Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 feb 2014 - Anul XIX, nr. 37 (5546)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Constatare

Lungu: Cu banii europeni nu poţi să faci drumuri pentru voturi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fondurile europene care ar fi accesate pe proiectele de dezvoltare a Zonei Metropolitane Suceava şi a arealului Suceava-Botoşani, în valoare de peste un miliard de euro, ar fi cheltuite după criteriile de eficienţă prevăzute de legislaţia europeană şi nu pot fi utilizaţi pe post de mită electorală, la discreţia primarilor. Primarul de Suceava, Ion Lungu, preşedintele Zonei Metropolitane Suceava, a declarat, vineri, după întrunirea consiliului director al acestei asociaţii de localităţi, că proiectele de infrastructură care vor fi promovate trebuie să aibă o bună justificare în ceea ce priveşte eficienţa.

„Sigur, ca primari avem uneori tentaţia de a duce un drum într-un sat, undeva să ne asigurăm nişte voturi, dar proiectele europene se fac pe principiul cost-beneficiu, trebuie să aibă un anumit număr de maşini şi călători care circulă pe acele drumuri, sunt indicatori de eficienţă”, a declarat Ion Lungu, într-o conferinţă de presă.

La întrunirea Consiliului Director de vineri au fost prezenţi şi reprezentanţi ai firmei de consultanţă, alături de primarii şi viceprimarii din cele 14 localităţi componente. S-a analizat studiul strategiei de dezvoltare a zonei metropolitane în perioada 2014-2020 şi s-au creionat liniile directoare pentru dezvoltarea infrastructurii - rute de transport, de legătură între localităţile componente, dezvoltarea reţelei de apă şi canalizare. La această oră, opt dintre localităţile componente nu au apă şi canalizare, iar opt nu au gaz metan.

„Civilizaţia înseamnă apă, canalizare, gaz metan, energie electrică. Am stabilit cu primarii ca în 15 martie să ne întâlnim din nou, să definitivăm acest studiu şi să-l aprobăm. Rămân optimist că vom putea promova proiecte pe zona metropolitană, care reprezintă 25 la sută din populaţia judeţului Suceava”, a afirmat Lungu.

 

Schimbarea la faţă a Sucevei costă sute de milioane de euro

Tot în data de 15 martie va fi aprobată şi o organigramă pentru personalul necesar asociaţiei.

În prima parte a lunii martie Lungu intenţionează să organizeze şi o întâlnire cu administraţia locală din Botoşani, la aeroportul Salcea, pentru aprobarea strategiei de dezvoltare pe acest areal. Proiectele avute în vedere la finanţare pentru zona metropolitană sunt de dezvoltare a campusului universitar de la Moara, parc industrial şi sistem de transport public ecologic interurban, dar şi două drumuri judeţene pe o distanţă de aproape 60 de kilometri. Pentru municipiul Suceava sunt prevăzute proiecte de reabilitare termică a cel puţin zece mii de apartamente, construirea a sute de locuinţe ANL şi sociale, consolidarea unui versant, amenajarea albiei râului Suceava, punerea în valoare a Curţii Domneşti şi reabilitarea infrastructurii urbane din cele mai mari cartiere.

Polul de dezvoltare Suceava-Botoşani are în vedere proiecte de 400 de milioane de euro, printre care înfiinţarea unei linii metropolitane de tren ce ar urma să facă legătura între cele două municipii în doar 15 minute, realizarea centurii rutiere II de ocolire a municipiului Suceava, Suceava – Ipoteşti – Bosanci - Salcea spre Botoşani şi a unui drum expres între cele două oraşe, construcţia unei sălii de sport polivalente şi a unui stadion de minimum 30.000 de locuri la jumătatea distanţei dintre cele două municipii, precum şi o secţie a universităţii din Suceava la Botoşani. Însumate, proiectele pentru zona metropolitană şi pe arealul de dezvoltare au nevoie de o finanţare de circa un miliard de euro. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lungu: Cu banii europeni nu poţi să faci drumuri pentru voturi.
 Vizualizări articol: 2173 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.8 din 5 voturi
Lungu: Cu banii europeni nu poţi să faci drumuri pentru voturi1.855

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   LASA-NE!!! trimis de
(17 feb 2014, 15:15:59
LASA-NE,LASA-NE,LUNGU LASA-NE!!!
2.   Fantasmagorii de doi bani trimis de
(17 feb 2014, 17:55:02
Frate,cand il auzi pe primar vorbind de miliarde de euro,de campusul de la Moara,de drumuri judetene,de reabilitarea termica,de sute de locuinte ANL,amenajarea albiei raului Suceava,linii metropolitane tren,sali polivalente si stadion,ai senzatia ca vorbeste primarul orasului Las Vegas.Domnule Lungu,revino-ti repede.Astea sunt proiecte care nu vor fi realizate niciodata in Suceava.Administratiile locale in 25 de ani nu au facut nimic pentru acest oras.Arata ca o cloaca.Fa o plimbare cu masina electrica prin oras si ai sa te convingi.Ceva mai sumbru si mai mizerabil nu ai sa vezi.Mormanele negre de zapada reprezinta cireasa de pe tort a acestui oras de toata jena care n-are nika.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei