Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 apr 2014 - Anul XIX, nr. 75 (5584)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Dispreţ şi nepăsare

Zeci de tone de gunoi, de „strajă” lângă râul Suceava, în Vicovu de Sus

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mecca gunoaielor începe să prindă contur. După ce în 2011 a fost verificat şi amendat de două ori pentru faptul că a permis aruncarea de PET-uri, pungi, resturi menajere, moloz şi alte deşeuri pe marginea râului Suceava, în zona podului care face legătura între localităţile Laura şi Gura Putnei, primarul din Vicovu de Sus, Gheorghe Schipor, recidivează.

La doi ani şi jumătate de la ultimul material în care Monitorul de Suceava a sesizat această problemă de mediu, situaţia nu a suferit nici o îmbunătăţire.

Pe malul drept al râului Suceava s-au adunat din nou zeci de tone de gunoi, iar vântul care sufla ieri destul de serios a împrăştiat pungile de plastic pe o suprafaţă destul de extinsă, contribuind astfel la o imagine deplorabilă a unei zone întregi, altfel extrem de pitorească.

 

„Apoi aşa mi-o zâs uncheşu. Că şi el şi tătî lumea aruncî aici”

Ieri, în jurul orei 11.00, un cetăţean care conducea un tractoraş de mici dimensiuni tocmai ieşea de pe platforma gropii de gunoi neautorizate de pe  marginea râului Suceava. Descărcase acolo doar nişte pământ, conform propriilor declaraţii, dar cine mai poate verifica ce era în coşul abia golit?

Nu părea deloc afectat de faptul că a fost fotografiat pentru că a aruncat gunoiul într-o zonă nepermisă. „Apoi aşa mi-o zâs uncheşu. Că şi el şi tătî lumea aruncî aici”, a spus liniştit bărbatul.

Întrebat de ce nu predă gunoiul firmei care se ocupă cu acest serviciu în Vicovu de Sus, omul spune nonşalant că nu a mai văzut maşina de la salubrizare de câteva luni, aşa încât nu are altă alternativă.

La finalul scurtei discuţii, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, îşi porneşte cu greu tractoraşul şi pleacă acasă liniştit.

Din păcate, acest episod a fost multiplicat de sute de ori în ultimele luni, iar rezultatul se vede cu ochiul liber în ceea ce poate fi numit un nou dezastru ecologic.

 

Primar Vicovu de Sus: „Nu pot să stau căţel şi să păzesc zona de acolo”

Discuţia începe abrupt cu primarul din Vicovu de Sus, Gheorghe Schipor, cel care gestionează acea zonă. Mă rog, ar trebui s-o gestioneze, pentru că în realitate la podul dintre Laura şi Gura Putnei se poate vorbi de sat fără câini.

„Vă mulţumesc pentru articolul de atunci (n.a. - din octombrie 2011) şi pentru cel de acum. Ce mama dracului să fac? Nu pot să stau căţel şi să păzesc zona de acolo. Se adună în permanenţă şi nu pot face altceva decât să le acopăr cu balast”, este soluţia văzută de Gheorghe Schipor.

 

Localitatea cu 11 poliţişti şi cinci jandarmi care nu văd gunoiul din cauza „caşchetelor”

Edilul din Vicovu de Sus neagă faptul că în oraş nu ar exista un serviciu de salubrizare şi spune că gunoiul se strânge periodic, la două săptămâni. În opinia lui Schipor, problemele sunt generate de oamenii din zonă, care dau dovadă de rea-credinţă şi aruncă gunoaiele fără a respecta legislaţia de mediu.

„Am vorbit cu cetăţenii. Toţi văd, dar nimeni nu spune nimic. Am pus acolo şi o plăcuţă că este interzis aruncatul gunoaielor, dar fără folos. Până ce oamenii nu vor conştientiza că nu au voie să arunce gunoiul oriunde şi oricum nu ştiu cum se poate rezolva problema”, a arătat Gheorghe Schipor.

Pe de altă parte, primarul recunoaște că nu a aplicat nici măcar o singură amendă persoanelor care aruncă ilegal gunoiul pe motiv că ar încărca inutil bilanţul primăriei, deoarece sancţiunile nu se vor achita.

Interesant este că în Vicovu de Sus există 11 poliţişti şi cinci jandarmi, care ar putea contribui la stoparea poluării râului Suceava şi a zonelor din imediata apropiere. Până acum, totul s-a rezumat la discuţii între conducerea Primăriei Vicovu de Sus şi Poliţie, respectiv Jandarmerie.

„Le-am cerut să constituie echipe mixte de patrulare în acea zonă, dar ştiu că au fost aplicate doar câteva sancţiuni sporadice, parcă avertismente, celor care au aruncat ilegal gunoiul”, a completat primarul Gheorghe Schipor.

 

Primăria Vicovu de Sus, amendată de două ori, pentru aceleaşi motive, în 2011

Situaţia ecologică dezastruoasă de la Vicovu de Sus nu reprezintă o noutate. În mai 2011, primarul Gheorghe Schipor a fost amendat de comisarii Gărzii de Mediu Suceava cu 10.000 de lei şi i s-a cerut să remedieze situaţia. Până la următorul control, de pe 1 august 2011, nu se schimbase absolut nimic. A urmat o nouă amendă. De această dată de 50.000 de lei. Pe 1 octombrie 2011, la două luni după ultima vizită a comisarilor de mediu, situaţia era identică.

După doi ani şi jumătate se poate spune că avem de-a face cu un deja-vu. Firesc, va urma un nou control al Gărzii de Mediu Suceava, cu rezultate previzibile. Rămâne de văzut dacă şi peste câteva luni groapa de gunoi de pe malul drept al râului Suceava va fi din nou de „strajă” la Vicovu de Sus.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de tone de gunoi, de „strajă” lângă râul Suceava, în Vicovu de Sus.
 Vizualizări articol: 3056 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zeci de tone de gunoi, de „strajă” lângă râul Suceava, în Vicovu de Sus0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ... trimis de
( 2 apr 2014, 17:06:32
Vreti sa faca primarul curat in acea zona? Sunteti cretini....scoateti gunoaiele in ziua in care trece masina de salubrizare....trece o data la 2 saptamani...chiar si mai des....dar unii daca sunt needucati..merg cu caruta...tractoru..etc..si arunca unde apuca.....niste dobitoci!
Cetatenii care arunca gunoaiele in acele locuri sunt vinovati..NU PRIMARUL!
Voi astia care ati publicat acest articol...si incercati sa dati vina pe primar sunteti la fel de dobitoci ca si aia care arunca gunoaiele aiurea!
2.   Hei! trimis de
( 2 apr 2014, 17:31:40
Ce va legati de primar? Nenea Schipor nu a miscat un deget pentru Vicovu de Sus de ani buni si voi aveti pretentia sa va faca curat?

Si politistii... de va legati de ei? Ei sunt sunt acolo pentru a supraveghea contrabandistii sa-si desfasoare activitatea cum trebuie, sa ia spagi de la baietii care-s prea prosti sa ia permisul pe bune, de la aia care au asigurare de anglia facuta la xerox s.a.m.d.

De jandarmi nu tr
3.   Continuare trimis de
( 2 apr 2014, 17:35:01
De jandarmi nu va legati!!! Nu, nu, nu! Ei sunt cei mai faini jandarmi care i-am vazut. Pe bune! Unul a omorat un mopedist intr-o noapte cu masina personala si s-a facut ca ploua! Nah e baiatul fostului primar de la Vicovu de Jos. Si inca e in functie. Sa ne traiasca autoritatile romane!

Lex et honor!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei