Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 feb 2014 - Anul XIX, nr. 29 (5538)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

La poliţia judeţeană

Şase poliţişti vor face parte din structura de supraveghere a arestaţilor la domiciliu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava s-a înființat, odată cu intrarea în vigoare a noii legislaţii penale de la 1 februarie a.c., o nouă structură, denumită Biroul de supravegheri judiciare, al cărei rol este de supraveghere a persoanelor faţă de care se ia măsura controlului judiciar sau cea a arestării la domiciliu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al poliţiei judeţene, subcomisarul Ionuţ Epureanu, în cadrul acestui birou aflat în subordinea Serviciului de Investigaţii Criminale vor fi încadraţi şase poliţişti, doi ofiţeri şi patru agenţi, procedura fiind în desfăşurare.

 

Poliţiştii nu au primit încă brăţări electronice de supraveghere

Până în prezent, pe raza judeţului, instanţele judecătoreşti nu au luat măsura de arest la domiciliu în vreun dosar, situaţie în care legislaţia penală impune posibilitatea supravegherii suspectului cu o brăţară electronică care se montează fie la picior, fie la mână.

Cum la nivel naţional nu au fost achiziţionate încă astfel de sisteme de supraveghere, nu este exclus ca poliţiştii să fie nevoiţi să stea la uşile infractorilor arestaţi la domiciliu pentru a-i păzi să nu iasă din locuinţele lor.

O altă variantă de supraveghere ar fi aceea de a ţine legătura cu vecinii suspecţilor sau aceea a vizitelor inopinate la domiciliul persoanei faţă de care s-a luat o asemenea măsură (legislaţie: organul de poliţie poate pătrunde în imobilul unde se execută măsura, fără învoirea inculpatului sau a persoanelor care locuiesc împreună cu acesta).

Chiar dacă la nivelul IPJ Suceava există un singur birou de supravegheri judiciare, subcomisarul Epureanu a anunţat că, în judeţ, aceste atribuţii vor fi asigurate de poliţişti din cadrul structurilor de investigaţii criminale.

Poliţiştii Biroului de supravegheri judiciare vor monitoriza în general punerea în executare a actelor de interdicţie emise de judecători, pe lângă măsura arestului la domiciliu fiind şi cea a controlului judiciar (care a înlocuit practic măsura obligării de a nu părăsi ţara sau localitatea de domiciliu).

 

Arestul la domiciliul, una dintre noutăţile legislaţiei penale

Arestul la domiciliu reprezintă una dintre noutăţile legislaţiei penale intrate în vigoare de la 1 februarie a.c.

Este o măsură care poate fi luată numai de judecători şi nu poate fi dispusă cu privire la inculpatul faţă de care există suspiciunea rezonabilă că a săvârşit o infracţiune asupra unui membru de familie şi cu privire la inculpatul care a fost anterior condamnat definitiv pentru infracţiunea de evadare.

Persoana faţă de care se ia această măsură este obligată să nu părăsească imobilul unde locuieşte, pe o perioadă determinată, fără permisiunea organului judiciar, şi să respecte anumite obligaţii, încălcarea acestora ducând la revocarea măsurii şi înlocuirea cu arestul preventiv. Inculpatul arestat la domiciliu poate păsări domiciliul, la cerea scrisă şi motivată a acestuia, cu permisiunea judecătorului, pentru prezentarea la locul de muncă, la cursuri de învăţământ sau de pregătire profesională ori la alte activităţi similare sau pentru procurarea mijloacelor esenţiale de existenţă, precum şi în alte situaţii temeinic justificate, pentru o perioadă determinată de timp, dacă acest lucru este necesar pentru realizarea unor drepturi ori interese legitime ale inculpatului.

Legislaţia penală în vigoare prevede şi posibilitatea inculpatului de a părăsi imobilul fără permisiunea judecătorului „în cazuri urgente”, cu obligaţia însă de a informa imediat autorităţile desemnate cu supravegherea sa.
Durata maximă a măsurii arestului la domiciliu, în cursul urmăririi penale, este de 180 de zile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şase poliţişti vor face parte din structura de supraveghere a arestaţilor la domiciliu.
 Vizualizări articol: 2075 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Şase poliţişti vor face parte din structura de supraveghere a arestaţilor la domiciliu1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei