furat aproape 335.000 de euro.

„În noaptea de 1 aprilie 2005, în Klagenfurt, acţionând în complicitate cu o altă persoană, în mod conştient şi intenţionat, prin constrângerea unor persoane şi punerea în pericol real a integrităţii corporale sau a vieţii acestora, cu intenţia ca prin însuşirea acestora să se îmbogăţească pe cale nejustă, a pătruns prin efracţie în filiala locală a instituţiei Sparkasse şi a aşteptat până la sosirea angajaţilor, obligându-i sub ameninţarea unui pistol la deschiderea seifului şi predarea unei sume în valoare de aproximativ 70.000 de euro”, este descrierea primei fapte.

Al doilea eveniment s-a petrecut câteva zile mai târziu, iar autorităţile austriece l-au prezentat succint: „Este suspect de a fi obţinut în noaptea de 7 aprilie 2005, în Leobersdorf, acţionând în comun cu o altă persoană, în mod conștient şi intenționat, bunuri mobile străine prin constrângerea unor persoane şi punerea în pericol real a integrităţii corporale sau a vieții, cu intenția ca prin însușirea acestora să se îmbogăţească pe cale nejustă pe sine sau pe o terţă persoană, prin faptul că a pătruns forţat în filiala instituţiei Sparkasse Leobersdorf, că a aşteptat acolo sosirea angajaţilor şi i-a constrâns apoi pe aceştia, sub ameninţarea cu un pistol, să deschidă seiful şi să-i predea suma de 262.105 euro în numerar”.

Atât pe timpul urmăririi penale derulate de procurorii din Wiener Neustadt, cât şi în timpul procesului, Vasilică Puşcaşu nu a recunoscut implicarea sa în jafurile pentru care este acuzat. El s-a bazat pe faptul că în ambele fapte, comise în urmă cu şapte ani şi jumătate, purta cagulă şi nu a putut fi recunoscut.

Proba principală care l-a înfundat pe sucevean este cea a ADN-ului, probă ridicată de pe o cagulă abandonată după cel de-al doilea jaf armat.

 

Şi italienii vor să ne trimită un deţinut, tot din Suceava

Tot pe rolul Curţii de Apel Suceava a fost înregistrată şi cererea autorităţilor din Italia de transfer în România a unui deţinut condamnat în Peninsulă, pentru tentativă de tâlhărie.

Deţinutul în cauză se numeşte Pavel Apetrei, are 40 de ani şi este din municipiul Suceava.

Respectivul a fost condamnat la doi ani de închisoare, de către Tribunalul din Milano.

Acuzaţia: la începutul anului trecut a încercat să fure bijuterii din casa unui italian, iar când a fost prins de carabinieri a încercat să scape folosind forţa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceveanul Vasilică Puşcaşu va fi transferat din penitenciarul din Viena într-o puşcărie din România.
 Vizualizări articol: 4029 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Suceveanul Vasilică Puşcaşu va fi transferat din penitenciarul din Viena într-o puşcărie din România4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei