Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 14 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 214 (5421)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   29 imagini |   ø fişiere video

Aniversare

Un bărbat din satul Oniceni, sărbătorit la împlinirea unui secol de viaţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un bărbat din satul Oniceni, comuna Forăşti, a fost aniversat ieri la împlinirea unui secol de viaţă. Veteranul de război Spiridon Curelaru a primit din partea primarului comunei Forăşti, Brăduţ Avrămia, titlul de Cetăţean de Onoare al comunei, în urma unei hotărâri aprobate în Consiliul Local Forăşti. Tot ieri, sărbătoritul a primit şi o Diplomă de onoare din partea Centrului Militar Judeţean Suceava, diplomă ce i-a fost înmânată de locotenent colonel Gabriel Ghiduş, ofiţer de relaţii publice al Garnizoanei Suceava. Spiridon Curelaru a fost sărbătorit ieri, pe lângă oficialităţile locale, de familie, soţie, copii, nepoţi, de vecini şi oameni care îl cunosc şi îl preţuiesc.

 

“Cădeau toţi pe lângă mine, împuşcaţi, dar pe mine m-a păzit Dumnezeu”

Bătrânul ne-a povestit că i-a plăcut să fie cumpătat în viaţă, dar a avut şi mult noroc dat de Dumnezeu. „Am făcut trei ani de război. Cădeau toţi pe lângă mine, împuşcaţi, dar pe mine m-a păzit Dumnezeu. Mă rugam mereu să scap de moarte şi Dumnezeu mi-a ascultat rugăminţile. După ce m-am întors de pe front, cu gradul de plutonier major în retragere, n-am găsit nimic acasă. Sărăcie mare... şi a trebuit să muncesc mult să fac ceva în viaţă”, ne-a spus sărbătoritul. Anii de război şi-au pus amprenta asupra lui Spiridon Curelaru. Nimic nu a mai fost la fel, după ce s-a întors de pe front, nimic nu i s-a mai părut greu, după ce în faţa ochilor a văzut moartea. Dumnezeu, spune el, a vrut să ajungă aceşti ani, pentru că viaţa nu i-a fost tocmai uşoară.

 

S-au ocupat toată viaţa cu agricultura

Cu umor, Spiridon Curelaru ne-a spus că deşi avea multe prietene înainte de a pleca pe front, când s-a întors toate erau măritate. El ne-a povestit că pe soţia lui nici nu o băgase în seamă înainte de război, „pentru că era prea mică pe atunci”. Bărbatul s-a căsătorit la vârsta de 29 de ani, iar soţia lui, Maria, avea doar 17 ani. Împreună au trei copii (Viorica Bejenaru, de 70 de ani, Georgeta Bârsan, de 67 de ani, şi Gheorghe Curelaru, de 64 de ani). Bătrânii au cinci nepoţi, cinci strănepoţi şi şase fini. Soţia bărbatului, Maria Curelaru, în vârstă de 88 de ani, ne-a spus că, împreună cu soţul ei, s-a ocupat toată viaţa cu agricultura, cu creşterea animalelor, cu lucrul câmpului. Amândoi au câte o pensie, pentru că mulţi ani au fost angajaţi la un centru de colectare a laptelui. Sărbătoritul a precizat, râzând, că toată viaţa a mâncat brânză, lapte, mai puţină carne, dar i-a plăcut câte un pahar de vin bun, pe care îl făcea singur, acasă, după ce cumpăra struguri din zone viticolo cunoscute, precum zona Focşani.

 

Apreciat şi respectat în comunitate

Sărbătoritul, care acum se plânge că l-au mai lăsat puterile, aude mai greu şi, din păcate, nu mai poate să meargă în fiecare duminică la biserică, a fost mereu o fire optimistă şi s-a înţeles bine cu vecinii. Acest lucru a fost confirmat şi de vecinul său, Toader Iacob, care l-a felicitat ieri pe Spiridon, la un secol de viaţă. Împreună cu soţia sa, i-a dus vecinului flori şi o şampanie franţuzească. „Nu am avut certuri. Ne-am înţeles mereu şi am încercat să îi ajut, atunci când erau singuri şi aveau nevoie. Sper să fie sănătos şi să mai venim şi anul viitor să-l sărbătorim”, ne-a spus Toader Iacob. Un mare merit pentru anii pe care i-a ajuns Spiridon Curelaru îl are fiica lui Georgeta, care, deşi nu locuieşte în aceeaşi localitate cu tatăl ei, îl vizitează aproape zilnic, îi aduce mâncare gătită, medicamente, dacă este cazul, deşi bărbatul nu ţine minte să fi stat internat prin spitale.

 

„Când mă vedea tristă, abătută, încerca să mă protejeze, să mă aline”

Cu drag ne-a vorbit despre bunicul ei şi „nepoata favorită”, Aurelia Baciu, care în ultimii cinci ani a fost mereu alături de familie, la aniversarea bunicului. „Am foarte multe amintiri plăcute cu bunicul meu. Îmi amintesc că atunci când mă vedea tristă, abătută, încerca să mă protejeze, să mă încurajeze că totul va fi bine, să mă aline, iar pentru mine încurajările lui, optimismul lui erau ca un medicament”, ne-a spus femeia. În familia Curelaru a fost ieri petrecere, cu mâncare tradiţională, dulciuri, tort, muzică şi multă veselie, petrecere pe care toată lumea ar vrea să o repete şi anul viitor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un bărbat din satul Oniceni, sărbătorit la împlinirea unui secol de viaţă.
 Vizualizări articol: 3123 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Un bărbat din satul Oniceni, sărbătorit la împlinirea unui secol de viaţă5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei