Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 288 (5495)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

În linie dreaptă

Lucrările la groapa de gunoi de la Moara au intrat în faza montării echipamentului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Lucrările la groapa de gunoi de la Moara avansează de la o zi la alta, iar termenul fixat pentru tăierea panglicii, luna aprilie a anului viitor, este unul extrem de realist. Constructorul a primit deja o parte din echipamentul necesar funcţionării „fabricii” de la Moara, aşa încât s-a trecut la montare.

Până în prezent, s-au executat lucrări în proporţie de 65%, dar constructorul, firma suceveană General Construct, spune că este o cifră înşelătoare şi în următoarele trei luni se va trece deja la probe.

„Procentul de realizare a investiţiei pare mic dacă ne raportăm la luna aprilie 2014, când proiectul trebuie predat la cheie. Noi avem certitudinea că ne vom încadra în termenul stabilit, şi asta pentru că lucrările care au necesitat o perioadă mai mare de execuţie, şi mă refer la excavări sau betoane, sunt finalizate în mare parte. Urmează să montăm echipamentul din staţia de sortare a deşeurilor, din staţia pentru tratarea levigatului şi cel din punctul de monitorizare prin care se va urmări să nu existe infiltraţii sau noxe, în general tot ce ţine de calitatea mediului. Utilajele care vor deservi în cadrul acestui proiect au început deja să fie livrate, astfel încât consider că totul este în grafic”, a declarat Tudor Abiculesei, managerul de proiect al gropii de gunoi de la Moara.

 

S-au executat 200.000 mc de terasamente

La final, groapa de gunoi de la Moara se va întinde pe o suprafaţă de 21 de hectare. Potrivit proiectului, se preconizează să fie construite două celule pentru depozitarea deşeurilor menajere. Prima dintre aceste celule este aproape finalizată şi are o suprafaţă de circa opt hectare. Se preconizează că această celulă se va umple în 10-15 ani, urmând ca în etapa următoare să fie deschisă cea de-a doua celulă, durata „de viaţă” a investiţiei urmând să fie de circa 30 de ani.

În perioada scursă din momentul în care s-a dat startul lucrărilor, în toamna anului 2012, s-au executat lucrări care au necesitat mii de ore de muncă. Astfel, s-au executat 200.000 mc de terasamente, s-au realizat patru km de drum perimetral şi s-au turnat 3.000 mc de betoane.

Tudor Abiculesei spune că, în realitate, proporţia lucrărilor executate este peste 65%, şi asta pentru că au fost efectuate şi operaţiuni suplimentare la nivelul terasamentului, în procent de aproximativ 20.

 

Staţia de sortare poate procesa zilnic 300 mc de deşeuri, fără cele menajere

Chiar dacă sunt la prima investiţie de acest tip, reprezentanţii firmei General Construct spun că nu au întâmpinat probleme deosebite. „Acest proiect este o construcţie industrială care pentru noi nu reprezintă un secret. Practic, noi am ridicat o fabrică funcţională, iar pe anumite componente care ţin de specificul activităţilor care se vor derula aici am colaborat cu o firmă de specialitate. General Construct este liderul asocierii şi este şi cel care răspunde efectiv pentru toată lucrarea”, a arătat Tudor Abiculesei.

Valoarea totală a proiectului derulat de General Construct este de 6,1 milioane de euro, iar perioada de garanţie va fi de 12 luni din momentul finalizării lucrărilor.

Pentru că totul a mers conform planificării, constructorul susţine că la finalul lunii martie a anului viitor vor începe efectiv probele de lucru.

„Mai întâi vom realiza probele de casă şi cele la rece, iar apoi vom trece la probele din staţia de sortare, inclusiv cu deşeuri, pentru a pune la punct şi ultimele detalii înainte de a preda investiţia către beneficiar”, a mai precizat managerul proiectului de la Moara.

Staţia de sortare de la Moara va avea o capacitate de lucru de 300 mc de deşeuri pe zi. Practic, după ce se va realiza o triere riguroasă, în staţia de sortare vor ajunge metale, pet-uri sau cartoane, care vor fi puse pe categorii şi mai apoi compactate pentru a fi valorificate centrelor specializate. Gunoiul menajer va fi dus direct în celula de depozitare, iar levigatul (n.a. - mustul rezultat din fermentare) va ajunge într-o staţie de specialitate unde va fi neutralizat pentru ca ceea ce rezultă să poată fi eliminat în natură fără nici un risc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lucrările la groapa de gunoi de la Moara au intrat în faza montării echipamentului.
 Vizualizări articol: 2269 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Lucrările la groapa de gunoi de la Moara au intrat în faza montării echipamentului3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei