Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 191 (5398)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Tradiţie anuală

Mănăstirea Hagigadar, plină de credincioşi care s-au rugat pentru îndeplinirea dorinţelor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Mănăstirea Hagigadar a fost loc de pelerinaj pentru sute de credincioşi armeni şi români, care au ţinut să se roage pentru împlinirea dorinţelor. Ca în fiecare an, în cea mai apropiată duminică de sărbătoarea Sf. Maria sau Adormirea Maicii Domnului, pelerinii îşi îndreaptă paşii spre mănăstirea „tuturor dorinţelor”, aşa cum este cunoscut lăcaşul de cult ridicat acum 501 ani de doi negustori armeni. Unii dintre credincioşi nu ajung pe propriile picioare în curtea mănăstirii, şi asta pentru că tradiţia spune că dealul de la Hagigadar trebuie urcat în genunchi pentru ca cele mai ascunse dorinţe să prindă viaţă.

La fel s-a întâmplat şi cu o femeie din Suceava, pentru care chinul de a urca dealul în genunchi nu este nici pe departe un chin atât de mare faţă de răsplata pe care o aşteaptă.

„Mi-e greu să urc dealul în genunchi, dar încerc să fac eforturi. Am fata bolnavă şi aş vrea să se facă sănătoasă”, a mărturisit femeia.

Unii vin la Mănăstirea Hagigadar pentru lucruri mai trupeşti. Este şi cazul lui Lavric Şuleap, un bărbat de 60 de ani, din Milişăuţi, care în decurs de trei zile a ajuns la Hagigadar de două ori. Scopul său este unul foarte clar. „Am venit aici pentru o femeie, pentru o gospodină, cred că o să-mi găsesc consoarta, sunt convins de asta”, a spus Lavric Şuleap, care a continuat să ocolească biserica în genunchi.

 

Pelerini de la sute de kilometri depărtare

Pe dealul de la Hagigadar au venit nu doar oameni de prin partea locului, ci şi foarte mulţi credincioşi de la Constanţa, Bucureşti sau Piteşti. Cu toţii sunt mânaţi de acelaşi sentiment, că Dumnezeu le va fi aproape şi le va ocroti familiile. Despina Adam este din Vaslui, iar la mănăstirea „tuturor dorinţelor” a ajuns ieri pentru prima dată în viaţă.

„Am văzut la televizor şi a zis multă lume că s-a realizat tot ce şi-a pus în gând şi mă gândesc că poate Dumnezeu ne ajută şi nouă. Am urcat şi dealul în genunchi, iar pe mine mă dor picioarele, dar m-a ajutat Dumnezeu şi mă simt foarte bine”, a mărturisit Despina Adam.

Ca ea sunt mulţi alţi oameni, iar unii spun că miracolul rugilor ridicate de la Hagigadar a avut efectul scontat.

„Nu e aşa de greu să mergi în genunchi. Când te rogi ţi se îndeplinesc dorinţele şi nu e aşa greu. Eu am venit acum să mulţumesc, mi-am pus cinci dorinţe şi toate s-au îndeplinit”, a arătat Ciprian.

Şi pentru preşedintele Uniunii Armenilor din România, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, Mănăstirea Hagigdar este un loc cu o rezonanţă aparte.

„Familia mea este o dovadă elocventă a forţei acestui loc. Eu mi-am dorit un băiat, dar soţia mea s-a rugat aici pentru o fetiţă, iar după nouă luni şi ceva a avut o fată, aşa încât lucrurile sunt foarte limpezi cu forţa acestui loc”, a mărturisit Varujan Vosganian.

Printre pelerini s-a numărat şi Varujan Pambuccian, deputatul care reprezintă minoritatea armenilor în Parlamentul din România.

 

Slujba de ieri, oficiată de Înalt Preasfinţitul Episcop Datev Hagopian, primat al Diocezei armenilor din România

Slujba de ieri a fost oficiară de un sobor de preoţi în frunte cu Înalt Preasfinţitul Episcop Datev Hagopian, primat al Diocezei armenilor din România, printre preoţi fiind şi Azad Mandalian, preotul care are în grijă bisericile din Bucovina.

Conform tradiţiei, întreg soborul de preoţi a îngenuncheat înainte de intrarea în Mănăstirea Hagigadar, acolo unde a fost oficiată slujba religioasă, iar la ieşire a fost binecuvântat platoul în care se găseau strugurii care au fost împărţiţi mai apoi credincioşilor.

Din curtea mănăstirii, pelerinii au plecat către un restaurant din zona municipiului Suceava, unde au fost servite mâncăruri tradiţionale armeneşti. Este vorba de supa de urechiuşe şi de pilaful cu carne de vită fiartă, bucate pregătite încă de sâmbătă.

Legat de urechiuşele din supa servită ieri, se spune că ele au puteri miraculoase, similar cu înconjuratul în genunchi, de trei ori, al Mănăstirii Hagigadar.

„Se spune că la 40 de urechiuşe ţi se îndeplineşte o dorinţă. Noi credem că este aşa şi de aceea venim aici an de an”, a mărturisit una dintre femeile care au muncit pentru ca pelerinii veniţi la Hagigadar să poată gusta din delicioasa supă.

Urechiuşele se pregătesc după un adevărat ritual. Mai întâi, se face un aluat ca pentru tăiţei, în care se pun ouă, ulei, făină. Foaia foarte subţire este tăiată în pătrăţele mici, ca la colţunaşi, iar mai apoi se umple cu carne de văcuţă tocată, amestecată cu mirodenii. Urechiuşele se fierb în supa în care s-a pus hurut (concentrat din verdeţuri muiate în lapte acru şi uscate), unde se adaugă smântână, sare şi piper.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mănăstirea Hagigadar, plină de credincioşi care s-au rugat pentru îndeplinirea dorinţelor.
 Vizualizări articol: 4175 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Mănăstirea Hagigadar, plină de credincioşi care s-au rugat pentru îndeplinirea dorinţelor5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   De risul curcilor putin spus... trimis de
(19 aug 2013, 14:35:07
...citez:"„Familia mea este o dovadă elocventă a forţei acestui loc. Eu mi-am dorit un băiat, dar soţia mea s-a rugat aici pentru o fetiţă, iar după nouă luni şi ceva a avut o fată, aşa încât lucrurile sunt foarte limpezi cu forţa acestui loc”, a mărturisit Varujan Vosganian.No comment....
2.   :)) trimis de
(19 aug 2013, 21:42:09
probabil 90 % din prezenti la maraton...se rugau pentru vindecarea problemelor erectile....:)

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei