Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 2 nov 2013 - Anul XVIII, nr. 256 (5463)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Gest de recunoştinţă

Sute de cărţi din biblioteca personală a regretatei profesoare Lucia Boroş, donate Şcolii Gimnaziale Nr. 3 Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Sute de cărţi, volume care au fost colecţionate vreme de zeci de ani de regretata profesoară de limba şi literatura română Lucia Boroş, vor ajunge în cel mai scurt timp pe rafturile Şcolii Gimnaziale Nr. 3 Suceava, instituţie în cadrul căreia aceasta a profesat vreme îndelungată. Născută în oraşul Huşi, Vaslui, la 25 octombrie, prof. Lucia Boroş s-a stins din viaţă în data de 25 octombrie 2013, aceasta suferind de mai mulţi ani de o cumplită maladie – ciroză hepatică.

Iniţiativa de a dona întreaga colecţie de cărţi a venit din partea fratelui acesteia, care vineri s-a aflat în mijlocul elevilor şcolii, al foştilor colegi ai profesoarei, foşti elevi sau colaboratori ai acesteia.

Potrivit acestuia, „Lucia a iubit adevărul, integritatea, iar toată viaţa sa a fost legată de poezie, pe care a şi scris-o. Opera capitală a ei este <Critica gramaticii>, un tratat de circa 800 de pagini pe care şi Şcoala Nr. 3 îl va primi”. Acesta a îndemnat elevii să citească, să iubească literatura şi cărţile şi să-şi respecte dascălii. Acesta a adus în mod simbolic romanul lui Lucian Blaga - „Luntrea lui Caron”, urmând ca în viitorul apropiat reprezentanţii şcolii să ridice de la domiciliul profesoarei colecţia de cărţi.

La rândul lor, foşti elevi ai prof. Lucia Boroş au vorbit despre vocaţia şi dăruirea fostei profesoare, despre care au povestit că a fost un pedagog de cea mai înaltă valoare, care şi-a dedicat energia şi timpul profesiei sale. 

Izabel Vintilă, profesoară de limba română în cadrul Şcolii Nr. 3, fostă elevă a prof. Boroş, a mărturisit: „Îmi amintesc cu plăcere de profesoara Boroş pentru că era energică, sensibilă, extrem de riguroasă şi severă, fapt ce nu ne-a împiedicat să o respectăm şi să o tratăm cu afecţiune. Avea cerinţe severe, dar justificate”.

Totodată, Sidonia Apetrei, directorul şcolii menţionate, a precizat că „este un moment foarte greu pentru şcoala noastră, domnişoara Boroş, care a fost atâţia ani alături de noi, ne-a părăsit. Puţină bucurie în suflet a fost adusă de gestul fratelui domnişoarei profesoare, care s-a gândit că biblioteca acesteia îşi va găsi locul printre cărţile bibliotecii noastre. Aceasta a preţuit nespus cartea, şi-a dedicat întreaga viaţă şcolii, iar acest gest ne onorează şi ne bucură.”

 

Omagiu profesoarei Lucia Boroş

Rita Cîntiuc, inspector de limba şi literatura română în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, a transmis un omagiu profesoarei Boroş, mesajul fiind citit în cadrul acţiunii de comemorare organizat vineri: „Lucica Boroş – profesor de vocaţie de neconfundat, care îmbina fericit spiritul de rigoare cu spiritul de fineţe, care impresiona prin erudiţie, sensibilitate, rafinament intelectual şi artistic, îndrăgostită până la uitarea de sine de limba română. Lucica Boroş te cucerea prin naturaleţe şi sinceritate, prin eleganţa gândului, prin dragostea de adevăr şi refuzul compromisurilor. Noi, cei care am avut privilegiul de a o cunoaşte, nu ne-am ascuns niciodată admiraţia. Admiram nu numai erudiţia sa, cultura solidă, rigoarea bine temperată, autoritatea personală, dublată însă de cordialitate, ci şi umanismul său nedisimulat, dorinţa de a împăca legile inimii cu principiile severe ale raţiunii. Viaţa Luciei Boroş a fost povestea unui copil care a pornit tenace per aspera ad astra, o viaţă compusă din simplitate şi muncă, din sacrificiu şi dorinţa de a-şi învăţa discipolii cum să ţină aripa pentru ca zborul să le fie semeţ”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de cărţi din biblioteca personală a regretatei profesoare Lucia Boroş, donate Şcolii Gimnaziale Nr. 3 Suceava.
 Vizualizări articol: 3250 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 9 voturi
Sute de cărţi din biblioteca personală a regretatei profesoare Lucia Boroş, donate Şcolii Gimnaziale Nr. 3 Suceava5.059

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei