Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 220 (5427)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Moment aniversar

Grupul folcloric bărbătesc ”Piatra Șoimului”, şase ani de cântec

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Grupul folcloric vocal-instrumental ”Piatra Șoimului” din Câmpulung Moldovenesc împlinește şase ani de activitate. Potrivit precizărilor liderului grupului, Virgil Macovei, aniversările grupului sunt marcate, de regulă, chiar ”prin muncă”, adică prin cântări la diferite evenimente. De această dată, membrii grupului vor participa la Festivalul Hribului de la Vama.

Grupul folcloric este alcătuit exclusiv din bărbați și are acum 18 membri. Este un grup de amatori și nu cântă ”pe bani”, deși este foarte apreciat și este invitat la tot felul de manifestări folclorice și evenimente publice ori private în județ și chiar în străinătate.

Potrivit spuselor lui Virgil Macovei, grupul a luat ființă în 2007, din inițiativa unor câmpulungeni, între care Mihail Piticari, Virgil Macovei, Ioan Piticari, Adrian Codreanu, Dumitru Zbranca și alții. Inițial era doar un grup vocal și număra 12 membri. Ulterior, tocmai pentru că acompaniamentul s-a dovedit benefic, au fost cooptați și instrumentiști, iar grupul folcloric a devenit vocal-instrumental.

Primii instrumentiști din grup au fost Adrian Codreanu la acordeon, Mircea Zbranca la trompetă, Simion Cozorici și Gheorghe Zlevoacă la fluier, Gabriel Bedrule la tobă.

Virgil Macovei ne-a spus: ”O parte dintre membrii de la început au plecat din grup, din motive personale, ulterior. Ne pare rău, pentru că au fost oameni de bază, dar între timp au venit alții, oameni talentați și sufletiști și ei, și există încă mulți doritori care probabil că vor fi cooptați în timp. Printre noii veniți îi avem pe Radu Croitoru și Nelu Peiu ca instrumentiști, iar la grupul vocal echipa s-a îmbogățit cu voci precum cele ale lui Mihai Tudorean, Cornel Berențan, Vasile Latiș și col. Costache Alexoaie. Am avut parte și de sprijin din partea autorităților câmpulungene și trebuie să mulțumesc consilierilor locali și primarilor din fosta și din actuala legislatură, pentru că ne-au ajutat cu deplasările la unul dintre cele mai importante evenimente folclorice la care am participat, Festivalul <Întâlniri Bucovinene> în varianta sa externă, în țările participante”.

 

Virgil Macovei: ”Nu există un lider în fapte, ci o mare prietenie”

Grupul folcloric ”Piatra Șoimului” are un repertoriu bogat, care include cântece deosebite și mai rar interpretate, între care cântece vechi de cătănie, de ciobănie și de dragoste. Toți membrii urcă pe scenă numai în costume populare vechi, originale, de o frumusețe unică. Conducerea muzicală și repertoriul sunt asigurate de Adrian Codreanu, dar fiecare dintre membrii grupului vine cu melodii și idei noi.

”Nu există un lider în fapte, ci o mare prietenie. Relații frumoase de prietenie avem și cu alte ansambluri și grupuri folclorice, de care ne leagă aceeași mare dragoste – cea pentru cântecul popular adevărat”, a mai spus Virgil Macovei.

Grupul a participat, în afară de ”Întâlnirile Bucovinene”, la numeroase festivaluri și adunări culturale, din care amintim Festivalul ”Cântec drag pe plai străbun” de la Vaslui, Festivalul ”Ilie Cazacu” de la Botuș, Festivalul ”Mina Pâslaru – Maria Surpatu” din Sadova, Festivalul Păstrăvului de la Ciocănești, Festivalul „Bujor de munte” de la Cârlibaba, Festivalul Hribului de la Vama, Festivalul ”Comori de suflet românesc” (unde a obținut premiul I pe județ în 2012 și 2013), Festivalul Huțulilor de la Lucina.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Grupul folcloric bărbătesc ”Piatra Șoimului”, şase ani de cântec.
 Vizualizări articol: 2186 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Grupul folcloric bărbătesc ”Piatra Șoimului”, şase ani de cântec5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei