Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 241 (5448)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Succes răsunător

Un sucevean face parte din echipa Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, laureată cu premiul Nobel pentru pace în 2013

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Create în 27 noiembrie 1895 de savantul suedez Alfred Nobel, premiile Nobel atrag an de an interesul întregii comunităţi internaţionale, distincţiile fiind acordate celor care au adusmari servicii umanităţii în cinci discipline: pace sau diplomaţie, literatură, chimie, medicină şi fizică. Patru personalităţi de origine română figurează în palmaresul celor înnobilaţi cu premiul Nobel până în prezent. Este vorba despre Ioan Moraru (premiul Nobel pentru pace, 1985), Gheorghe Emil Palade (premiului Nobel pentru ştiinţă şi medicină, 1974), Elie Wiesel (premiul Nobel pentru Pace, 1986)  şi Herta Muller (premiul Nobel pentru literatură, 2009), însă acestei liste i s-ar putea adăuga numele unui sucevean.

Absolvent al promoţiei 1987 a Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare”, suceveanul G.C. ocupă de opt ani funcţia de inspector pentru arme chimice în cadrul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (Haga, Olanda), organizaţie ce în 2013 a fost distinsă cu Premiul Nobel pentru Pace.

OPCW (Organization for the Prohibition of Chemical Weapons) este însărcinată cu supervizarea distrugerii arsenalului chimic sirian, promovează şi verifică aderarea la Convenţia privind interzicerea armelor chimice, interzice utilizarea armelor chimice şi cere distrugerea lor.

 

Doctor în chimie, devine, în 2005, inspector al ONU în Irak

O scurtă incursiune în biografia lui G.C. convinge că acesta este unul dintre sucevenii care din prisma destinului lor, a competenţelor, a reuşitelor şi a profesiei lor ar merita să ocupe un loc în galeria românilor deosebiţi.

Absolvent al Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” în anul 1987, la clasa prof. Oltea Scutaru, suceveanul urmează cursurile Facultăţii de Chimie din cadrul Universităţii din Bucureşti. Îşi dă doctoratul în Chimie Analitică, iar timp de şapte ani este chimist analist în laboratorul de Toxicologie din cadrul Spitalului de Urgenţă „Floreasca” din Bucureşti. În 2004 este inspector al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) în Irak, iar din 2005 şi până în prezent este inspector pentru arme chimice în cadrul OPCW - Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice.

Conform AFP (Agenţia France Presse), inspectorii internaţionali care urmează să lanseze operaţiunea de distrugere a armelor chimice au ajuns în Siria pe 1 octombrie. Aceşti inspectori ai Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, însărcinaţi cu aplicarea unei rezoluţii a ONU privind distrugerea arsenalului chimic sirian, au intrat în ţară la bordul a circa 20 de vehicule de teren. Este vorba de una dintre cele mai ambiţioase şi periculoase operaţiuni de dezarmare încercate vreodată. Astfel de operaţiuni au mai fost întreprinse în Irak şi în Libia, însă niciodată în plin război.

România a deţinut, în perioada 1 mai 2010 – 1 mai 2012, un loc de membru în cadrul Consiliului Executiv al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC). 190 de state sunt membre ale acestei Organizaţii. Bugetul anual este estimat la aproximativ 75 milioane de euro.

Nobelul, care constă într-o medalie de aur, o diplomă şi o filă cec în valoare de opt milioane de coroane (aproximativ 910.000 euro), va fi înmânat laureatului pe 10 decembrie, data care marchează moartea creatorului distincţiei, filantropul suedez Alfred Nobel (1833-1896).

 

Trei condiţii obligatorii pentru câştigătorii premiului

În data de 11 octombrie 2013, norvegianul Thorbjorn Jagland, preşedintele Consiliului Europei, a anunţat laureatul premiului Nobel 2013 pentru pace.

Deşi se specula faptul că tânăra activistă pakistaneză Malala Yousafzai va fi câştigătoare, Organization for the Prohibition of Chemical Weapons şi-a adjudecat premiul.

În testamentul lăsat, Alfred Nobel a cerut ca cei cărora li se decernează premiul pentru pace să îndeplinească cel puțin una din următoarele trei cerințe: să lucreze pentru „reducerea forțelor militare”, pentru „organizarea de congrese ale păcii” și pentru „înfrățirea între popoare”.

Premiul Nobel pentru pace este singurul premiu acordat în Norvegia şi reprezintă „recunoaşterea meritelor celor care au acţionat cel mai mult şi cel mai bine pentru fraternitatea dintre naţiuni, abolirea sau reducerea armatelor şi organizarea sau promovarea congreselor de pace”.

 

Discret în activitatea sa

În demersul nostru de a oferi cititorilor Monitorul de Suceava cât mai multe date despre suceveanul ce reușește să facă performanțe peste hotare, am fost ajutați de fratele acestuia, Costică C. Potrivit acestuia, suceveanul distins cu Nobel este o persoană discretă, care nu dorește să apară „în lumina reflectoarelor”, astfel că am decis să nu publicăm integral numele fostului ștefanist. În cursul zilei de ieri, Costică C. nu a reușit să ia legătura cu fratele său pentru a obține acordul publicării numelui său, însă vom reveni în zilele următoare cu mai multe date despre suceveanul ce ne face cinste la mii de kilometri de casă. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un sucevean face parte din echipa Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, laureată cu premiul Nobel pentru pace în 2013.
 Vizualizări articol: 3134 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Un sucevean face parte din echipa Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, laureată cu premiul Nobel pentru pace în 20135.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei