Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 166 (5373)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Acuzaţii procurori

Fraude de sute de mii de euro la o bancă, comise chiar de către directoarea unităţii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fosta directoare a sucursalei Volksbank din Vatra Dornei a fost trimisă vineri în judecată într-un dosar cu fraude de sute de mii de euro comise în perioada în care respectiva, Geta Gheorghina Iordache, conducea unitatea bancară.

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, Iordache „a falsificat înscrisuri, inducând în eroare unitatea bancară pentru radierea unei ipoteci asupra unui imobil proprietate personală, având drept consecinţă producerea unui prejudiciu total de 357.223,46 euro”.

Lista inculpaţilor daţi pe mâna judecătorilor în acest dosar  cuprinde alte 15 nume, printre care şi cel al soţului fostei directoare, Gavril Iordache, persoane acuzate că au obţinut credite de la aceeaşi unitate bancară pe baza unor documente falsificate care atestau salarii foarte mari, tocmai pentru a primi împrumuturile de la bancă. 

„Prin folosirea de adeverinţe false, au indus în eroare unitatea bancară pentru obţinerea de credite, producând un prejudiciu total de 864.500 de franci elveţieni”.                      

Ceilalţi inculpaţi sunt: George Dorin Dănilă, Marian Ionel Borgovan, Maria Georgeta Borgovan, Constantin Antonio Anton, Victor Mezdrea, Marilena Străjer, Maria Tîcşa, Mihai Mirel Bulughiană, Vlad Dan George Buzilă Dinu, Carmen Buzilă Dinu, Gheorghe Buzilă, Lăcrămioara Cojoc, Dănuţa Mariana Nedelea, Dorina Şutea.

Procurorii au dipus şi sancţiuni administrative în valoare de câte 600 de lei faţă de alte trei persoane puse sub învinuire în arest dosar, Adrian Candrea, Mariana Vlad şi Alina Ilişoi.

 

Directoarea a radiat ipoteca pe proprietatea sa şi nu a mai achitat ratele la împrumutul de 250.000 de euro

Potrivit rechizitoriului înaintat instanţei de judecată, în cursul lunii octombrie 2008, Geta Gheorghina Iordache şi soţul ei, Gavril Iordache, au luat împrumut de la Volksbank 245.000 de euro , pentru care au girat cu un teren de 2.181 de metri pătraţi şi un imobil de 924 de metri pătraţi, proprietatea lor.

În mai 2010, directoarea pe atunci a Volksbank Vatra Dornei a dispus, fără acordul băncii şi prin contrafacerea semnăturii administratorului de cont, radierea ipotecii constituită în favoarea Volksbank.

Practic, şi-a scos terenul şi casa de sub ipotecă, iar două zile mai târziu, împreună cu soțul ei, directoarea a încheiat cu o terţă persoană un contract de împrumut cu garanţie imobiliară, în cartea funciară fiind înscrisă ipotecă de rang I în favoarea respectivei persoane.

„În acest mod învinuita s-a pus la adăpost de eventualele consecinţe ale neplăţii creditului contractat de la SC Volksbank SA, fiind considerabil redusă posibilitatea băncii de a-şi recupera creditul”, explică procurorii.

La scurt timp, în iunie 2010, directoarea a renunțat la a mai plăti ratele de credit, rămânând un debit de 357.223,45 de euro (sumă reprezentând atât valoarea creditului, cât şi dobânzile şi taxele aferente).

 

Soţul directoarei, de la un salariu de 500 de lei la unul de 5.000 de lei pe lună

Şi soţul directoarei a fost pus sub acuzare în acest caz, după ce în urma verificărilor s- a stabilit că Gavril Iordache s-a folosit de mijloace frauduloase pentru a obţine împreună cu soţia sa creditul de 245.000 de euro.

Concret, bărbatul a depus la unitatea bancară o copie după un act adiţional la contractul de muncă prin care salariul îi era majorat de la 1.000 la 5.000 de lei pe lună.

În realitate, au stabilit anchetatorii, salariul de 5.000 de lei i-a fost plătit doar patru luni, în rest banii pe care îi primea lunar erau 500 de lei.

În aceste condiţii, soţii Iordache nu s-ar fi încadrat să mai obţină cei 245.00 de euro din bancă.

Fosta directoare de la Volksbank mai este acuzată şi că, pe vremea când conducea sucursala de la Vatra Dornei, a facilitat acordarea unui împrumut către Moraru Nicolae, căruia  Geta Gheorghina Iordache i-a vândut un apartament.

„Avantajul material ar fi reprezentat în acest caz de preţul imobilului încasat de făptuitoare”, se arată în actul de sesizare a instanţei de judecată. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fraude de sute de mii de euro la o bancă, comise chiar de către directoarea unităţii.
 Vizualizări articol: 3621 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Fraude de sute de mii de euro la o bancă, comise chiar de către directoarea unităţii5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei