Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 apr 2014 - Anul XIX, nr. 77 (5586)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Fără precedent

Blocul din centrul Sucevei debranşat de la apă rece, căldură şi apă caldă, fără administrator şi preşedinte de asociaţie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Somnul raţiunii naşte monştri. Cuvintele celebrului pictor Goya se potrivesc perfect unei situaţii incredibile dintr-un bloc care, deşi se află în centrul Sucevei, este rupt de restul lumii. Cele aproape 100 de persoane care locuiesc acolo au ajuns să stea în frig iarna, să nu aibă apă caldă chiar şi mai bine de jumătate de an, iar acum sunt singurii suceveni debranşaţi de la apă rece, la care reluarea furnizării este foarte improbabilă, din cauza situaţiei complicate de acolo.

Deşi au înfiinţat propria asociaţie de proprietari, Oituz H10, aceasta nu mai este funcţională de aproape doi ani de zile, pentru că nu are nici un fel de conducere.

Cei care au avut în mâini frâiele asociaţiei par să se fi întrecut în a da „tunuri”, acolo fiind cel puţin trei scandaluri pe tema banilor lipsă în gestiune. Pentru a pune capac situaţiei, în bloc sunt câţiva proprietari care refuză să plătească ceea ce consumă, iar din cauza lor au de suferit toate celelalte familii.

 

Blestemul asociaţiei H10

Urmăriţi parcă de un blestem, locatarii acestui bloc au avut parte ani la rând numai de administratori-problemă, care au băgat mâna în banii oamenilor ca în vistieria proprie.

Unul dintre ei a lăsat o gaură de zeci de milioane de lei vechi, pe vremea când banii aveau altă valoare, în facturile care trebuiau achitate către Termica. Cum datoriile către Termica tot creşteau, în loc să scadă, s-a ajuns ca blocul să fie debranşat total, de la căldură şi apă caldă, în 2007, fără a mai fi racordat.

„O iarnă am stat în frig, după aceea ne-am pus centrale de apartament”, povesteşte un locatar al blocului, pe care l-am găsit în timp ce ieşea cu găleţile din bloc, în căutare de apă potabilă.

De două zile sunt debranşaţi de la apă rece, din cauza datoriilor de aproximativ 15.000 de lei (150 de milioane de lei vechi). Nu este prima dată când li se întâmplă asta. De fapt, aproape că nu este an în care să nu fie debranşaţi de la apă rece, fără de care nu mai pot avea nici apă caldă, iar în unele cazuri, nici căldură, dacă au cumva pierderi la centrale.

„Problema-i cu băile, acolo e cumplit fără apă”, spune o femeie, pentru care asigurarea igienei copiilor ei a devenit o misiune extrem de grea.

Un control de rutină efectuat de Primăria Suceava în 2010 a scos la iveală o delapidare de proporţii - din banii achitaţi de locatari în perioada 2007-2010, pentru plata utilităţilor, au dispărut aproape 110 milioane de lei vechi.

În urma verificărilor, s-a constatat că banii au ajuns la administratorul asociaţiei, Gabriela Lungu, căreia i s-a retras atestatul de administrator şi i s-a impus să returneze banii însuşiţi ilegal.

Nici cu următorul administrator, Radu Rusu, nu au avut mai mult noroc. În 2011 acesta a fost găsit cu o lipsă în gestiune de 5.000 de lei (50 de milioane de lei vechi), bani care se aflau în casa acestuia, în loc să se plătească cu ei facturile la utilităţi. Între timp, administratorul a şi dispărut, apartamentul său, pus gaj la un împrumut bancar, a fost găsit golit complet, inclusiv de prizele din pereţi.

Ce minuni s-or mai găsi în gestiunea blocului nu ştie nimeni pentru că de atunci nici un administrator nu s-a încumetat să preia această asociaţie, iar încercările repetate ale primăriei de a stabili o nouă conducere, prin adunarea generală a asociaţiei, s-au sfârşit în certuri între locatari.

Un alt scandal a izbucnit în asociaţie de la o lucrare de înlocuire a unor conducte, în urma căreia constructorul a rămas cu “buza umflată”, pentru că nu a fost plătit pentru lucrare. Acesta a dat asociaţia în judecată, a câştigat procesul şi acum conturile asociaţiei sunt blocate, de aproape doi ani de zile.

 

„Este o femeie care nu a plătit nimic de când m-am născut eu!”

După ce s-au „fript” în atâtea rânduri, proprietarii au început să îşi achite ceea ce consumă direct către furnizorii de servicii – ACET şi E.ON.

Numai că şi aici au intervenit probleme. Cu toate că fără apă rece nu au cum să aibă apă caldă, ori poate nici căldură, unii locatari au refuzat să achite ceea ce au consumat, numai restanţele la ACET, fără luna martie, fiind de aproape 15.000 de lei (150 de milioane de lei vechi).

„Aproape jumătate din această sumă este debitul restant al unui singur locatar, iar o mare parte din diferenţă sunt sumele datorate de alte două persoane”, a precizat directorul comercial al ACET, Bogdan Cristache.

Mai mulţi locatari de pe scară o indică pe Veronica Tănase ca fiind cel mai mare datornic, care, deşi ar avea de unde plăti, refuză să achite orice factură, pe principiul că „toţi sunt hoţi”.

Situaţia rău-platnicilor e atât de cunoscută încât o ştiu şi copiii din scară.

„Este o femeie care nu a plătit nimic de când m-am născut eu!”, spune unul dintre ei, recent întors de la şcoală.

Tot pentru neplata facturilor la utilităţi, unii dintre răi-platnicii din scară au rămas temporar şi fără gaz metan şi fără energie electrică.

Numai că acum, din cauza lor, au de suferit toţi de pe scară – copii, bătrâni sau oameni maturi, care se gândesc cu groază la mizeria care se adună la ei în baie, la faptul că nu au cu ce să se spele pe mâini când vin de afară, nu pot face un duş sau o baie, sau nici măcar nu au ce pune în oală, pentru a face un borş sau o cană de ceai.

„Suntem bătrâni, ne mişcăm greu, câtă apă putem să aducem cu găleţile, de la distanţă?”, spune un locatar care, sătul de câte probleme au an de an, aproape că s-a resemnat.

„Sunt bolnav, nu am voie să mă enervez, că fac al treilea infarct. Altfel aş fi încercat să fac ceva pentru scară, să găsim o rezolvare. Noi ca noi, ne mai descurcăm, dar ce fac cei care au copii mici? Vă daţi seama cât de greu le este fără apă, că nu au cum să-i spele...”, spune Radu Bizum, unul dintre cei care acum privesc cu jale la robinetele din casă, care au devenit inutile, după ce din ele nu mai iese nici măcar un firicel de apă.

Alţii îşi pun speranţele în municipalitate, că le va pune pe roate asociaţia de locatari, să poată fi rezolvate o parte din problemele lor.

„De când nu mai au o asociaţie funcţională, nu avem cu cine încheia un proces verbal de citire a apometrelor, nu avem cui da factura şi nici cu cine discuta de situaţia plăţilor. Am aşteptat ca oamenii să vină să discute cu noi, să se angajeze că fac ceva pentru a achita din restanţe, dar nu am primit nici un semn de acolo. Mai demult, au fost unii care au încercat să-i reprezinte pe vecinii lor, dar au renunţat, cine ştie de ce. Este o situaţie unică”, a adăugat reprezentantul ACET, Bogdan Cristache.

Conştienţi că rău-platnicii de pe scară le vor fi mereu o piatră de moară, locatarii de la H10 au vrut în urmă cu vreo doi ani să facă instalaţie separată de apă, cu contorizare la intrare în bloc. Totul a rămas la nivel de intenţii. Acum, 36 de familii stau fără apă rece şi fără apă caldă, din cauza a doi-trei vecini care nu au înţeles că traiul la comun presupune să respecţi măcar normele minime de convieţuire, printre care se numără şi plata utilităţilor de care beneficiezi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Blocul din centrul Sucevei debranşat de la apă rece, căldură şi apă caldă, fără administrator şi preşedinte de asociaţie.
 Vizualizări articol: 4368 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Blocul din centrul Sucevei debranşat de la apă rece, căldură şi apă caldă, fără administrator şi preşedinte de asociaţie5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Aparent trimis de
( 5 apr 2014, 00:41:25
Aparent in administratia locala a orasului sunt numai incompetenti angajati. Cum se poate ca un bloc in centrul orasului sa fie asa de mare nebunie?! Cum??!

Smecherii aia care au fugit cu banii trebuie pusi sub urmarire penala, si pusi pe lista de cautare in Europa pentru frauda si hotie deosebit de mare.

In al doilea rand, astia care nu dau bani, trebuie tratati juridic la extensia legii, sau orasul trebuie sa face ceva pentru restul oamnilor. Nu poate primaria sa angajeze un amarat de consultant financiar sa se ocupe cu administratia?! E chiar asa o nebuinie acolo?

In fine, asta e centrul orasului, de ce nu se face nici un efort sa se cumpere blocurile poate le radem si construim un sediu serios de firme de care chiar avem nevoie?

E haos o situatie ca asta, haos complet.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei