Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 nov 2013 - Anul XVIII, nr. 261 (5468)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Muncă în zadar

Porumbul, cea mai răspândită cultură în judeţ, se vinde la un preţ derizoriu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Recoltarea porumbului este aproape finalizată în judeţul Suceava, cele mai recente date contabilizate de Direcţia Agricolă Suceava arătând că porumbul a fost recoltat de pe 95% din suprafaţa însămânţată. Din păcate, pentru cultivatori situaţia nu este deloc roz. Producţiile obţinute nu sunt mari, ci doar medii, însă preţul la kilogramul de porumb este foarte mic. Practic, în momentul de faţă nu se obţine nici măcar jumătate din preţul de anul trecut.

 

Producţie de 3.500 de kilograme de porumb la hectar

În judeţul Suceava cultura porumbului a fost mereu lucrată intens, pe cea mai mare suprafaţă. Aşa s-a întâmplat şi în acest an, 36.354 de hectare de teren fiind însămânţate cu porumb. 

Conform situaţiei lucrărilor agricole de la data de 4 noiembrie, cea mai recentă contabilizare făcută de Direcţia Agricolă, porumbul a fost recoltat de pe 34.500 de hectare, cu o producţie medie de 3.500 de kilograme de boabe la hectar. O producţie în media ultimilor ani, ba chiar puţin sub aceasta, dacă avem în vedere că în 2008 producţia a fost de peste 4.100 de kilograme boabe la hectar, iar în 2011 de 3.870 de kilograme la hectar.

 

40 de bani kilogramul de porumb

În momentul de faţă kilogramul de porumb se vinde cu 40 de bani, în timp ce anul trecut preţul a plecat de la 1 leu, iar în anumite perioade a urcat şi până la 1,20 de lei.

Oficialii Direcţiei Agricole Suceava spun că preţul mic a fost reglat de piaţa suprasaturată din toată Europa.

„Preţurile sunt în scădere în toată Europa, pe fondul supraproducţiei. Se ştie că anii cu producţii bune scad automat preţurile”, a explicat Vasile Schipor, directorul Direcţiei Agricole Suceava.

 

Marii cultivatori sunt obligaţi să vândă la preţul pieţei

Dacă micii cultivatori vor păstra în majoritate porumbul pentru anul viitor, iar unii îl vor folosi exclusiv pentru păsări, marii cultivatori sunt nevoiţi să vândă, pentru a-şi recupera din investiţii şi a face însămânţările de toamnă.

Gheorghe Abogătoaie, administratorul SC Plop-Agro Plopeni, spune că anul 2013 este, fără exagerare, un an dezastruos.

„Trebuie să vindem ca să ne acoperim datoriile, nu avem alternativă, multe silozuri sunt blocate, preţul la kilogram abia ajunge la 40 de bani, şi chiar şi aşa ne este greu să vindem”, a declarat Gheorghe Abogătoaie. 

 

Cartoful şi sfecla de zahăr, culturile de succes din acest an

Singurii cultivatori care se pot declara mulţumiţi de preţuri în acest an sunt cei care au investit în cartof şi în sfeclă de zahăr.

Cartoful a fost lucrat în acest an pe 21.695 de hectare, în uşoară scădere faţă de anii precedenţi, după ce în 2011 şi 2012 preţul de achiziţie a fost foarte mic, în timp ce sfecla de zahăr a fost însămânţată pe doar 871 de hectare, fiind o cultură pretenţioasă, care necesită investiţii mari. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Porumbul, cea mai răspândită cultură în judeţ, se vinde la un preţ derizoriu.
 Vizualizări articol: 1764 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Porumbul, cea mai răspândită cultură în judeţ, se vinde la un preţ derizoriu5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei