Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 241 (5448)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Luptă câştigată

Pensiune din Mălini, amendată cu 23.000 de lei după ce şi-a bătut joc de un ospătar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Administratorul unei pensiuni din comuna Mălini s-a ales cu două amenzi foarte mari, care însumează 23.000 de lei, după ce un tânăr care a lucrat ca ospătar la unitatea hotelieră a reclamat la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Suceava şi la poliţie că a fost exploatat prin muncă şi apoi dat afară cu doar 150 de lei în buzunar.

Ioan Moroşanu, din municipiul Fălticeni, consideră că a trăit o adevărată umilinţă cât a lucrat la pensiune, iar sancţiunile aplicate de inspectorii de muncă sunt doar o mică reparaţie pentru bătaia de joc la care a fost supus.

 

·        Muncă în ritm infernal, la servire, la curăţenie prin camere sau la tăiat lemne 

 

Ioan Moroşanu a relatat că în luna august a acestui an găsit un anunţ ce oferea un loc de muncă la Pensiunea Bucovina din satul Văleni-Stânişoara, comuna Mălini. 23 august a fost prima sa zi de muncă la pensiune, ca ospătar. A fost anunţat că va fi în probe un weekend, după care, dacă se va descurca, va fi angajat. Urma să primească un salariu de 900 de lei, cu masă şi cazare la pensiune.

„Programul de lucru zilnic era de la ora 6.00 la 23.00, iar când venea un grup mai mare stăteam şi până la 2.00 sau 3.00 dimineaţa. Aţipeam puţin, iar la 6.00 o luam iar de la capăt. Nu eram în nici un caz doar ospătar. Am fost pe post de barman, recepţioner, veselar, om de serviciu, manipulant, absolut orice, într-un ritm infernal. Când nu aveam treabă la restaurant eram trimis să fac curăţenie în camere ori la tăiat lemne în curte”, a relatat tânărul în reclamaţia trimisă instituţiilor abilitate.

După cinci zile, a precizat el, când a întrebat de angajare şi bani, a avut parte de o primă reacţie violentă. Susţine că i s-a spus să plece dacă vrea, pentru că a fost în probe şi nu va vedea nici un leu.

După 13 zile de muncă, văzând că nu i se face carte de muncă şi nu primeşte nici un leu, tânărul a plecat cu scandal de la pensiune. A sunat la numărul de urgenţe 112 şi a reclamat că a fost sechestrat. Poliţiştii ajunşi la faţa locului au considerat însă că reclamaţia nu este reală şi i-au aplicat acestuia o amendă de 500 de lei.

Acesta a adus ca dovadă că a lucrat la pensiune notele de plată pe care le-a introdus în calculator, semnate cu numele său. De asemenea, le-a indicat inspectorilor ITM Suceava şi o serie de martori din sat, la care era trimis să cumpere diferite produse.

 

O amendă pentru munca la negru, a doua pentru obstrucţionarea controlului

O echipă de control de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava s-a deplasat la pensiune şi a demarat verificări, la scut timp după ce a primit reclamaţia. Parte din sesizarea lui Ioan Moroşanu s-a confirmat.

SC Diansebi SRL Mălini, societatea care deţine pensiunea, a fost amendată cu 15.000 de lei pentru încălcarea articolului 260, aliniat 1, litra e, din legea 53/2003, Codul Muncii, cel care face referirea la primirea la muncă a uneia sau mai multor persoane fără contract individual de muncă. A doua amendă, de 8.000 de lei, a fost aplicată în baza Legii 108/1999, pentru înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei Muncii. Sancţiunea de 8.000 de lei a fost dată pentru împiedicarea inspectorilor în a-şi efectua controlul şi refuzul administratorului de a da informaţii despre evenimentul cercetat. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pensiune din Mălini, amendată cu 23.000 de lei după ce şi-a bătut joc de un ospătar.
 Vizualizări articol: 8275 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 20 voturi
Pensiune din Mălini, amendată cu 23.000 de lei după ce şi-a bătut joc de un ospătar5.0520

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   "patroni" trimis de
(16 oct 2013, 18:30:17
eu unul cunosc doar doua tipuri de patroni ,cei de animale si cei de pe plantatzie dar la noi ...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei