Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 13 ian 2014 - Anul XIX, nr. 7 (5516)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

„Mai mergem la joacă?”

Debut literar al unei adolescente din clasa a VIII-a de la Liceul „Nicolai Nanu” Broșteni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Într-o perioadă în care adolescenții par să trăiască doar într-o lume virtuală, Alexandra Axinte, o adolescentă în vârstă de 14 ani, din Broşteni, ne întreabă: „Mai mergem la joacă?”. Acesta e titlul volumului pe care eleva din clasa a VIII-a din cadrul Liceului Tehnologic „Nicolai Nanu” Broșteni l-a lansat vineri, 10 ianuarie 2014. Volumul conţine poezii, dar şi câteva texte în proză. Potrivit prof. Paulei Asmarandei, „în scrierile sale, tânăra autoare cântă bucuria de a trăi, de a se juca, de descoperi lumea. Universul micilor viețuitoare o fascinează și ne fascinează pe noi, cititorii: <Bondărei și bondărițe/ Melcișori și gărgărițe/ Au petrecut și-au cântat/ Până-aproape de-nserat>”. Iar cum Alexandra este elevă, un loc deosebit îl ocupă în textele sale școala, doamna învățătoare din clasele primare, colegii. Totodată, familia, căldura căminului în care crește autoarea, ni se dezvăluie atât în metaforele poetice, cât și în sinceritatea textelor în proză – „Sunt un om fericit, mamă, și ție îți mulțumesc!”. La lansarea volumului i-au fost aproape profesorii, colegii, părinţii şi cunoştinţe. Grafica volumului este realizată de colega și prietena ei Daniela Popa.

 

„O imaginaţie bogată, ce nu are limite”

Evenimentul de lansare al cărţii „Mai mergem la joacă?” a fost moderat de Paula Asmarandei, profesoara de limba română a Alexandrei, aceasta mărturisind că „atunci când un profesor este depăşit de elev, se spune că dascălul şi-a atins menirea, iar astfel pot spune cu mândrie că Alexandra şi-a depăşit profesorul de limbă română tocmai datorită publicării acestui volum”.

Cartea „Mai mergem la joacă?” a fost scrisă sub imboldul sentimentelor trăite de tânăra autoare. Eleva povestește că „orice lucru, orice fiinţă, orice vietate îmi fascinează sufletul copil şi inima încă tânără. Cu imaginaţia bogată, neavând limite, m-am gândit să le dau necuvântatelor un grai ştiut doar de ele. Totodată, am scris dorindu-mi să-mi exprim cele mai profunde sentimente faţă de părinţi, de sora mea, de colegii mei, de amicii mei de nebunii”. La lansare, adolescenta le-a mulţumit tuturor care au crezut în talentul ei, susţinând-o necondiţionat.

Daniela Popa, cea care a realizat coperta şi desenele din volumul Alexandrei, s-a declarat „fascinată de imaginaţia acestei copile”. Cât despre desenele din volum, „acestea au fost realizate spontan, în funcţie de starea şi sentimentele mele”, spune Daniela.

La rândul său, directorul liceului din Broşteni, prof. Gheorghe Pancu, a felicitat-o pe Alexandra, menţionând că participă pentru prima dată la lansarea unui volum publicat de un elev al liceului.  Tot în cadrul evenimentului, Alexandra a recitat o poezie dedicată colegilor ei, dar şi fostei ei învăţătoare.

Din toamnă, Alexandra vrea să urmeze cursurile unei clase de profil uman.

Nu în ultimul rând, Alexandra a dorit să mulţumească celor care au ajutat-o să publice acest volum – primarului oraşului Broşteni - Nicolae Chiriac, familiilor Olimpia și Constantin Baroiu, Mihaela și Nicușor Cătănoaia, Mugurel și Simona Ilișanu, Gheorghe și Paula Ilișanu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Debut literar al unei adolescente din clasa a VIII-a de la Liceul „Nicolai Nanu” Broșteni.
 Vizualizări articol: 1892 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Debut literar al unei adolescente din clasa a VIII-a de la Liceul „Nicolai Nanu” Broșteni5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei