Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 177 (5384)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Debranșări masive

Mii de suceveni, lăsați fără apă caldă, pe termen nelimitat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Locatarii a zeci de scări de bloc din municipiul Suceava nu mai au apă caldă la robinete de câteva zile, iar numărul celor la care apa caldă nu va mai curge cel puțin o lunăcrește de la o zi la alta.

Cauza întreruperii apei calde la robinetele a mii de suceveni este o amplă campanie de debranșare a rău-platnicilor, demarată de către Termica. Aceasta este una din măsurile luate de către administratorii judiciari ai societății de termoficare a orașului, aflată în procedură de insolvență, pentru a recupera sumele datorate de către populație în contul energiei termice furnizate.

Până ieri la amiază numărul scărilor de bloc debranșate era de aproximativ 30, din cadrul a trei asociații de proprietari, dar până la finele săptămânii numărul scărilor de bloc debranșate de la apă caldă aproape că se va tripla.

Directorul de termoficare al Termica, Neculai Frunzaru, a precizat că pe lista debranșărilor de la apă caldă se află nu mai puțin de 79 de scări de bloc, ai căror locatari au datorii mai vechi de decembrie 2012.

„La aceste scări de bloc, furnizarea apei calde nu va fi reluată nici după finalizarea reparațiilor din vară de la rețeaua de termoficare, decât dacă își achită datoriile restante”, a spus directorul de termoficare.

Practic, Termica i-a lăsat pe marii datornici fără apă caldă cu aproximativ o săptămână înainte de a opri furnizarea apei calde în tot orașul, pentru revizia și repararea instalațiilor de termoficare.

Din 5 august, apa caldă nu va mai curge la robinetele nici unui sucevean racordat în sistemul centralizat, timp de aproape o lună de zile, mai exact până pe 30 august.

Problema e că locatarii celor 79 de scări de bloc nu vor beneficia de căldură nici după 30 august, decât dacă achită o bună parte din datoriile restante.

 

Asociație debranșată în totalitate

Cea mai gravă situație a datoriilor către Termica este cea de la asociația 41, din cartierul Burdujeni, la care toate scările de bloc au fost debranșate atât de la apă caldă, cât și de la căldură.

Datoriile celor din asociație, în contul energiei termice utilizate, sunt de 1.119.695 lei, adică peste 11 miliarde de lei vechi.

Administratorul asociației 41, Nicoleta Știr, a spus că nici nu sunt șanse să fie achitate curând datoriile, pentru că încasările sunt foarte slabe:

„Abia am reușit să plătim la ACET, să nu ne lase fără apă rece, nu am mai avut de unde plăti și la Termica. Încasările sunt mai slabe ca niciodată. Pe mulți nici nu-i interesează că au datorii. Nu ne deschid ușile când mergem la ei sau ne spun direct că nu le pasă, că își pun centrale sau boilere”, a explicat administratorul asociației.

Aceasta a precizat că cele mai mari datorii sunt acumulate la două blocuri ale Termica, cu 70 de apartamente, o parte ocupate de foști sau actuali angajați ai societății de termoficare, o parte chiriași ai Termica, care sunt de asemeni rău-platnici.

 

Zeci de scări de bloc, debranșate și de la căldură

Acțiunea contra rău-platnicilor nu are doar efecte imediate, asupra celor care au rămas accum fără apă caldă, ci și altele de durată.

Mai exact, odată cu debrașarea de la apă caldă, echipele Termicii au debranșat zeci de blocuri și de la rețeaua de încălzire a orașului.

„Sunt 49 de scări de bloc la care nu vom furniza căldură în iarnă, dacă nu își achită datoriile. Le-am demontat deja gigacalorimetrele de la intrarea în bloc”, a precizat directorul de termoficare, Neculai Frunzaru.

 

1.300 de apartamente debranșate de la apă caldă

Campania de debranșare demarată zilele acestea este cea mai mare de până acum, find afectate aproape 1300 de apartamente din municipiul reședință de județ.

Aceasta ar putea fi continuată cu alte acțiuni, de executare silită a marilor datornici, conform planului de acțiune anunțat de către administratorii judiciari ai Termica.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mii de suceveni, lăsați fără apă caldă, pe termen nelimitat.
 Vizualizări articol: 2621 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Mii de suceveni, lăsați fără apă caldă, pe termen nelimitat3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Acesta este inceputul... trimis de
( 2 aug 2013, 13:54:17
o sa vedeti din septembrie incolo, si ce caldura o sa fie iarna asta...
sa multumim din inima ... primarului.
2.   Comentariu trimis de
( 2 aug 2013, 13:55:37
o sa vedeti caldura " made in austria" incepand din noiembrie.
3.   Debransari trimis de
( 2 aug 2013, 15:27:16
aceste debransari, se pot face pe puncte termice, pe cartiere, blocuri, nu cred ca e absolut necesara intreruperea apei pe timp nelimitat....nu este corect ca noi, cei buni platnici sa suferim intr-un asa hal, pt. ce?
eu cred ca trebuie data in judecata Termica pt. bataia de joc fata de noi, locatarii corecti......
inainte de 1989 se oprea apa calda cam 3 sapt . si acum pe timp nelimitat?....
bataie de joc, nesimtire, grosolanie, etc., etc., etc.,......
acuma eu trebuie sa folosesc un boiler si sa platesc curent de sute de lei....e corect ?
4.   Scumpiri de sezon trimis de
( 2 aug 2013, 17:27:07
*SC Termica SA Suceava a cerut ANRE majorarea preţului de producţie a gigacaloriei la 511,02 lei,fara cheltuieli de transport si distributie.In prezent, preţul pe care îl achită populaţia pentru o gigacalorie este de 185 de lei.Platim gigacaloria atat la incalzire in perioada de iarna cat si pentru apa calda.Sa presupunem ca la iarna intra in functiune centrala Adrem.Gigacaloria la Adrem va costa 243 ron(Daca va fi biomasa.Daca centrala va merge pe gaz metan probabil pretul va fi dublu).

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei