Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 feb 2014 - Anul XIX, nr. 40 (5549)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Costuri imense

Modernizarea sistemului de termoficare al Sucevei ar costa 57 de milioane de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Municipalitatea suceveană ar trebui să facă lucrări de aproximativ 57 de milioane de euro pentru a moderniza sistemul de termoficare al oraşului şi să reducă din pierderile mari din sistem.

Aceasta este concluzia studiului de oportunitate realizat de „ATH Energ” Bucureşti, pentru licitaţia de delegare a serviciului de termoficare a municipiului reşedinţă de judeţ.

„Pierderile pe reţelele din Suceava în perioada 2010 – 2013 sunt de 32,68%, de la 50% - 52% cât erau înainte. Tot este foarte mult, pentru că trebuie să ajungem undeva la 15% - 20%, cât sunt prevăzute în standarde. Pentru asta trebuie făcute investiţii masive”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.

Conform studiului, în perioada 2006 – 2013 au fost făcute investiţii de 25 de milioane de euro în reţeaua de termoficare, din care 57% de la stat şi 43% de la bugetul local.

„Necesarul de investiţii este de 57 de milioane de euro pentru a finaliza modernizarea sistemului, inclusiv celelalte 21 de puncte termice care trebuie să fie modernizate şi reţelele secundare, pe care nu prea s-a intervenit în cadrul investiţiilor anterioare. Discutăm de mulţi kilometri de reţea”, a adăugat edilul sucevean, care consideră că la licitaţie costurile vor fi mult reduse.

 

Investiţiile în termoficarea oraşului, o problemă de voinţă politică

Administrarea sistemului de transport şi distribuţie a energiei termice la nivelul municipiului Suceava ar putea fi făcută fie prin gestiune directă, de către o unitate din subordinea primăriei, fie prin gestiune delegată, prin atragerea investitorilor privaţi.

„Pe gestiune directă e aproape imposibil să mergem, pentru că nu putem angaja personal la primărie care să se ocupe de această activitate, iar dacă s-ar face o nouă societate, aceasta trebuie să fie dotată, autorizată şi să meargă la licitaţie, unde s-ar putea să nici nu câştige”, a precizat Lungu, care susţine varianta atribuirii contractului, prin licitaţie, unui operator privat.

„Cea mai bună soluţie este delegarea acestui serviciu, mai ales că putem interesa operatorul privat să intre în parteneriat cu primăria, pentru a suporta o parte din aceste investiţii”, a adăugat primarul Sucevei, care speră ca aceste lucrări de mare amploare să poată fi făcute din fonduri europene.

Pentru că strategia municipalităţii în privinţa acestui serviciu public, care se adresează unui număr de peste 22.000 de familii din Suceava, trebuie decisă acum, este nevoie ca hotărârile să fie luate de comun acord între toate părţile cu putere de decizie.

„Pentru că este vorba de voinţă politică, voi avea discuţii cu toţi preşedinţii partidelor politice, de la putere şi din opoziţie, dar şi cu reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul, să găsim un consens, să ne convingem ce este mai bine pentru municipiu, deoarece căldura sucevenilor este o problemă care trebuie să preocupe toate partidele politice”, a spus Ion Lungu.

Studiul de oportunitate privind gestionarea sistemului de transport şi distribuţie a energiei termice urmează să fie supus aprobării Consiliului Local în şedinţa din 27 februarie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Modernizarea sistemului de termoficare al Sucevei ar costa 57 de milioane de euro.
 Vizualizări articol: 2093 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.6 din 5 voturi
Modernizarea sistemului de termoficare al Sucevei ar costa 57 de milioane de euro2.655

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Alo, DNA, luati la puricat toate contractele. trimis de
(20 feb 2014, 12:53:00
Mai Lungule, esti matrafoxat rau de tot. Adica 5000 de euori plus pierderile, adica 22.000 lei de apartament? Intelegeam sa faca asta un privat, gen placinta cu bijuteriile lui, nicidecum sa plateasca suceveanul pe ceva care nu-i etern. Basca sa mai stea Suceava-n praf si mal inca 7 ani.
2.   Privilegiatii si ciumacii trimis de
(20 feb 2014, 15:40:00
Suceava este impartita in doua categoriitonguerivilegiatii si ciumacii.Avem 60% din populatie privilegiati(care sunt la sistemul centralizat) si 40% ciumaci.Privilegiatii primesc subventie din bugetul primariei la caldura ,deci si din banii ciumacilor.Adica ciumacii care se descurca cu centrale pe gaz,centrale pe lemne,sobe platesc din banii lor o parte a caldurii consumate de privilegiati.Acum se vrea modernizarea sistemului de termoficare centralizat cu exorbitanta suma de 57 milioane euro.Sistemul centralizat este un mastodont ramas de pe vremea lui Ceasca.Trebuie aplicate solutii moderne si eficiente.Centrale de cartier,centrale de bloc,centrale de apartament.Nu mai poti mentine cu sume imense un sistem centralizat care scartaie din toate incheieturile si care e un foarte mare consumator de bani de la buget.
2.1  RE: Privilegiatii si ciumacii trimis de
(20 feb 2014, 17:00:55
Stai linistit, n-o sa ia nimeni in considerare treaba asta. Lumea (factorii de decizie) este orbita de sumele care se pot sifona din toata povestea asta.
2.2  RE: Privilegiatii si ciumacii trimis de
(20 feb 2014, 18:32:15
Termoficarea asta arata precum o parasuta de 60 de ani care a luat bijuteriile lui placinta, iar primarul vrea s-o marite.
3.   Catre ALOEV trimis de
(20 feb 2014, 21:36:22
Banuiesc ca te-ai gandit ca Termoficarea i-a luat "acele" bijuterii lui Placinta.Pe de alta parte domnul director si-a scos parleala.Cu banii si compensarile legale si ilegale luate de la parasuta de 60 de ani Termoficarea i-a luat o tona de bijuterii sotiei.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei