Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 299 (5506)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

Crăciun românesc în Franţa

Peste 200.000 de francezi au descoperit Bucovina la Târgul de Crăciun de la Laval

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La francezi, Crăciunul a venit mai devreme. Şi nu oricum, ci în stil pur românesc, cu bucate tradiţionale, bune de au rămas cu gândul la ele, cu frumoase colinde şi urători năzdrăvani, cu căpriţe, urşi şi mascaţi, cu vin fiert şi ţuică de prună, cu plăcinte şi cozonaci, dar şi cu trăirile pe care le încercăm noi, de fiecare dată când se apropie aceste minunate sărbători.

Cei care i-au făcut pe francezi să descopere România, dar mai ales Bucovina, făcându-i să îşi schimbe părerea despre români, mult deformată de „isprăvile” deloc lăudabile ale unor conlocuitori,  au fost sucevenii care au dat curs invitaţiei celor din Laval, oraş înfrăţit cu municipiul Suceava, de a organiza Târgul de Crăciun din oraşul lor.

Delegaţia Sucevei, care a numărat aproape 50 de persoane, a cuprins în principal numeroşi artişti ai Ansamblului „Ciprian Porumbescu”, care au avut greaua misiune de a face câte trei spectacole pe zi, pentru un public foarte numeros, membri ai Asociaţiei „Produs în Bucovina”, atât producători, cât şi meşteşugari, încărcaţi cu bunătăţi şi produse artizanale, membri ai Consiliului Local Suceava şi ai Consiliului Judeţean Suceava, dar şi ai Asociaţiei „Curcubeul succesului”, care au facilitat apropierea dintre cele două municipalităţi.

„Le-am schimbat total părerea despre noi”, consideră viceprimarul Gavril Vîrvara, care a făcut parte din echipa care a reprezentat Primăria Suceava în deplasarea la Laval.

„Prima dată când le-am prezentat produsele noastre alimentare au fost reticenţi, dar când le-au descoperit gustul, nu se mai săturau. Au avut un mare succes. Impresionante au fost pentru ei spectacolele susţinute acolo, în piaţă, dar şi în diverse locaţii, la interior, peste tot atrăgând un număr foarte mare de spectatori. Faptul că spectacolele au fost interactive, că au fost şi francezii invitaţi la dans, la hore, i-a încântat foarte mult”, povesteşte Gavril Vîrvara.

 

Hore tradiţionale româneşti, la castelul din Laval

Sucevenii au ajuns să organizeze Târgul de Crăciun din Laval ca urmare a unei tradiţii a celor de acolo, care, în fiecare an, desemnează una din municipalităţile cu care s-au înfrăţit, în lumea întreagă, să organizeze acest eveniment, în stil propriu.

„Aceasta a fost a 20-a ediţie a Târgului de Crăciun din Laval şi s-a desfăşurat în curtea interioară a Castelului Nou – Place de la Tremoille, unde se aflau 65 de căsuţe expoziţionale, din care trei doar ale Sucevei. După cum a relatat presa locală, peste 200.000 de persoane au descoperit România prin produsele noastre alimentare sau artizanale, prin tradiţiile şi obiceiurile puse în scenă de artişti. Au descoperit că suntem altfel decât credeau ei şi i-am invitat să vină să ne cunoască la noi, acasă, să vadă cum suntem cu adevărat, nu doar cum ne prezintă unii, deloc favorabil”, a declarat Alina Derla, consilier al primarului Ion Lungu, prezentă şi în calitate de translator al grupului.

Delegaţia suceveană a fost întâmpinată de primarul oraşului Laval, Jean Christophe Boyer, viceprimarul Françoise Marchand, consilieri locali şi reprezentanţi ai Departamentului Mayenne (din care face parte şi oraşul Laval), înfrăţit cu Judeţul Suceava.

O surpriză pregătită de francezi sucevenilor a fost un concert de colinde româneşti, cântate de români stabiliţi în Laval, o parte din ei fiind chiar suceveni, dar şi o audiţie de piese muzicale româneşti, interpretate de copii francezi.

„Am fost mândru să constat că muzica noastră este cunoscută şi apreciată acolo”, a adăugat Gavril Vîrvara, viceprimar al municipiului Suceava.

După succesul înregistrat la ediţia din acest an a Târgului de Crăciun, sucevenilor li s-au rezervat deja locuri expoziţionale pentru ediţia de anul viitor, care va fi organizată de germanii din Mettmann.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 200.000 de francezi au descoperit Bucovina la Târgul de Crăciun de la Laval.
 Vizualizări articol: 1872 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Peste 200.000 de francezi au descoperit Bucovina la Târgul de Crăciun de la Laval5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei