miercuri, 14 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 187 (5394)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9417 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6288 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Shopping City Suceava
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dosar la final

Şeful Poliţiei Suceava, comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ, trimis în judecată de procurorii DNA

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dosarul care îl priveşte pe comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava, a ajuns la final în faza urmăririi penale. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, au dispus trimiterea în judecată a lui Todiruţ şi a altor patru persoane. Toţi sunt acuzaţi că au participat la o escrocherie în urma căreia bugetul de stat a fost prejudiciat cu peste 58 de miliarde de lei vechi. Este vorba de achiziţionarea sediului în care funcţionează în prezent Poliţia Municipiului Suceava, clădire situată pe strada Universităţii, în apropiere de Kaufland. Potrivit legislaţiei în vigoare, prin trimiterea în judecată comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ va fi pus la dispoziţie şi nu va mai putea ocupa funcţii de conducere până la finalul procesului. Instanţa la care va începe procesul este Curtea de Apel Suceava, dar un verdict final se va da la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

Care sunt acuzaţiile la adresa lui Todiruţ

Potrivit rechizitoriului de sesizare a instanţei de judecată, comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ, în calitate de şef al IPJ Suceava şi ordonator terţiar de credite, „în perioada iulie-octombrie 2006, cu ştiinţă, şi-a încălcat atribuţiile de serviciu în derularea procedurii de achiziţie a imobilului din municipiul Suceava, strada Universităţii, nr. 19, cu destinaţia de sediu al Poliţiei Municipiului Suceava”.

Mai exact, procurorii anticorupţie susţin că Todiruţ a încălcat două atribuţii prevăzute prin fişa postului, dar şi o serie de dispoziţii privind achiziţiile publice, toate acestea având ca rezultat stabilirea unui preţ de cumpărare mai mare decât valoarea de piaţă a imobilului. Este vorba de suma de 5.865.152 de lei (58 de miliarde de lei vechi), sumă ce ar fi fost achitată nejustificat din bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor şi care a reprezentat un folos necuvenit pentru SC Servicii Comerciale SRL Suceava, firmă administrată de afaceristul Constantin Bujorean.

„În calitate de ordonator terţiar de credite a semnat contractul de vânzare-cumpărare nr. 6159/2 noiembrie 2006, acceptând o valoare supraevaluată a imobilului de 11.900.000 de lei (119 miliarde de lei vechi) faţă de valoarea reală de piaţă de 6.034.868 de lei (60 de miliarde de lei vechi), deşi alocarea bugetară aferentă acestui obiectiv era de 2.529.000 de lei (25 de miliarde de lei vechi)”, se mai arată în rechizitoriul prin care a fost sesizată Curtea de Apel Suceava.

 

Naşul lui Todiruţ, comisarul-şef Alexa Teodorovici, a fost şeful comisiei de licitaţie

Un alt ofiţer trimis în judecată este comisarul-şef Alexa Teodorovici, şeful Serviciului Logistic din cadrul IPJ Suceava, nimeni altul decât naşul lui Ioan Nicuşor Todiruţ.

Acesta este acuzat că, în calitate de şef al comisiei de licitaţie, nu a parcurs etapele necesare respectării principiilor liberei concurenţe, a eficienţei utilizării fondurilor publice (folosirea sistemului concurenţial şi a criteriilor economice pentru atribuirea contractului de achiziţie publică), a transparenţei (punerea la dispoziţie tuturor celor interesaţi a informaţiilor referitoare la aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publică), a tratamentului egal pentru furnizori de produse şi fără o evaluare a imobilului din municipiul Suceava, strada Universităţii, nr. 19, a dispus întocmirea Notei de fundamentare şi a semnat Nota de fundamentare înregistrată la MAI în care au fost consemnate pretenţiile financiare ale lui Costel Bujorean, în sumă de 10.000.000 de lei.

„Nu a respectat procedura de achiziţie a serviciului de evaluare a imobilului, prevăzută de OG 34/2006, dar pentru a da o notă de legalitate a semnat la 25 iulie 2006 cereri de oferte, raportul de analiză a ofertelor nr. 85.402 şi adrese de comunicare, deşi ofertele PF Licurici Gheorghe şi PF Muntean Mihai au fost primite de IPJ Suceava anterior, respectiv la 25 iunie 2006. Pentru a da o notă de legalitate acestei proceduri de achiziţie a imobilului din Suceava, a întocmit retroactiv, la 28 septembrie 2006, şi a semnat <Procedura de achiziţie la cumpărarea a două imobile, pentru Poliţia Municipiului Suceava şi pentru Poliţia Municipiului Câmplung Moldovenesc>, iar la 16 octombrie 2006 a semnat adrese către autorităţile locale pentru a încerca să demonstreze că s-a dorit şi identificarea altor imobile”, se arată în actul de sesizare a instanţei de judecată.

Procurorii DNA Suceava au mai stabilit că în calitate de preşedinte al comisiei de negociere,  Alexa-Dumitru Teodorovici a condus, împreună cu Ioan Nicuşor Todiruţ, şedinţa de negociere a preţului de vânzare-cumpărare, fără a stabili un plafon maximal de negociere a preţului, astfel încât achiziţia imobilului să se încadreze în limita creditului bugetar aprobat, respectiv 1.500.000 de lei.

 

Costel Bujorean, lucrări fictive la clădirea din strada Universităţii

Constantin Bujorean, administratorul firmei SC Servicii Comerciale SRL Suceava, este acuzat de comiterea a două infracţiuni, respectiv complicitate la abuz în serviciu şi evaziune fiscală. Prima faptă constă în aceea că i-a ajutat pe mai marii IPJ Suceava să cumpere un imobil la un preţ supraevaluat, ceea ce a condus la un prejudiciu de 58 de miliarde de lei vechi la bugetul de stat.

„În calitate de asociat - împuternicit al SC Servicii Comerciale SRL Suceava, inculpatul Bujorean Constantin l-a ajutat pe Teodorovici Alexa-Dumitru pe parcursul procedurii de achiziție a imobilului sus menționat. În acest sens, el pus la dispoziţie un raport de evaluare întocmit, la cererea sa, de inculpatul Muntean Mihai-Sorin, raport care a stabilit o valoare de piaţă a imobilului supraevaluată, pe baza căreia, ca urmare a negocierii formale desfășurate, a fost acceptat un preț de cumpărare injust, de 11.900.000 de lei. Raportul de evaluare a consemnat date fictive, dotări inexistente, inadvertenţe şi calcule eronate. În perioada aprilie-octombrie 2006, în calitate de asociat şi împuternicit al SC Servicii Comerciale SRL, inculpatul Bujorean Constantin a dispus înregistrarea în evidenţa contabilă a firmei a unor cheltuieli fictive cu investiţii şi construcţii la imobilul în cauză, respectiv un număr de 136 facturi fiscale în valoare de 2.157.224,63 de lei, reprezentând materiale lucrări de construcţii care în realitate nu s-au efectuat. Aceste înregistrări fictive au generat prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 741.082 de lei”, se arată în rechizitoriu.

Mai exact, Bujorean a menţionat că a montat gresie şi faianţă, dar în realitate aceste lucrări nu s-au regăsit niciodată în clădire.

 

Sechestru pe bunurile inculpaţilor, mai puţin în cazul lui Todiruţ

La solicitarea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, Gheorghe Licurici, în calitate de expert evaluator autorizat ANEVAR, a întocmit un raport de evaluare în care imobilul a fost supraevaluat la suma de 9.010.000 de lei. Acest raport a fost prezentat în şedinţa de negociere a preţului, făcând posibilă stabilirea preţului de cumpărare de 11.900.000 de lei.

Un alt raport de evaluare umflat a fost întocmit şi de Mihai Sorin Muntean, evaluator ANEVAR şi administrator al SC Prodeval SRL Suceava, la cererea lui Costel Bujorean. Muntean a consemnat date fictive, dotări inexistente şi calcule eronate, aducând astfel imobilul la valoarea de 11.317.000 de lei.

„Ministerului Administraţiei şi Internelor s-a constituit parte civilă în cauză. În vederea recuperării prejudiciului, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor aparținând inculpaților Teodorovici Alexa Dumitru, Bujorean Constantin, Licurici Gheorghe şi SC PRODEVAL SRL (asociat şi administrator Muntean Mihai-Sorin). Din verificările efectuate a reieșit că, în prezent, inculpatul Todiruţ Ioan-Nicuşor nu deţine în proprietate bunuri mobile sau imobile”, se arată într-un comunicat al DNA.

 

Todiruţ, un alt dosar penal şi pentru sediul Poliţiei Câmpulung Moldovenesc

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, au extins urmărirea penală în ceea ce-l priveşte pe şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava, comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ. Acesta este urmărit penal şi pentru achiziţia sediului Poliţiei din Câmpulung Moldovenesc, prejudiciul calculat în acest caz fiind de 29 de miliarde de lei vechi. Practic, este vorba de o disjungere din dosarul „mamă”, recent înaintat instanţei de judecată.

Reprezentanţii structurii centrale a DNA au considerat că procurorii de la Suceava au acţionat corect când au decis această disjungere şi au respins plângerea înaintată de Cătălin Dancu, avocatul care-l reprezintă pe Ioan Nicuşor Todiruţ.

Pentru achiziţia aceluiaşi imobil de la Câmpulung Moldovenesc, DNA Suceava a dispus extinderea urmăririi penale şi faţă de comisarul-şef Alexa Teodorovici, şeful serviciului Logistică din cadrul IPJ Suceava.

Clădirea în care trebuia să funcţioneze noul sediu al Poliţiei Câmpulung Moldovenesc a fost achiziţionată în cursul anului 2006 de la SC Geomold SA.

La negocierile derulate la sediul firmei Geomold au participat un ofiţer superior din cadrul MAI, dar şi şeful de atunci al Poliţiei Suceava, comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ.

Clădirea necesita intervenţii şi modernizări, inclusiv un arest, suma solicitată pentru reparaţii fiind de 30 de miliarde de lei vechi. Legislaţia prevede că valoarea nu poate depăşi 60% din suma totală de achiziţie, astfel încât sumele solicitate nu au mai fost alocate niciodată, iar clădirea este acum o paragină.

 

Funcţia de şef al IPJ Suceava, blocată până la finalul procesului

Funcţia de şef al IPJ Suceava va rămâne blocată pentru perioada în care se va judeca procesul care-l priveşte pe comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ. Acesta va fi pus la dispoziţia superiorilor de la Bucureşti, iar funcţia de inspector-şef va fi ocupată prin împuternicire de către alte persoane. În cazul în care va câştiga procesul, Todiruţ va fi repus în funcţie şi i se vor acorda retroactiv toate sporurile salariale care acum îi vor fi tăiate. În caz contrar, dacă va fi condamnat, actualul şef al IPJ Suceava nu va mai beneficia de nici o facilitate.

 

Cine este Ioan Nicuşor Todiruţ

Ioan Nicuşor Todiruţ este inspector-şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava din 29 aprilie 2005. Anterior, Todiruţ a fost şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Suceava din cadrul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă a Ministerului Afacerilor Interne (2000 - 2005), şeful Biroului de Protecţie Internă Suceava (1998 - 2000), ofiţer specialist în cadrul Serviciului de Informaţii Suceava (1995 - 1998) şi ofiţer operativ în cadrul Biroului Judiciar al Poliţiei Municipiului Suceava (1993 – 1995).

În cursul anului trecut, el a fost mutat la comanda IPJ Călăraşi, acolo unde a stat până pe 1 iulie 2013, când a revenit la conducerea IPJ Suceava.

În acest moment, Todiruţ mai este cercetat disciplinar de şefii de la Bucureşti pentru „management defectuos” în perioada când a condus poliţia din Călăraşi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şeful Poliţiei Suceava, comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ, trimis în judecată de procurorii DNA.
 Vizualizări articol: 5269 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 5 voturi
Şeful Poliţiei Suceava, comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ, trimis în judecată de procurorii DNA4.455

Facos Suceava
Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Dute tudi trimis de
(14 aug 2013, 14:56:30
A venit ziua dreptatii,ziua sfanta a libertatii, tot sistemul se inveseleste , Todirut se impotmoleste.A facut Domnul dreptate , acum le platesti pe toate, din asa un mare domn ai ajuns ultimul om.
2.   Dute ba,,,, trimis de
(14 aug 2013, 20:03:02
nu vezi ca e toti pe tine?dute baaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei