Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 9 ian 2014 - Anul XIX, nr. 4 (5513)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Măsură

„Tânăra bebeluş” a fost internată ieri într-un centru de recuperare şi reabilitare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Adina Macoveiciuc, fata din Moldoviţa care toată viaţa ei s-a hrănit doar cu lapte şi apă cu zahăr, şocând medicii şi o ţară întreagă cu greutatea ei de numai 16 kilograme la vârsta de 19 ani, a fost internată într-un centru de recuperare şi reabilitare. Ieri, „tânăra bebeluş” a părăsit Spitalul de Pediatrie „Sf. Maria” din Iaşi, care, în ultima lună şi jumătate, devenise a doua ei casă, dar nu s-a reîntors în localitatea în care s-a născut şi a crescut, alături de familia sa. Adina a fost dusă direct în unitatea socială de la Mitocu Dragomirnei, medicii şi specialiştii de la Protecţia Copilului hotărând că această variantă este cea mai bună pentru ea, cel puţin pentru o perioadă de timp, în care să-şi recapete sănătatea fizică şi psihică, şubrezite de carenţele alimentare cu care s-a confruntat din copilărie şi până când a devenit adultă.

Adina Macoveiciuc a ajuns la Centrul de recuperare şi reabilitare Mitocu Dragomirnei ieri, în jurul orei 14.00. Fata, care până la vârsta de 19 ani a fost menţinută cu forţa la stadiul de bebeluş, de o mamă schizofrenică, era însoţită de sora ei geamănă, Ioana, cea care, de altfel, i-a fost aproape tot timpul alături şi a susţinut-o atât cât a putut în perioada în care Adina s-a aflat în spitalul ieşean. La sugestia specialiştilor, care doreau să-i facă acomodarea cât mai uşoară, Adina şi Ioana s-au internat împreună, chiar dacă ultima avea să părăsească unitatea sanitară spre seară, iar prima să rămână pentru o perioadă încă nedeterminată.

 

Va ocupa un dormitor cu trei paturi, dotat cu grup sanitar propriu

În unitatea socială de la Mitocu Dragomirnei, fata de 19 ani avea pregătită o cameră curată şi frumos amenajată, ce dispune de grup sanitar şi pe care o va împărţi cu alte două tinere. Ea va ocupa patul de la geam şi va avea propria ei noptieră şi propriul ei dulap. În acest centru de reabilitare şi recuperare, în care sunt găzduite 49 de persoane, toate de vârstă adultă, Adina, fata care din cauza subnutriţiei a ajuns să aibă la vârsta adolescenţei greutatea unui copil de şase-şapte ani şi mentalitatea unuia de trei ani, va beneficia de kinetoterapie şi ergoterapie şi va fi supravegheată îndeaproape de personal medical calificat.

Înfometată şi cu organismul slăbit de inaniţie, Adina nu s-a putut niciodată deplasa singură. Ieşea rar din casă şi de fiecare dată însoţită de mama ei, care o căra în cârcă, inclusiv atunci când mergeau la biserică. În spitalul ieşean, în care a stat internată din data de 25 noiembrie şi până ieri, când medicii au fost de acord s-o externeze, „tânăra bebeluş” pare să-şi fi recuperat forţele. După o lună şi jumătate în care a început să mănânce sănătos şi chiar să aibă deja preferinţe culinare, cel mai mult plăcându-i carnea şi prunele, Adina a luat patru kilograme în greutate. Ieri, când a ajuns la Mitocu Dragomirnei, tânăra de 19 ani a fost scoasă pe braţe din maşina care a adus-o de la Iaşi, însă  

după ce a fost lăsată jos fata a început să meargă singură. Ea a intrat pe picioarele ei în centrul în care va locui până când, cu ajutorul specialiştilor, va mai recupera din carenţele alimentare şi retardul psihic de care a ajuns să sufere din cauza înfometării.

 

Ce a cerut Adina să mănânce în prima zi petrecută la centrul din Mitocu Dragomirnei

Deşi puţin speriată de tot ceea i se întâmpla, de oamenii noi din jurul ei şi de locul necunoscut pentru ea, Adina a acceptat să mănânce la scurt timp după ce s-a cazat. Ea a cerut orez cu pui, dorinţă care i-a fost îndeplinită de cei care o au acum în grijă şi care spun că meniul de care va avea parte tânăra pe durata internării va fi unul diversificat şi cu suficiente calorii.

Directorul adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, Margareta Isăilă, a declarat ieri că Adina va rămâne în unitatea socială până când îşi va reveni şi i se va găsi un însoţitor personal. Ea a declarat că fata nu a putut fi redată familiei deoarece acasă nu are condiţii decente de trai, iar rudele nu sunt în măsură să o îngrijească aşa cum trebuie. La ultima vizită a specialiştilor de la DGASPC la domiciliul din Moldoviţa al Aldinei, s-a constatat că tatăl este mai mult plecat prin sat, mama lipseşte de o săptămână, fără ca cineva să ştie unde este şi ce face, iar celelalte surori ale ei nu mai doresc să se ocupe de Adina. „Până la momentul actual, nu a fost identificat un asistent personal responsabil, tânăra fiind încadrată la grad de handicap grav, cu însoţitor. În locuinţă nu sunt deocamdată cele mai bune condiţii şi am luat măsura ocrotirii fetei într-un centru de plasament. În cadrul centrului, noi vom face o evaluare a stării de sănătate, vom studia recomandările medicilor şi vom face un plan de recuperare, care va avea ca finalitate reintegrarea în familie, dar să existe garanţii că situaţia va fi una bună”, a spus adjunctul DGASPC.

Din cauza subnutriţiei, Adina este aproape cheală, are dinţii distruşi şi nu socializează. Pentru a se reface ea va mai avea nevoie de câteva internări în spitale, inclusiv la Iaşi, unde urmează să se întoarcă pentru o operaţie stomatologică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Tânăra bebeluş” a fost internată ieri într-un centru de recuperare şi reabilitare.
 Vizualizări articol: 2524 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Tânăra bebeluş” a fost internată ieri într-un centru de recuperare şi reabilitare5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei