Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 apr 2014 - Anul XIX, nr. 74 (5583)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pe ultima sută de metri

Furnizarea căldurii şi apei calde în Suceava, deblocată după aprobarea scoaterii la licitaţie a acestui serviciu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Termica va furniza în continuare căldură şi apă caldă sucevenilor, până la desemnarea unui nou operator pentru acest serviciu, prin licitaţie. Riscul ca de la 1 aprilie sucevenii să nu mai beneficieze de aceste servicii care reprezintă o necesitate, nu doar un element de civilizaţie, a fost îndepărtat, ca urmare a unei decizii luate în şedinţa extraordinară de ieri a Consiliului Local Suceava.

Prelungirea contractului de prestare a acestui serviciu, care expira pe 31 martie 2014, era condiţionată de o altă decizie, referitoare la organizarea unei licitaţii de încredinţare a transportului şi distribuţiei energiei termice către un operator privat. Dacă acest proiect nu beneficia de susţinerea consilierilor locali, de astăzi, sucevenii ar fi rămas fără căldură şi apă caldă, dar şi fără vreo idee în privinţa viitorului sistemului centralizat de termoficare.

Chiar de miza deciziilor luate ieri este una foarte mare, pentru că influenţează 60.000 de suceveni care sunt racordaţi la sistemul centralizat de termoficare (peste 22.000 de familii), proiectul a fost la un pas de a pica din nou, din cauza orgoliilor politice.

 

Voturi condiţionate de susţinerea unor amendamente

Reprezentanţii partidelor politice prezente în CL au venit cu mai multe amendamente, de modificare a  contractului cadru, a regulamentului şi a caietului de sarcini privind delegarea gestiunii serviciului public de transport şi distribuție a energiei termice în municipiul Suceava.

Astfel, Cornel Grosar (PSD), a propus ca noul operator privat să preia minim 157 din actualii angajaţi ai Termica, personal direct productiv şi tehnic direct productiv, deşi consideră că optim ar fi preluarea tuturor celor 226 de salariaţi, din actuala organigramă de funcţionare. Modificarea a fost aprobată, anterior fiind vorba de preluarea unui număr minim de 130 salariaţi.

Un amendament care a stârnit multe discuţii a fost cel al PDL, de impunere a unui tarif maxim de 116 lei + TVA pentru transportul şi distribuţia energiei termice. Principala problemă ridicată de această propunere a fost a legalităţii ei, în condiţiile în care nu există nici un raport de evaluare şi o expertiză autorizată în această privinţă, motiv pentru care documentaţia de organizare a licitaţiei poate fi respinsă de ANRSC, dar şi atacată de eventualii participanţi la licitaţie.

Chiar de liderul grupului PDL i-a atenţionat pe ceilalţi consilieri că de votul lor la acest amendament depind voturile ulterioare ale consilierilor democrat-liberali, cu riscul de a-i răni în orgoliu, ceilalţi consilieri s-au abţinut, încât amendamentul nu a fost adoptat.

În schimb, au susţinut din plin celelalte amendamente ale PDL, precum dublarea punctajelor ofertanţilor care vor face investiţii proprii (şi cu fonduri externe) pentru modernizarea reţelelor de transport şi distribuţie, dar şi dublarea punctajului pentru cea mai mică ofertă de preţ cu care se vine la licitaţie.

Propunerea liberalului Ovidiu Doroftei de reducere a perioadei de concesionare a acestu serviciu, de la 20 de ani la 10 ani, a fost de asemeni respinsă, mai ales că toţi consilierii PDL au dat numai voturi negative la tot ce s-a votat după ce propunerea lor de stabilire a unui preţ maximal a fost respinsă.

Din comisia de validare a licitaţiei vor face parte şi trei consilieri locali, desemnaţi ieri prin vot – Gavril Vîrvara, Ovidiu Doroftei şi Lucian Harşovschi, membri supleanţi fiind Corneliu Vornicu, Cornel Grosar şi Andrei Păduraru.

 

Termica continuă să dea căldură şi apă caldă

După aproape două ore de discuţii aprinse, proiectul în baza căruia se poate scoate la licitaţie serviciul de termoficare a Sucevei a fost adoptat, la limită, „votul de aur”, de care a depins luarea acestei decizii vitale pentru întregul oraş, fiind cel al reprezentantului PP-DD, Adrian Arămescu, care a votat „pentru”, la fel ca şi cei de la PSD şi PNL, în vreme ce reprezentanţii PDL s-au abţinut. Astfel s-au adunat cele 12 voturi „pentru” necesare ca proiectul să fie adoptat.

Drept urmare, s-a putut decide şi prelungirea contractului de prestare a serviciului de termoficare de către Termica, până la desemnarea unui nou operator.

„Demarăm procedura de licitaţie, sperăm să vină un nou operator, nu am nimic împotrivă, dacă legislaţia permite, să participe şi Termica la licitaţie. Ce s-a decis astăzi ne dă şansa să punem bazele asigurării căldurii în sezonul rece 2014 – 2015”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu, în vreme ce directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu, s-a arătat mulţumit de faptul că societatea pe care o conduce îşi poate continua activitatea o perioadă, dar şi pentru că nu sunt nevoiţi să oprească de astăzi funizarea căldurii şi apei calde în întreg municipiul reşedinţă de judeţ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Furnizarea căldurii şi apei calde în Suceava, deblocată după aprobarea scoaterii la licitaţie a acestui serviciu.
 Vizualizări articol: 2440 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Furnizarea căldurii şi apei calde în Suceava, deblocată după aprobarea scoaterii la licitaţie a acestui serviciu5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cosmin ROMEGA, reusita se datoreaza si ziaristilor trimis de
( 1 apr 2014, 15:10:10
Totul e bine, cind se termina cu bine!
2.   COLAPS! trimis de
( 1 apr 2014, 19:00:30
20 DE ANI? Voi nu sunteti in stare sa ganditi cum sa obtineti pretul cel mai mic si va ganditi acum la 20 de ani? Amagiti lumea pana-n toamna. Cine se leaga la cap numai cu distributia fara productie, lumea sa plateasca de doua ori profitul? Cine are tupeul sa directioneze banii stransi (imprumutati) de la mai mult de jumatate din populatia sucevei, nebransata, intr-o afacere care e deja falimentata? Nu vedeti ca acum se merge pe sistem integrat, iar ceea ce s-a spart inainte nu duce dacat la preturi excesive? Oricum lumea nu va mai crede.
3.   Agentul 007(Ion Termic) trimis de
( 1 apr 2014, 21:20:44
Nu am inteles doua lucruri.
*Cine va plati cei 60 milioane euro necesari reparatiilor necesare la reteaua de distributie(care actualmente e ca ciurul bunicii),Primaria sau noul operator?
*Daca primaria va subventiona in continuare sistemul centralizat folosind si banii celor care nu sunt in sistemul centralizat(pe modelul supraaccizei la benzina,care in varianta Ponta merge la autostrazi dar in varianta ministresei de finante merge la pensii.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei