Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 166 (5373)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Ediţia românească

Parada portului popular a deschis ”Întâlnirile bucovinene” la Câmpulung

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O paradă a portului popular a animat municipiul Câmpulung Moldovenesc vineri, la prânz, timp de aproximativ o oră. Parada reprezintă cel mai aşteptat şi cel mai spectaculos moment al ediţiei româneşti a Festivalului internaţional de folclor ”Întâlniri bucovinene”, care are loc anual în acest municipiu. La eveniment au ţinut să fie alături de autorităţile locale consulul general al Ucrainei la Suceava, Vasyl Boiechko, parlamentarii Nicolai Bereanu (USL), Radu Surugiu (USL) şi Vasilica Steliana Miron (PP-DD), preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, prefectul Florin Sinescu, reprezentanţi ai altor instituţii sucevene.

Un public relativ numeros a urmărit parada pe tot parcursul său şi nu a ezitat să danseze pe alocuri alături de invitaţii străini, la invitaţia acestora. 

 

Festival unic în Europa

Festivalul ”Întâlniri bucovinene”, unicul festival din Europa dedicat bucovinenilor de pretutindeni, este o manifestare cultural-folclorică itinerantă, care are ediţii succesive în fiecare dintre ţările participante la acest amplu proiect – Polonia, Ungaria, Ucraina, Moldova, Slovacia. Fiecare dintre aceste ediţii reprezintă în sine un regal al muzicii şi tradiţiilor populare bucovinene şi demonstrează că locurile în care trăiesc bucovineni pot reprezenta pretutindeni exemple de convieţuire armonioasă.

Festivalul, apărut în Polonia iniţial, la Jastrowie, ca o mică manifestare folclorică, s-a extins ulterior treptat, datorită succesului înregistrat în lume de ideea de a reuni bucovinenii cu astfel de prilej şi de a conserva astfel muzica şi tradiţiile populare.

În prezent se derulează anual, în baza unui protocol de colaborare semnat de fiecare dată între reprezentanţii ţărilor care doresc să participe. Festivalul în ansamblul său a ajuns la ediţia a XXIV-a, în timp ce ediţia românească, desfăşurată întotdeauna la Câmpulung Moldovenesc, este la ediţia a XIV-a. Tradiţia organizării festivalului la Câmpulung Moldovenesc a fost întreruptă o singură dată, în 2008, din cauza inundaţiilor violente ce au lovit o parte a localităţii chiar în noaptea anterioară debutului festivalului. Ediţia din acest an a fost planificată iniţial să se deruleze în perioada 18-21 iulie, dar din cauza dificultăţilor financiare s-a decis în final că distracţia va dura cu o zi mai puţin.

 

Peste o mie de artişti

La ediţia din 2013 a manifestării participă, potrivit oficialilor locali, peste 1.000 de artişti populari, dintre care un sfert sunt străini. Vor lipsi însă nişte invitaţi din ţară, mult aşteptaţi în fiecare an. Este vorba despre ansamblul ”Romanaţi” din Caracal, ai cărui dansatori frenetici şi neobosiţi au rămas în memoria publicului festivalului după ce la una dintre ediţiile anterioare au dansat cu pasiune până au rupt efectiv scena festivalului, în aplauzele nesfârşite ale mulţimii. Membrii ansamblului nu vor putea onora invitaţia în acest an şi, potrivit unor surse neoficiale, explicaţia este că pur şi simplu au primit invitaţia prea târziu din partea organizatorilor câmpulungeni şi nu au putut contramanda alte contracte.

Prezenţa celorlalţi artişti a reuşit să compenseze însă lipsa dansatorilor olteni şi să creeze o atmosferă cu adevărat de sărbătoare.

 

Faţetele festivalului

Ca la fiecare ediţie a festivalului, şi în acest an manifestarea a avut pentru localnici o faţetă sărbătorească, dar şi una mai puţin plăcută. Câmpulungenii au remarcat cu regret că statuia poetului Mihai Eminescu din centrul urbei a fost din nou pusă în umbră de corturile comercianţilor şi expusă la fumul mititeilor rumeniţi chiar sub nasul simbolului culturii româneşti. De altfel, fumul de mici şi grătare care a invadat localitatea chiar din primele clipe ale manifestării, ca şi faptul că tot centrul urbei a fost ocupat de tarabe cu fripturi într-o zi de post, a fost considerat de netolerat de mulţi dintre cei care au ghinionul să locuiască în apropierea locului de desfăşurare a festivalului.

Nici comercianţii localnici nu au fost prea fericiţi şi au susţinut că puţini dintre ei au reuşit să îşi instaleze standuri, din cauza preţului de închiriere prohibitiv cerut de firma care s-a ocupat de organizarea evenimentului.

În schimb, a fost foarte apreciat faptul că numărul artizanilor autentici, prezenţi cu standuri în parcul din centrul oraşului, a fost de această dată ceva mai mare decât în anii trecuţi.

 

Trei zile de distracţie

Manifestările de la Câmpulung Moldovenesc durează până duminică inclusiv. Fiecare zi de festival va include spectacole folclorice ample, prezentate atât de invitaţii străini, cât şi de numeroasele grupuri autohtone. Nu lipsesc nici invitaţii speciali, printre care Ansamblul ”Ciprian Porumbescu”, Gabriela Teişanu, Nicoleta Hafiuc, Georgiana Niga, Alexandru Brădăţan, Doina şi Ciprian Petroaie. În această seară gazdele oferă şi un bal al gospodarilor, iar mâine seară manifestările se vor încheia cu un recital extraordinar Gelu Voicu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Parada portului popular a deschis ”Întâlnirile bucovinene” la Câmpulung.
 Vizualizări articol: 2072 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Parada portului popular a deschis ”Întâlnirile bucovinene” la Câmpulung5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei