Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 2 nov 2013 - Anul XVIII, nr. 256 (5463)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Un nou început

Căldura de la noua centrală termică a Sucevei va ajunge de luni în casele sucevenilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sucevenii se vor încălzi, de luni, cu energia termică produsă de noua centrală de termoficare, realizată de Adrem Invest. Conform contractului încheiat cu Primăria Suceava, noua centrală trebuie să fie funcţională din 9 noiembrie, dar investitorul privat este decis să pornească furnizarea agentului termic cu cinci zile mai devreme, de pe 4 noiembrie.

De vineri a fost pus în funcţiune primul din cele trei CAF-uri pe gaz metan care vor furniza energie termică în perioada următoare, sâmbătă şi duminică urmând să fie pornite alte două CAF-uri.

„Practic, căldură şi apă caldă de la noua centrală va ajunge în casele sucevenilor chiar şi la finele acestei săptămâni, dar numai într-o anumită măsură, pentru că diferenţa este asigurată încă de la CAF-urile Termica”, a spus Constantin Plăcintă, directorul firmei Bioenergy Suceava, care gestionează noua centrală.

Producţia din aceste zile nu va fi contorizată şi facturată de cei care administrează noua centrală, fiind vorba de probe tehnologice.

De luni însă, cei de la Bioernergy vor „să intre din plin în pâine” şi să asigure integral căldura şi apa caldă cu CAF-urile proprii.

Conform programului stabilit, luni şi marţi, necesarul de energie termică al Sucevei va fi asigurat de cei de la noua centrală, dar miercuri este programată o oprire, pentru a fi făcute o serie de reglaje şi probe. În aceste condiţii, pe 6 noiembrie, căldura va fi furnizată tot de cei de la Termica, de la vechile CAF-uri.

„De joi pornim din nou furnizarea, cu toate cele trei CAF-uri. În jurul datei de 20 noiembrie vom intra în funcţie cu alte două cazane de abur pe biomasă şi vom înlocui energia termicăprodusă pe gaz, cu  cea obţinută din biomasă. Cele trei cazane cu care pornim acum vor rămâne să fie folosite doar dacă este vreun vârf de sarcină, sau ca rezervă”, a precizat Constantin Plăcintă.

 

Opt surse de producţie şi un depozit imens de masă lemnoasă, pe numai şase hectare

Noua centrală de termoficare a Sucevei va avea funcţionale, până la finele anului, nu mai puţin de opt surse de energie termică – cinci pe biomasă şi trei pe gaz metan.

„Avem patru cazane de abur pe biomasă, un cazan de apă fierbinte pe biomasă şi trei cazane de gaz. Ne aşteptăm la un consum maxim de 50 de gigacalorii pe oră, în luna decembrie, dar dacă este nevoie, putem porni oricând cele trei cazane pe gaz metan, care furnizează încă 35 de gigacalorii pe oră. În jur de 1 decembrie vrem să pornim şi cazanul de apă fierbinte nr. 5 de 15 MW termici , încât am avea 65 de MW termici produşi numai din biomasă” a oferit directorul firmei Bioenergy o serie de date tehnice ale capacităţilor de producţie ale noii centrale, care va fi inaugurată în scurt timp.

În prima parte a anului viitor, noua centrală urmează să devină şi producător de energie electrică, obţinută în cogenerare cu cea termică, pe biomasă.

Uimitor este faptul că toate aceste capacităţi de producţie, plus un spaţiu imens de depozitare de masă lemnoasă, sunt concentrate pe o suprafaţă mică de teren, de numai şase hectare, comparativ cu vechea centrală, Termica, care funcţiona pe o suprafaţă de 165 de hectare.

„Avem şansa ca din noiembrie, la Suceava să funcţioneze cea mai modernă centrală pe biomasă din ţară. De altfel, este şi cea mai mare centrală termică pe biomasă din ţară, cu o capacitate de 270.000 de gigacalorii anual şi cu utilaje de ultimă generaţie”, consideră primarul Sucevei, Ion Lungu.

 

116 lei pe gigacalorie, plus TVA, la gardul centralei

De luni, căldura care va ajunge în casele sucevenilor va fi livrată la un alt preţ, care se va resimţi cu precădere în bugetul local al Sucevei, care nu va mai fi atât de împovărat ca până acum, de costurile de subvenţionare a energiei termice furnizată populaţiei.

În prezent, Termica Suceava furnizează energia termică la un preţ de 445 de lei, în vreme ce preţul plătit de populaţie este de 185 de lei. Diferenţa, 260 de lei pe gigacalorie, este suportată de la bugetul local al Primăriei Suceava.

Noua centrală este obligată prin contract să furnizeze energia termică la un preţ de 116 lei plus TVA, ceea ce reprezintă un cost de 178,36 de lei, la gardul centralei, la care se mai adaugă costurile de transport şi distribuţie.

Cel puţin anul acesta, populaţia va plăti energia termică tot la 185 de lei/gigacalorie, costurile de  transport şi distribuţie fiind suportate aproape integral de la bugetul local.

 

Energie termică pentru 22.000 de locuinţe, din deşeuri lemnoase

Din a doua jumătate a lunii noiembrie, căldura care va ajunge în locuinţele sucevenilor racordaţi la sistemul centralizat – peste 22.000 de familii, va fi asigurată integral prin funcţionarea cazanelor pe bază de combustibil lemnos.

„22.000 de tone de biomasă se află acum stocate la Bioenergy, ceea ce asigură consumul pentru o perioadă de aproximativ două luni de zile. Pe timp de iarnă, consumul este de 600 de tone pe zi, până la un maxim de 1.000 de tone pe zi. Dar avem un ritm de aprovizionare foarte mare, în jur de 40-50 de camioane pe zi, ceea ce însemnă că stocurile ne sunt suficiente o bună perioadă”, a explicat Constantin Plăcintă.

Mormane imense de rumeguş sunt adunate pe platformele de la Bioenergy, iar nenumărate stive de lătunoaie sunt pregătite să fie puse pe foc, de luna aceasta.

„90% din ce vom folosi sunt deşeuri de biomasă, nu lemn de calitate. Vorbim de lătunoaie, tocătură de lemn şi ceva lemn rotund, buşteni atacaţi de boli sau dăunători, care nu pot avea altă utilizare. Ardem ce alţii aruncau până acum”, a spus directorul Bioenergy Suceava, arătând spre stocurile imense de biomasă.

 

Investiţie de 90 de milioane de euro

Lucrările de construcţie a centralei sunt realizate de General Construct, una dintre cele mai puternice companii de construcții din Suceava, cu o vastă experiență națională și internațională, în timp ce furnizorul de echipamente este firma austriacă Urbas, specializată în realizarea de centrale termice pe biomasă. Partea de utilaje, echipamente şi aparatură electrică este asigurată de compania germană Siemens, iar biomasa necesară funcţionării centralei este asigurată în principal de Holzindustrie Schweighofer.

Contractul de construire a noii centrale termice a fost semnat pe 9 mai 2011, iar lucrările de construcţie şi montaj au demarat  în luna martie a acestui an.

„Nu credeam că este posibil aşa ceva, ca în martie să porneşti o asemenea lucrare, în valoare de 90 de milioane de euro, iar la început de octombrie să fie funcţională, dar uite că se poate. Omul cât trăieşte învaţă”, a mărturisit Constantin Plăcintă.

Noua centrală este dimensionată la necesităţile de consum ale municipiului Suceava, iar eficienţa acesteia este garantată de utilizarea celor mai noi tehnologii în domeniu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Căldura de la noua centrală termică a Sucevei va ajunge de luni în casele sucevenilor.
 Vizualizări articol: 2748 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 8 voturi
Căldura de la noua centrală termică a Sucevei va ajunge de luni în casele sucevenilor4.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nu stiu ce sa zic trimis de
( 2 nov 2013, 14:21:22
Daca grosul materiei prime, adica biomasa de la holz... e principalul combustibil ce o sa se intample cand austriecii nu o sa mai aiba ce taia....cumva e un pretext sa taie lemn...ca daca nu taie.....nu se mai incalzesc sucevenii.
Alta chestie e.....ca daca in buzunarul cetateanului nu se simte nimic, o reducere ceva, care i diferenta.... credeti ca va face ceva in plus primaria cu banii aia ce i subventionau....e tot o manarie si o magarie. unde este avantajul cetateanului.....avantajul e a lui holzindustrie ca vinde coaja si isi mai iau alesii cate o mita mica.
Curios cum s au adaptat austriecii astia la coruptia si jegul de la noi....
2.   Tevile prin apartamente sunt ruginite, colmatate trimis de
( 2 nov 2013, 14:34:45

Pentru ca tevile prin apartamente sunt ruginite, ar fi de dorit sa se aiba in vedere un plan al Primăriei Suceava, pentru atragerea de fonduri europene în vederea modernizării rețelei de distribuție a agentului termic prin apartamente .

Ar trebui sa sprijiniti un plan de perrspectiva al municipiului pentru furnizarea de agent termic mai ieftin. Peste tot in lumea larga exista intelegere, chiar si de la guverne, pentru acest tip sistem, este echilibrat, mai suplu, usor de controlat si avantajos.
Este firesc sa se tinda spre un sistem performant, modernizat cum este cel de la E-on.
3.   Moralitatea subventiei trimis de
( 2 nov 2013, 22:46:56
Cetatenii racordati la sistemul centralizat reprezinta 60% din populatia orasului.Ei vor plati 185 lei gigacaloria.Diferenta de 260 lei pe gigacalorie(in sistem Termica) va fi platita de la bugetul primariei(adica tot din banii lor numai ca aici se adauga si contributia celor 40% din populatie care nu sunt racordati la sistemul centralizat).Pe sistem Adrem subventia platita de primarie va fi de 100 lei pegigacalorie.Sa luam un consum mediu pe luna la un apartament -1,3 gigacalorii/luna.Deci la 22000 apartamente avem 28600 gigacalorii.Cetateanul racordat la sistemul centralizat va plati odata 185 lei /gcal.Acelasi cetatean alaturi de ceilalti cetateni care nu au nici o treaba cu sistemul centralizat vor plati diferenta de 260 lei/gcal.E vorba de suma de 28600x260 lei =7.436.000 lei(1.690.000 euro).Pe luna.Acesti bani reprezinta bani din taxe si impozite.Intrebarea este urmatoarea:este moral si corect ca cei 40% din populatia orasului sa subventioneze din banii lor ce consuma ceilalti 60% din cetateni care sunt racordati la sistemul centralizat?Echitabil ar fi ca cei 40% care nu sunt racordati la sistemul centralizat sa primesca si ei subventie pentru gaz metan si lemne in acelasi procent.

4.   Centrala? trimis de
( 2 nov 2013, 23:25:04

O centrala de apartament presupune o mare investitie. In primul rind, gindindu-ne la pretul gazului care pina in 2018 va fi in continua crestere, pentru alinierea cu cerintele UE!
Pentru instalare, preturile au crescut si cresc mereu. Ma gindesc la materiale ( tevi din cupru, calorifere, brahsamente, centrala,etc.) si instalare propriu-zisa.
O centrala buna costa. Reviziile anuale cresc de la an la an, fara rusine. O defectiune pe undeva la sistem, presupune o interventie si deci alti bani. Instalarea ajunge la multi bani.
In cit timp se amortizeaza investitia?!
Sau poate ne gindim ca pe timp de iarna vom ,,cruta” centrala pentru a face economie!?

... ar trebui de inteles ca noi nu dorim sa fie discriminare. Cei cu centrala termica si-au dorit montarea unei centrale, pe cand ceilalti poate nu au avut resursele financiare necesare pentru a se bucura si ei de acest confort.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei