Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 28 ian 2014 - Anul XIX, nr. 20 (5529)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

În anul şcolar 2013-2014

Peste 400 de elevi şi preşcolari din Suceava, identificaţi cu tulburări de limbaj

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În anul şcolar 2013-2014, 2.677 de elevi şi preşcolari din judeţ au fost examinaţi de profesori logopezi, 380 dintre aceştia fiind identificaţi cu tulburări de limbaj, beneficiind ulterior de terapie logopedică. 108 dintre ei aparţin ciclului primar, iar 272 sunt preşcolari. 

La nivelul judeţului Suceava, există doar opt profesori logopezi care îşi desfăşoară activitatea în şase zone de intervenţie logopedică din municipiul Suceava, plus o zonă a Rădăuţiului, instituţiile de învăţământ din celelalte zone ale judeţului fiind private de astfel de specialişti.

Cabinetele logopedice interşcolare sunt coordonate de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Suceava.

Potrivit psih. Florin Bagiu, directorul CJRAE Suceava, „cei opt logopezi sunt împărţiţi pe şapte zone logopedice la care sunt arondate mai multe şcoli. În cele şapte zone logopedice sunt înscrişi 4.866 de copii, dintre care 2.658 sunt preşcolari, iar 2.208 sunt elevi”.

Acesta a mai menţionat că posturile de logopezi şcolari sunt blocate încă din 2008, deşi nevoia de astfel de specialişti este foarte mare, iar volumul de muncă al celor opt logopezi din Suceava este enorm.

 

Depistate la timp, tulburările de limbaj pot fi corectate

Activitatea desfăşurată în cabinetele logopedice şcolare constă în depistarea, evaluarea, identificarea tulburărilor de limbaj şi comunicare la preşcolari şi şcolarii mici, corectarea tulburărilor de limbaj şi de comunicare în vederea diminuării riscului de eşec şcolar, precum şi în elaborarea şi realizarea unor programe specifice, corespunzătoare principalelor disfuncţionalităţi ale limbajului şi comunicării.

Totodată, cabinetele coordonate de Centrul Logopedic Interşcolar Judeţean (CLIJ) Suceava au rolul de a sprijini cadrele didactice în abordarea personalizată a copiilor cu tulburări de limbaj şi comunicare. Tulburările de limbaj şi comunicare care intră în competenţa profesorilor logopezi sunt: tulburări de pronunţie şi articulare, de ritm şi fluenţa vorbirii, tulburări de dezvoltare a limbajului, tulburări de voce, precum şi alte tulburări care influenţează negativ adaptarea şcolară şi socială a copiilor.

Aceste tulburări trebuie depistate din timp şi tratate corespunzător de specialişti, pentru că astfel pot fi corectate mult mai uşor. În caz contrar, pot determina scăderea randamentului şcolar şi îngreunează procesul de socializare. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 400 de elevi şi preşcolari din Suceava, identificaţi cu tulburări de limbaj.
 Vizualizări articol: 1720 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 4 voturi
Peste 400 de elevi şi preşcolari din Suceava, identificaţi cu tulburări de limbaj4.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei