Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 mar 2014 - Anul XIX, nr. 72 (5581)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Oportunități

Localităţile din Zona Metropolitană Suceava au o strategie comună de dezvoltare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aleşii locali din 14 localităţi care s-au asociat pentru a forma Zona Metropolitană Suceava s-au întrunit la finele acestei săptămâni, pentru a aproba strategia de dezvoltare pentru perioada 2014 – 2020.  Membrii Consiliului de Administraţiei al Zonei Metropolitane Suceava au aprobat în unanimitate strategia întocmită de o firmă de consultanţă, în urma analizelor făcute în teren şi a consultării tuturor părţilor implicate.

„Anterior acestei şedinţe cu organul deliberativ care aprobă strategiile de dezvoltare a zonei metropolitane, am avut discuţii pe această temă la nivelul Consiliului Director. Strategia de dezvoltare a fost aprobată de toţi cei 14 primari ai Zonei Metropolitane. Este un document complex, care include fel de fel de analize”, a declarat preşedintele Zonei Metropolitane Suceava, Ion Lungu.

Cele mai importante proiecte incluse în această strategie sunt cele de infrastructură, fiind gândite noi rute de acces între localităţile zonei metropolitane, dar şi modernizarea unora dintre cele existente.

Unul dintre principalele proiecte de acest tip vizează realizarea rutei ocolitoare nr. 2,  pe ruta Bosanci – Ipoteşti – Tişăuţi – Salcea, care e foarte importantă nu doar pentru municipiul Suceava, ci şi pentru toate localităţile prin care trece, cât şi pentru cei care circulă între Suceava şi Botoşani, pentru că scurtează acest traseu.

La fel de importante sunt drumurile care leagă localităţile din zona metropolitană Suceava: Mitocu Dragomirnei - Mitocaşi - Adâncata – Hânţeşti - Siminicea; Suceava – Feteşti – Grigoreşti – Siminicea; Suceava – Lisaura – Ipoteşti – Bosanci – Securiceni – Luncuşoara – Vereşti;  Frumoasa - Vornicenii Mari, Stroieşti – Liteni – Vorniceii Mici, dar şi drumuri comunale, precum Salcea – Aeroport – Siminicea şi Dumbrăveni – Bursuceni -  Corocăieşti – Vereşti – Hancea.

„Un proiect important şi care s-ar putea realiza fără cheltuieli foarte mari este un drum care ar uni Mitocu Dragomirnei de Pătrăuţi, trecând prin pădure, pentru că astfel s-ar putea creiona un nou traseu turistic, care să cuprindă Mănăstirea Dragomirna şi biserica ctitorită de Ştefan cel Mare la Pătrăuţi”, a explicat Ion Lungu.

Pe lângă proiectele care vizează drumurile există foarte multe propuneri de reabilitare şi extindere a infrastructurii de apă şi canalizare, gaz metan, energie electrică, şcoli, infrastructura sportivă, sanitară, dar şi reabilitarea de unităţi de cult. O lucrare foarte complexă este cea de armonizare şi actualizare a planului urbanistic zonal în zona metropolitană.

 

25,5% din populaţia judeţului face parte din Zona Metropolitană Suceava

Decizia luată de aleşii locali din cele 14 localităţi membre ale Asocierii de tip Zonă Metropolitană Suceava este foarte importantă, deoarece creează premisele necesare accesării de fonduri europene pentru finanţarea acestora.

„Atunci când se fac proiecte europene, după ce faci studiul de fezabilitate, se face şi analiza economico-financiară cost – beneficiu. Faptul că avem 25,5% din populaţia judeţului, 4,9% din populaţia Regiunii de Dezvoltare Nord-Est şi o suprafaţă de teren importantă – acestea sunt criterii de care se va ţine cont la finanţările pe strategia Europa 2020, pentru perioada 2014 – 2020”, a precizat preşedintele Zonei Metropolitane Suceava, Ion Lungu.

Deocamdată, finanţarea pentru acest tip de proiecte nu este încă aprobată, pentru că acordul cu UE încă nu a fost semnat, fiind înaintată recent o a doua variantă de acord cadru.

„Pornind de la premisa că sunt alegeri europarlamentare în toată Europa şi se formează o nouă comisie europeană, probabil că acest an este cam sacrificat din acest punct de vedere. Dar asta ne dă răgaz să pregătim proiectele, pentru a fi finanţate în perioada următoare. Este foarte important să avem aceste proiecte, pentru ca atunci când găsim oportunitatea de finanţare să avem documentaţia întocmită. Indiferent de ce culoare politică eşti, dacă vrea cineva să te ajute, nu poate, dacă nu ai temele făcute. De aceea trebuie să fim pregătiţi, iar în măsura în care apar oportunităţi de finanţare, să putem aproba aceste proiecte”, a adăugat Ion Lungu.

Din Zona Metropolitană Suceava fac parte: municipiul Suceava, oraşul Salcea şi comunele Bosanci, Adâncata, Ipoteşti, Mitocu Dragomirnei, Moara, Pătrăuţi, Vereşti, Siminicea, Stroieşti, Dumbrăveni, Udeşti şi Hânţeşti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Localităţile din Zona Metropolitană Suceava au o strategie comună de dezvoltare.
 Vizualizări articol: 3604 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Localităţile din Zona Metropolitană Suceava au o strategie comună de dezvoltare5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei