Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 27 ian 2014 - Anul XIX, nr. 19 (5528)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Admitere 2014-2015

Schimbări importante la admiterea din acest an, la Universitatea „Ştefan cel Mare”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) a stabilit condiţiile de admitere la programele de studii de licenţă pentru anul academic 2014-2015.

Consiliile celor nouă facultăţi ale universităţii sucevene au stabilit ca admiterea din acest an să se facă doar pe baza mediei şi a notelor de la bacalaureat, introducerea unui examen fiind deocamdată exclusă. Excepţie fac facultăţile de Ştiinţe ale Educaţiei şi de Educaţie Fizică şi Sport, unde, la fel ca şi în ceilalţi ani, se va susţine fie o probă de abilităţi, fie o probă sportivă, în funcţie de facultate.

Dacă la admiterea de anul trecut, în cazul câtorva facultăţi s-a ţinut cont de mediile sau notele obţinute de candidaţi în timpul anilor de liceu, Ministerul Educaţiei Naţionale interzice acest criteriu la admiterea din acest an.

 

Cum se va da admiterea la facultăţile USV?

La Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării formula de calcul a mediei de admitere ţine seamă în proporţii egale de nota obţinută la proba de limba şi literatura română din cadrul bacalaureatului şi media generală a bacalaureatului.

La Facultatea de Inginerie Mecanică, Mecatronică şi Management formula de calcul a mediei de admitere va reprezenta media aritmetică dintre nota cea mai mare obţinută la examenului de bacalaureat (probe scrise) şi a doua notă, în ordine descrescătoare, dintre notele obţinute la bac. Aceeaşi formulă de admitere este valabilă şi în cazul Facultăţii de Silvicultură.

Liceenii din an terminal care au în vedere continuarea studiilor în cadrul Facultăţii de Istorie şi Geografie a USV trebuie să ştie că nota de admitere se calculează astfel: nota obţinută la limba şi literatura română la bac (50%) şi nota obţinută la proba la alegere a profilului şi specializării din cadrul bacului (50%).

Media finală în vederea admiterii la una dintre specializările Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică este constituită din media examenului de bacalaureat (80%) şi nota la proba scrisă la limba şi literatura română (20%).

La admiterea la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, media examenului de bacalaureat contează în proporţie de 80%, iar nota cea mai mare obţinută la probele scrise ale examenului de bac cântăreşte 20%.

Media aritmetică dintre nota de la bac şi nota cea mai mare obţinută la probele scrise ale acestui examen constituie modalitatea de calcul a notei de admitere pentru Facultatea de Inginerie Alimentară.

 

Examen de admitere la două dintre facultăţile USV

Absolvenţii ce doresc să se specializeze în pedagogia învăţământului primar şi preşcolar şi au în vedere frecventarea cursurilor Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei vor susţine o probă obligatorie şi eliminatorie de abilităţi. Proba vizează competenţele academice ale candidatului, analizarea motivaţiei şi a atitudinii faţă de profesia didactică.

Pentru absolvenţii care primesc un răspuns favorabil la proba de abilităţi, media de admitere se calculează ca medie aritmetică dintre media de la bac şi nota de la disciplina limba şi literatura romana din cadrul acestui examen.

Scenariu este similar şi la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. În vederea admiterii, absolvenţii vor susţine o probă sportivă sau un test motric. Cei care au practicat un sport pot alege o probă sportivă, iar în sprijinul celor care nu au practicat un sport se organizează acest test motric. Calculul mediei de admitere diferă în funcţie de proba pe care o va susţine absolventul. Pentru cei care vor alege o probă sportivă, bacul va conta în proporţie de 30%, iar pentru cei care vor susţine testul motric bacul va constitui 60% din media de admitere.

Pentru admiterea la Departamentul de Sănătate şi Dezvoltare Umană, candidaţii vor trebui să susţină un test grilă fie la biologie, fie la chimie organică sau anorganică. Nota la acest test constituie 50% din media finală de admitere, nota finală de la bac având o pondere tot de 50%.

 

100 de lei – taxa de înscriere la toate facultăţile instituţiei

Pentru sesiunea de admitere 2014-2015, taxa de înmatriculare va fi unitară pentru toate facultăţile, în cuantum de 100 de lei. Cât priveşte avansul din taxa de şcolarizare pe care viitorii studenţi vor trebui să-l lase la casierie, cuantumul acestuia este între 200 şi 300 de lei.

Scutiri de plata taxei de înscriere se acordă orfanilor de ambii părinţi (pentru candidaţii cu vârsta mai mică de 26 de ani), candidaţilor proveniţi de la casele de copii sau din plasament familial (pentru candidaţii cu vârsta mai mică de 26 de ani), copiilor personalului didactic aflat în activitate în instituţii de învăţământ şi celor bolnavi de TBC, diabet, boli maligne, insuficienţă renală cronică, astm bronşic, epilepsie, cardiopatii congenitale, hepatită cronică etc. Totodată, USV acordă scutiri de la plata taxei candidaţilor salariaţi ai instituţiei şi copiilor lor.

Reducerea cu 50% a taxei de înscriere se acordă pentru candidaţii cu vârsta mai mică de 26 de ani orfani de un părinte, cu ambii părinţi şomeri sau cu alte situaţii speciale, pe baza documentelor justificative. Totodată, personalul didactic activ beneficiază de o reducere de 50%.

 

Calendarul admiterii

Admiterea la USV se organizează în două sesiuni: 14-31 iulie 2014 şi 8-19 septembrie 2014.

Cât priveşte sesiunea din vară a USV, înscrierea are loc în perioada 14-23 iulie, probele vor fi susţinute în data 24 iulie, în aceeaşi zi urmând să fie afişate rezultatele. Înmatricularea candidaţilor se face în perioada 24-30 iulie. Înscrierea din toamnă se va face în perioada 8-12 septembrie, probele vor fi susţinute în data de 15 septembrie, iar înmatricularea candidaţilor se va face în intervalul 16-18 septembrie.

 

Programe activate doar dacă au minim 30 de studenţi

În condiţiile în care un program de studii nu însumează după sesiunea de înmatriculare minim 30 de studenţi, acesta nu va mai fi activat, iar candidaţii vor fi transferaţi în limita capacităţii de şcolarizare la unul dintre programele care vor funcţiona, indicat în lista de opţiuni a absolventului. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Schimbări importante la admiterea din acest an, la Universitatea „Ştefan cel Mare”.
 Vizualizări articol: 6399 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.14/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.1 din 7 voturi
Schimbări importante la admiterea din acest an, la Universitatea „Ştefan cel Mare”2.157

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei