Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 27 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 172 (5379)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Disperare

O septuagenară și-a scos la vânzare apartamentul ca să-și poată opera fiica bolnavă de cancer

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O pensionară de 70 de ani, din Câmpulung Moldovenesc, se află în situația de a opta între a rămâne fără casă și a-și vedea fiica de 34 de ani suferind crâncen de o boală necruțătoare. Doamna Aurica Anastasiei și-a scos la vânzare apartamentul pentru că nu-și permite cheltuielile pentru operația și tratamentul ulterior al fiicei sale, bolnavă de cancer uterin. Din păcate nu a găsit până acum un cumpărător, iar tânăra ar trebui să fie operată în august. Intervenția nu poate fi amânată, pentru că stadiul bolii este deja destul de avansat, iar starea tinerei femei se poate degrada iremediabil. Pensionara s-a îngrozit când a aflat ”din om în om” că ar putea să o coste chiar mai mult de 5.000 de euro cheltuielile legate de operație, oficiale și neoficiale, precum și toate demersurile medicale ulterioare, dar nu s-a dat bătută și încearcă orice pentru a-și salva copilul.

 

O dramă în cuvinte

Aurica Anastasiei ne-a explicat că fiica sa, Laura, nu are nici un venit. Atât tânăra de 34 de ani, cât și băiețelul ei de 12 ani, pe care este silită să-l crească singură, trebuie să se descurce împreună cu bunica Aurica din pensia bătrânei, care este de numai 750 de lei, și din alocația copilului. Deși trăiește în comuna vecină Vama, tatăl copilului nu contribuie la întreținerea minorului, iar bătrâna susține că nici măcar pensia alimentară nu o trimite regulat.

Oricât și-ar dori să muncească, tânăra mamă, ajunsă la 45 de kilograme și slăbită de boală, nu poate face față fizic în prezent nici unei slujbe și nici nu găsește pe nimeni să o angajeze în halul în care se află.

Mama femeii ne-a povestit cu lacrimi în ochi: ”Boala asta a venit deodată și ne-a distrus pe toți. A făcut radioterapie, chimioterapie și acum trebuie operată. Sperăm că mai există o șansă, măcar să nu rămână copilul ăsta fără mamă, că e micuț încă și eu nu știu câte zile îmi lasă Dumnezeu ca să mă pot ocupa de el. Pentru operație știți toți că nu ai ce te apuca dacă ești lipit pământului. Am lăsat casa așa de ieftin, că nu cred să ne găsim pe urmă locuință din ce bani ar rămâne, dar tot nu găsim cumpărător. Sunt disperată, rog din om în om pentru ajutor și tot nu reușim să strângem suma. Lumea e necăjită pe la noi și toți sunt cu problemele lor”.

 

I-au oprit buletinul

De la statul român bătrâna nu mai așteaptă prea multe. Asigurarea medicală a tinerei a expirat și nu are cu ce să plătească în continuare. Singurul sprijin promis concret, probabil de 500 de lei, ar putea veni din partea Primăriei municipiului Câmpulung Moldovenesc, ca ajutor de urgență. Banii abia îi ajung bătrânei ca să își recupereze buletinul, care i-a fost reținut la Iași pentru că nu a avut cu ce plăti un tratament al fiicei. ”A făcut fata chimioterapie și ne-au pus să plătim 300 de lei. Mă credeți că nu i-am avut? Mi-au oprit mie buletinul la Institutul Oncologic din Iași și nu mi-l dau decât când putem da banii. Mi-au zis că n-au ce să ne facă, asta e regula. Problema este că nu reușim să punem leu lângă leu, din puținul nostru, măcar ca să plătim acolo. Ca să am cu ce îi hrăni am făcut și un împrumut la Casa de Ajutor Reciproc a pensionarilor și numai eu știu cum achit și acolo. Știu că e mai mare rușinea, dar nu avem nici atâția bani, uite că astea sunt zilele pe care le-am ajuns”, spune Aurica Anastasiei.

Foarte afectat de drama mamei sale este și băiețelul de 12 ani. Bunica este profund îngrijorată și de soarta lui, pentru că s-a interiorizat și refuză să iasă din casă. ”Nu știu ce să fac, este foarte supărat băiatul, stă nedezlipit de patul mamei lui și mă usuc de vie când îl văd cum suferă. Nu prea mănâncă, nu iese, nu vorbește cu alți copii și doar uneori pe calculator se mai joacă. Copiii sunt răi, i-au scris pe peretele blocului că are mama bolnavă de cancer și el nu se mai oprea din plâns... Mă tem că în timp ce noi ne chinuim cu boala fetei, nepoțelul se va îmbolnăvi și el și nu știu cum să îl ajut”, ne-a explicat bunica.

Micuțul nu beneficiază în prezent de asistență psihologică, deși ar fi imperios necesar, pentru că femeile nu-și permit astfel de consultații, iar autoritatea locală nu dispune de personal specializat care să îl poată ajuta gratuit.

 

Nevoie de solidaritate

Aurica Anastasiei recunoaște că a stat mult în cumpănă până s-a hotărât să apeleze public la solidaritatea și omenia semenilor. ”Noi nu suntem cerșetori, suntem oameni obișnuiți, nu vrem să necăjim pe nimeni, că toți au problemele lor și știu că nu e ușor să rupi de la gura ta ca să ajuți, chiar dacă ai vrea. Eu știu și că sunt foarte multe cereri de ajutor umanitar în țara asta, multă lume necăjită, dar trebuie să fac și asta, fac orice dacă așa poate avea o cât de mică șansă în plus fata mea. Poate unii dintre noi nu pot înțelege că suntem în situația în care la noi chiar orice leu contează. Le doresc din suflet tuturor să nu ajungă niciodată să simtă sărăcia și disperarea. Și cei care cred că vor și pot, poate își vor întoarce o clipă sufletul și către fetița mea”, ne-a spus tremurând femeia.

Cei ce consideră că pot face un gest de solidaritate în acest caz au la dispoziție, pentru donații în lei, contul RO40BPOS34101322426RON01, deschis pe numele Anastasiei Laura Mihaela la Banc Post Câmpulung Moldovenesc. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O septuagenară și-a scos la vânzare apartamentul ca să-și poată opera fiica bolnavă de cancer.
 Vizualizări articol: 3979 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
O septuagenară și-a scos la vânzare apartamentul ca să-și poată opera fiica bolnavă de cancer5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Buletin oprit? trimis de
(27 iul 2013, 12:32:50
Cu ce drept. legea spune ca doar organele de competenta au voie sa opreasca un buletin. Cu ce drept cei de la iasi au oprit buletinul? acesta este un abuz!! politia?? alo!!
2.   E momentul! trimis de
(27 iul 2013, 14:03:47
Atentie, plescari!
3.   * trimis de
(27 iul 2013, 17:58:12
limba nu poate limita emoţia . Nici lacrimile, durerea
aş ruga un preot să se "roage" de-al său cont
să-l "exorcizeze" o ţâră-n zerouri şi, dacă-i e vrerea
spre un aşa ajutor, banilor, să le facă ghionthappy

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei