Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 166 (5373)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Opinie

Nechifor: Este momentul ca Suceava să intre în joc în procesul regionalizării

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, consideră că este momentul ca judeţul Suceava „să intre în joc” în procesul de regionalizare a României. Afirmaţia lui Cătălin Nechifor a fost făcută la finalul şedinţei de ieri a Consiliului Judeţean, în care trebuia să fie supus aprobării un proiect de hotărâre iniţiat de 15 consilieri PDL cu privire la însuşirea de către administraţia judeţeană a unui apel de înfiinţare a Regiunii Bucovina în procesul de regionalizare. În cele din urmă, însă, în urma unor dezbateri care au durat aproximativ o oră, consilierii PDL au retras proiectul de pe ordinea de zi, afirmând că sunt de acord ca acesta să rămână doar un apel pentru susţinerea regiunii Bucovina, asumat de către toţi consilierii judeţeni. Consilierii PDL au fost de acord şi cu propunerea făcută de şeful administraţiei judeţene, Cătălin Nechifor, cu privire la constituirea unui grup de lucru din care să facă parte câte un reprezentant al fiecărui partid din CJ Suceava şi care să aibă ca obiectiv elaborarea unui apel de susţinere a Bucovinei mult mai bine fundamentat şi documentat din punct de vedere legal.

De precizat că discuţiile pe tema proiectului de hotărâre iniţiat de către consilierii PDL au fost extrem de aprinse, cu atât mai mult, cu cât încă de la începutul şedinţei, secretarul judeţului, Constantin Paşcu, a declarat că iniţiativa democrat-liberalilor nu poate primi aviz de legalitate. Constantin Paşcu a spus că printre atribuţiile Consiliului Judeţean, aşa cum sunt definite în Legea Administraţiei Publice Locale, nu se regăsesc cele care privesc proiectul iniţiat de consilierii PDL. După ce a afirmat că proiectul nu poate primi aviz de legalitate, Paşcu a spus totuşi că „este un proiect de hotărâre interesant, dar foarte sensibil”.

La rândul lui, Cătălin Nechifor a spus că la analiza articolului din Legea Administraţiei Publice Locale invocat de consilierii PDL pentru acest proiect, nu a găsit nici o cale legală prin care un Consiliu Judeţean ar putea adopta o astfel de hotărâre. Nechifor le-a recomandat consilierilor PDL să-şi retragă proiectul de pe ordinea de zi, spunând că în situaţia în care va fi aprobat în Consiliul Judeţean riscă să nu primească avizul la controlul de legalitate pe care îl va efectua Prefectura.

În schimb, Nechifor le-a solicitat tuturor consilierilor judeţeni să-i acorde un mandat pentru a organiza o amplă dezbatere publică pe tema susţinerii Bucovinei ca o viitoare regiune a României, la care să participe reprezentanţi ai tuturor partidelor sucevene, ai minorităţilor şi organizaţiilor nonguvernamentale, precum şi reprezentanţi ai mediului economic. „Nimeni nu a spus că nu doreşte o regiune numită Bucovina sau o regiune în care Suceava să fie centru”, a spus Nechifor.

 

Pentiuc vrea ca Liviu Dragnea să vină la o şedinţă a CJ Suceava pentru a i se explica de ce Bucovina trebuie să fie o regiune distinctă

Propunerea de retragere a proiectului a fost respinsă iniţial de consilierii PDL, liderul acestora, Vasile Ilie, afirmând că administraţia judeţeană poate să aibă o opinie cu privire la împărţirea teritorială a României.

„Noi dorim ca această opinie să fie cunoscută de Guvernul României, pentru a ţine cont de doleanţele Consiliului Judeţean Suceava. Asta pentru că am constatat că la Suceava, Consiliul Judeţean nu a avut nici o opinie cu privire la împărţirea teritorială a ţării ”, a spus Ilie. El a mai spus că prin proiectul iniţiat, consilierii PDL nu doresc să solicite împărţirea teritorială aşa cum o vor ei, ci ca Suceava şi Bucovina să fie o regiune şi să se regăsească la nivelul Guvernului României. La rândul lui, consilierul PDL Cristian Irimie a atras atenţia că proiectul prevede ca administraţia judeţeană să susţină înfiinţarea regiunii Bucovina la toate instituţiile şi autorităţile publice.

„Nu am spus că facem, nu am spus că aşa trebuie făcut. Este un lucru pozitiv că vreţi un mandat de negociere care poate fi inclus în ceea ce înseamnă conţinutul acestui apel. Este un apel către toate forţele politice. Este un apel de a strânge toate forţele politice din judeţ, toţi participanţii la viaţa socio-economică a judeţului să susţinem organizarea unei alte regiuni decât cea preconizată prin proiectul prezentat de vicepremierul Liviu Dragnea. Asta vrem. Noi face un apel”, a spus Irimie.

De asemenea, consilierul PDL Radu Pentiuc a spus că actualul proiect privind regionalizarea nu răspunde cerinţelor Uniunii Europene. El a explicat că într-o regiune Moldova Nord cu şase judeţe se depăşeşte cu mult numărul celor trei milioane de locuitori, aşa cum se specifică în standardele impuse de Uniunea Europeană.

„Ajungem în situaţia în care viitoarea regiune să nu fie eligibilă pentru fonduri structurale pentru că nu respectă un criteriu impus”, a spus Pentiuc. El a mai spus că toţi consilierii judeţeni au obligaţia să facă tot ce le stă în putinţă pentru ca judeţul Suceava să aibă o dezvoltare pe care şi-o doresc cetăţenii. Pentiuc a spus că i-ar face plăcere să-l invite pe vicepremierul Liviu Dragnea la o şedinţă a Consiliului Judeţean Suceava pentru a-i explica de ce se impune ca Bucovina să fie o regiune distinctă.

Opinii de susţinere a proiectului au avut şi consilierii Dan Dascălu şi Tudor Plăcintă, acesta din urmă subliniind că ar vrea să ştie „care este părerea lui Cătălin Ioan Nechifor cu privire la regionalizare. Daţi-ne punctul dumneavoastră de vedere că susţineţi o regiune mai mică în partea de Nord Est şi aveţi mandatul nostru începând din clipa asta”.

 

Nechifor: „Ceea ce vreau eu este ca acest concept de regionalizare să nu fie politizat excesiv”

În cele din urmă, în urma discuţiilor, consilierii PDL au decis să retragă proiectul, după care toţi membrii deliberativului au votat propunerea formulată de preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor,  pentru constituirea unui grup de lucru care va redacta un apel mai complet pentru susţinerea înfiinţării unei regiuni mai mici decât cea propusă în actualul proiect de regionalizare. Din acest grup de lucru vor face parte consilierii Cristina Teodorovici (PNL), Virginel Iordache (PSD), Radu Pentiuc (PDL)şi Sorin Isopescu (PP-DD).

Nechifor a ţinut să mai precizeze că „ceea ce vreau eu este ca acest concept de regionalizare să nu fie politizat excesiv. Vreau ca fiecare partid să desemneze câte o persoană care să lucreze la un material mai bun decât cel prezentat, să-l poată discuta apoi cu organizaţii nonguvernamentale, cu zona academică, cu minorităţile din Suceava. Iar miercurea sau joia viitoare să formulăm acest concept, potrivit căruia Suceava îşi doreşte o regiune mai mică decât cea care există acum, Nord - Est, şi pentru care să ne batem într-adevăr”, a declarat Nechifor.

El a mai spus că îşi doreşte ca fiecare componentă a judeţului Suceava să fie consultată şi reprezentată „în acest demers important” de susţinere a unei regiuni în Nord-Estul ţării centrată pe judeţul Suceava. „Ceea ce este important este că acest proces de regionalizare durează, ceea ce nu e foarte rău, pentru că sunt dezbateri consistente. Şi cred că e momentul oportun pentru ca Suceava să intre în joc, să-şi spună un punct de vedere asumat de toţi. Asta am cerut. Vreau o unanimitate legală”, a mai declarat Nechifor.

El a mai subliniat că documentul de susţinere pentru înfiinţarea unei regiuni în care Suceava să aibă un rol central va urma să fie aprobat în urma unei dezbateri de mare amploare în cadrul unei adunări, „o constituantă a Sucevei” la care să participe administraţia publică, partidele politice, ONG-uri, minorităţi sau reprezentanţi ai mediului universitar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nechifor: Este momentul ca Suceava să intre în joc în procesul regionalizării.
 Vizualizări articol: 1562 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
Nechifor: Este momentul ca Suceava să intre în joc în procesul regionalizării3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sa stim ce vrem si cind trebuie! trimis de
(20 iul 2013, 14:35:21

Trebuie sa ne unim, pentru a ne fi bine! Daca tot a demarat o intelegere intre cele doua parti, trebuie sa continuati cu totii, e un inceput promitator...
Argumente sunt multe... important este sa aveti curajul sa le prezentati. Pentru regionalizare ar fi de dorit ca forurile raspunzatoare sa se implice fara rezerve. Este un moment crucial, daca nu este folosit corespunzator, consecintele vor fi de lunga durata.
Cine sa lupte pentru tinutul asta, daca nu voi?

Sa speram ca sucevenii vor veni la vot, ca altfel proiectele de modernizare a Bucovinei nu vor fi luate in seama, ne vor fi blocate la rind toate, pentru ca vor hotari impotriva noastra cei din Olt, Vrancea si Teleorman .
Sud-istii n-au vrut si nu vor sa avem autostrazi prin Bucovina, au grija lor, sa fie numai la ei. Doar ei sa aiba peste tot autostrazi, sosele asfaltate, constructii deosebite, peste tot in sudul tarii!
Soselele sunt f. bune si in localitatile locuite de ungurime, este o placere sa mergi cu masina! Cind intri in Moldova din Ardeal este dezastru!
Pentru Moldova nu se gasesc niciodata fonduri ca deh, nu-s bani! Moldova este lasata mereu in saracie pentru ca moldovenii sunt blegi si tac!
In Moldova foarte rar se face cite ceva, aproape nimica...totdeauna doar prin forte proprii si mereu este tinuta in mare saracie. De regula autoritatile se rezuma la superficialitati, doar pentru a arunca praf in ochi...avem oameni de paie cu coloana de guma!
Aeroportul de la Salcea a ,,inghetat”, soselele peste tot sunt subdimensionate, iar la autostrazile spre Cluj si Iasi s-a renuntat pentru totdeauna!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei