Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 174 (5381)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Are nevoie de ajutor

La 13 ani, un băiat din Slatina se chinuie să facă primii paşi singur

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La 13 ani, un băiat din localitatea Slatina, Claudiu Brânzariu, încă nu a reuşit să facă primii paşi singur. În timp ce colegii lui de generaţie aleargă, joacă fotbal, escaladează dealurile din împrejurimi, Claudiu stă ţintuit într-un scaun cu rotile şi aşteaptă ca un membru al familiei să-l ajute să iasă din casă, să vadă lumina zilei, să simtă iarba sub picioare. Mama lui Claudiu, Elisabeta Brânzariu, este şi cea mai bună prietenă a lui, este cea care a făcut eforturi enorme pentru ca fiul ei să spere că într-o zi va face primii paşi fără să fie sprijinit de o altă persoană.

Claudiu a fost diagnosticat cu tetrapareză spastică, sindrom comportamental şi hipotrofie ponderală. El face învăţământ la domiciliu, fiind elev în clasa a III-a. Cu sprijinul Echipei Mobile Fălticeni, din cadrul Protecţiei Copilului Suceava, Claudiu a făcut în ultimii ani progrese remarcabile, dar drumul până la stadiul în care băiatul va putea să-şi ţină echilibrul singur şi va putea să meargă singur este lung. Pe lângă voinţa şi determinarea enormă de care dă dovadă Claudiu, un copil mereu vesel, care are încredere că într-o zi va merge singur, familia se confruntă cu probleme financiare, care i-ar putea întrerupe tratamentul băiatului.

 

Program strict de kinetoterapie

 „În lupta sa pentru a se face bine, la recomandarea specialiştilor Echipei Mobile şi în urma informaţiilor oferite de aceştia mamei, băiatul a suferit două intervenţii chirurgicale pentru alungire de tendon, la Mangalia, necesitând apoi un program strict de kinetoterapie. Acesta a fost stabilit de kinetoterapeutul echipei şi în urma transferului de competenţe respectat cu stricteţe de către mamă”, ne-a spus purtătoarea de cuvânt a Protecţiei Copilului Suceava, Nicoleta Daneliuc.

Familia se implică activ în tot ceea ce înseamnă recuperarea deficienţelor băiatului şi de multe ori nici măcar lipsurile financiare şi materiale nu-i împiedică să facă tot ce le stă în putinţă pentru a-şi ajuta copilul să aibă o viaţă mai bună. Sunt şi momente în care dorinţa este „înfrântă” de neputinţă.

 

Are nevoie de ajutor

Mama lui Claudiu ne-a spus că îl duce pe fiul ei de două ori pe an, câte trei săptămâni, la Techirghiol, pentru recuperare. „Progresele făcute de Claudiu în decursul anilor sunt notabile, iar o parte din ele se datorează implicării specialiştilor Echipei Mobile Fălticeni, care au făcut tot ce a fost posibil pentru copilul nostru şi pentru noi, ca familie. Pe 26 august, vom merge din nou la Techirghiol, unde suntem programaţi pentru recuperare. Eu nu am primit de două luni salariul de însoţitor, pentru că sunt restanţe de la primărie. Am promisiuni că voi primi salariul măcar pentru o lună, pentru că altfel nu am cu ce duce copilul la recuperare. Venitul familiei nu depăşeşte 800, 900 de lei, cu tot cu alocaţiile copiilor. Mai avem o fetiţă, Amalia, în vârstă de 10 ani, elevă în clasa a IV-a. Este destul de greu”, s-a destăinuit mama copilului. Femeia ne-a mai spus că băiatul are nevoie şi de o orteză de şold, pe care va trebui să o poarte mai mulţi ani.

„Claudiu are nevoie şi de un tratament recomandat de medici, care, însă, este destul de costisitor pentru veniturile noastre. Este vorba de medicamente care ajută la echilibru, la întărirea muşchilor. Tratamentul trebuie făcut o perioadă mai îndelungată, în paralel cu fizioterapia şi celelalte terapii alternative. O cutie cu 125 de pastile costă peste 2,5 milioane de lei vechi, iar într-o lună îi trebuie cam două cutii. Nu ne permitem acest tratament”, ne-a spus mama lui Claudiu. Cei care doresc să vină în ajutorul lui Claudiu, al familiei lui, pot să sune la numărul de telefon 0753 531 067 (Elisabeta Brânzariu, mama lui Claudiu).

 

Ajutor la domiciliu

Echipa Mobilă Fălticeni a fost înfiinţată pe baza unui proiect PHARE, dedicat copiilor cu dizabilităţi aflaţi în familiile lor, cât şi copiilor lipsiţi de grija părinţilor, aceştia din urmă fiind plecaţi la muncă în străinătate.

Peste o sută de copii şi tineri cu dizabilităţi beneficiază de servicii gratuite de kinetoterapie, consiliere psihologică, logopedie, la domiciliu, cu sprijinul Echipei Mobile Fălticeni, din cadrul Protecţiei Copilului Suceava.

Specialiştii din cadrul Echipei Mobile fac vizite lunare la domiciliile celor 110 beneficiari, pentru a-i ajuta să depăşească problemele cu care se confruntă, fie ele de natură socială, psihologică, logopedică sau motorie. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La 13 ani, un băiat din Slatina se chinuie să facă primii paşi singur.
 Vizualizări articol: 1715 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
La 13 ani, un băiat din Slatina se chinuie să facă primii paşi singur5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei