TOYOTA - Noul Yaris electric hybrid
TOYOTA - Noul Yaris electric hybrid
TOYOTA - Noul Yaris electric hybrid
 
luni, 22 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 167 (5374)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,8831 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,0924 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Shopping City Suceava
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Câmpulung Moldovenesc

Zece participanți la Festivalul „Întâlniri bucovinene” au ajuns la spital cu indigestie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mâncarea și băutura preparate și servite direct în stradă, „la botul calului”, în condiții de igienă mai mult decât precară, în timpul festivalurilor și bâlciurilor, pot dăuna grav sănătății. Nu este un slogan ieftin, ci un adevăr de care s-au convins și o parte dintre pofticioșii care nu au rezistat tentațiilor culinare în timpul Festivalului internațional de folclor „Întâlniri bucovinene”, derulat la finalul săptămânii trecute la Câmpulung Moldovenesc.

 

Victimele tentațiilor culinare

Mulți dintre cei ce au constituit publicul festivalului au consumat produsele comercianților stradali – grătare, pește, mititei, porumb fiert, vată de zahăr, înghețată. Unii ne-au spus că au fost ”proaspete și bine potrivite la gust”, alții s-au plâns că după degustare au simțit ”greutate la stomac și un început de greață, poate din cauza mâncatului cu poftă sau cine știe dacă erau proaspete alimentele”. Este greu de precizat câți dintre acești consumatori autohtoni au avut ulterior probleme digestive mai serioase. În multe cazuri, localnicii obișnuiesc să se trateze empiric în astfel de situații, cu ceaiuri sau cu băuturi alcoolice tari pe post de ”dezinfectant” și nu ajung la medic decât dacă simptomele devin foarte severe, după câteva zile.

Din păcate, și zece persoane din Polonia și Ucraina, membre ale unor formații folclorice participante la festival, au acuzat sâmbătă simptome neplăcute, iar conducerea unității în care erau cazate a solicitat asistență medicală și a anunțat autoritățile. S-a stabilit preliminar că este vorba despre indigestie și au fost ridicate probe de alimente inclusiv de la restaurantul în care grupurile respective au luat masa.

„Este absolut regretabil că unii dintre oaspeții noștri trec prin astfel de probleme și am încercat să ajutăm cu tot ce a fost posibil. Nu am reușit încă să aflăm ce și unde au mai consumat aceste persoane în oraș. Este cert că au folosit și alimente în afara celor oferite de noi, pentru că s-au găsit și în camere, depozitate în condiții improprii, deși aveau frigider la dispoziție, alimente perisabile și dulciuri artizanale produse în stradă la festival. Ce s-a consumat la noi în restaurant știm sigur că a fost proaspăt și pregătit igienic, într-un perimetru unde totul este nou și foarte curat. Se va stabili de către autoritățile care cercetează cazul de unde provine necazul dumnealor. Dintre cei 37 de turiști de toate vârstele cazați în acest moment în hotelul nostru, care au consumat la noi aceleași alimente, numai acest grup de turiști a acuzat probleme digestive, de aceea opinăm că sursa problemei este externă. Au  fost ținuți sub observație medicală la spital sâmbătă și au fost cu toții externați a doua zi. Așteptăm să se stabilească o cauză certă și le dorim, desigur, persoanelor afectate să depășească repede aceste momente neplăcute”, ne-a declarat administratorul hotelului, Corneliu Berențan.

 

Reguli încălcate

În pofida controalelor drastice efectuate de autorități în perioada festivalului, la unele dintre tarabele cu alimente extrem de perisabile înșirate în tot centrul municipiului, comercianții, imediat după plecarea inspectorilor, au încercat permanent să pună dorința de profit înaintea siguranței alimentare și au ignorat reguli elementare de igienă. Carne și preparate din carne sau porumb fiert mânuite și condimentate cu mâinile goale și nespălate, surse de apă ”din butoi”, farfurii prin care s-au mișcat îndelung degetele neprotejate ale vânzătorilor, „grataragii” cu ajutoare de ocazie, fără mănuși și cu unghii netăiate, pește crud expus în plin soare fără gheață, pahare de unică folosință clătite și puse la uscat pentru eventuală reutilizare, muște în plimbare nestingherită pe hălcile de carne care își așteptau rândul la grătar au putut fi văzute și fotografiate de oricine. Toate acestea, alături de nemulțumirea manifestată de localnicii din împrejurimi din cauza fumului și mirosului pătrunzător de carne arsă care a invadat zona, ar putea fi suficiente pentru ca autoritățile locale să reconsidere, în interesul sănătății publice, oportunitatea prezenței grătarelor cu mici și altor variante ale comerțului stradal cu alimente preparate pe loc la astfel de evenimente.

Festivalul câmpulungean nu este, de altfel, singura ocazie în care se pregătesc alimente în stradă, în condiții discutabile. Practic la toate manifestările de acest gen din județ grătarul sfârâind la risc a devenit un fel de tradiție neoficială, dar acceptată de organizatori din rațiuni economice.

Situația există chiar dacă recent DSP Suceava a anunțat o creștere îngrijorătoare a numărului de toxiinfecții alimentare în acest an în județ și a avertizat public că încălcarea normelor de igienă alimentară poate genera îmbolnăviri. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zece participanți la Festivalul „Întâlniri bucovinene” au ajuns la spital cu indigestie.
 Vizualizări articol: 1706 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 3 voturi
Zece participanți la Festivalul „Întâlniri bucovinene” au ajuns la spital cu indigestie4.753

Facos Suceava
Iulius Mall Suceava
LaStrada - Incaltaminte - Piele - Blanuri - Accesorii
Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Toyota - Noul Yaris Hybrid
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Elia Studio - Salon de infrumusetare
Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei