Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 233 (5440)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

De la începutul anului

Zeci de mame şi-au găsit un adăpost temporar în cele două centre maternale din Suceava şi Gura Humorului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zeci de mămici cu copii sau tinere care sunt în ultimele luni de sarcină, rămase fără locuinţă, fără venituri, abandonate de familie, şi-au găsit un loc sigur în cele două centre maternale din Suceava şi Gura Humorului.

De la începutul acestui an, au beneficiat de serviciile Centrului Maternal Suceava 16 mame şi 20 de copii, iar la Centrul Maternal Gura Humorului au fost internate 12 mame şi 27 de copii. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul de beneficiari a rămas constant. Cu toate acestea, după cum ne-a explicat Cristina Croitorescu, şefa celor două centre maternale, singurele din judeţ, „ne aşteptăm ca numărul acestora să crească în perioada următoare, pentru că se apropie perioada rece”.

 

Vrea să-şi păstreze copiii

Cristina Croitorescu ne-a spus că laCentrul Maternal din Gura Humorului este internată o mămică cu trei copii, care, în cel mult două săptămâni, va mai aduce pe lume un copil. „Motivele pentru care aceasta a solicitat internarea în centrul maternal sunt lipsa locuinţei şi a resurselor necesare asigurării unui trai decent copiilor. Dorinţa mamei este de a-şi păstra copiii lângă ea. După naşterea celui de-al patrulea copil, va urma o perioadă în care mama va fi consiliată şi responsabilizată cu privire la creşterea celor patru copii, pentru a-şi ţine familia unită. Femeia va fi ajutată de o fundaţie să îşi închirieze o locuinţă, pentru o perioadă de timp, contravaloarea chiriei fiind suportată de fundaţie. Mămica va primi, tot din partea fundaţiei, banii necesari pentru a le cumpăra copiilor rechizite şi îmbrăcăminte”, a completat Cristina Croitorescu.

 

Îşi creşte copilul, dar merge şi la şcoală

În momentul de faţă, în cele două centre maternale din judeţ se află câte două mămici, celelalte cazuri fiind soluţionate prin reintegrare în familia naturală a cuplului mama-copil. La Centrul Maternal Suceava, una dintre mămicile internate  este elevă. Ea este ajutată să-şi crească copilul, pe care doreşte să-l menţină lângă ea, însă tânăra mămică nu a întrerupt nici şcoala, care, crede ea, îi va asigura, în viitor,  un trai decent. În cadrul celor două centre maternale, fiecare cameră este dotată cu două sau trei paturi pentru mame şi pătuţuri pentru copii. Camerele au băi proprii, unde se află şi câte o maşină de spălat rufe, absolut necesară mămicilor cu copii.

În fiecare zi, câte o mamă este de serviciu la bucătărie, unde se ocupă de prepararea meniului stabilit cu o zi înainte, prin consultarea cu beneficiarele centrului şi în funcţie de regimul alimentar necesar mamelor şi copiilor.

 

Pentru mamele minore, perioada de ocrotire poate ajunge până la doi ani

Şefa centrelor maternale sucevene ne-a mai spus că perioada de internare pentru un cuplu mama-copil se poate prelungi de la două-trei luni, până la şase luni, în cazuri excepţionale până la un an. Pentru mamele minore, perioada de ocrotire poate ajunge până la doi ani, timp în care acestea învaţă să se autogospodărească, să îşi îngrijească şi să îşi alimenteze corect copiii, să aplice reguli de igienă pentru păstrarea sănătăţii proprii şi a copilului.

Pe parcursul perioadei de internare în centrul maternal, mamele şi copiii sunt înscrişi la un medic de familie, mamele sunt ajutate să urmeze un curs de calificare/ recalificare sau să identifice un loc de muncă şi sunt sprijinite în vederea restabilirii legăturilor cu familia de origine: soţ, părinţi sau alte rude până la gradul IV, în vederea reîntregirii socio-profesionale şi familiale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de mame şi-au găsit un adăpost temporar în cele două centre maternale din Suceava şi Gura Humorului.
 Vizualizări articol: 2002 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Zeci de mame şi-au găsit un adăpost temporar în cele două centre maternale din Suceava şi Gura Humorului4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei