Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 164 (5371)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Măsuri de protecţie

Uşoară descreştere a numărului de copii luaţi de stat în primele şase luni ale anului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numărul copiilor neglijaţi, cu situaţie materială precară, abandonaţi de părinţi, aflaţi în situaţie de risc, care au ajuns în grija statului în primele şase luni ale anului, este în uşoară descreştere, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Motivul ar fi reintegrarea unor copii în familiile naturale, dar şi faptul că tineri care au împlinit 18 ani şi nu mai continuă studiile au ieşit din sistemul de protecţie a copilului.

Dacă anul trecut erau înregistraţi 1.709 copii şi tineri în sistemul de protecţie, 635 în plasament la asistenţi maternali profesionişti, 348 în plasament în familia lărgită, 124 în plasament la familii/persoane fără grad de rudenie şi 602 în plasament în servicii de tip rezidenţial publice, anul acesta, până pe 30 iunie, se înregistrau 1.686 de copii repartizaţi pe cele patru categorii de plasament.

 

Sărăcie, abuz, neglijenţă, abandon

În perioada 1 ianuarie -30 iunie au intrat în sistemul de protecţie 89 de copii şi tineri, faţă de 126 câţi au avut nevoie de serviciile statului anul trecut, în primele şase luni ale anului (33 au ajuns în plasament la asistenţi maternali profesionişti, 27 în plasament la familia lărgită, zece în plasament la familii fără grad de rudenie cu minorul şi 56 în plasament în servicii de tip rezidenţial publice).

Cauzele pentru care aceşti copii au ajuns în grija statului sunt deja cunoscute, lipsa veniturilor de orice fel ale părinţilor, lipsa unei locuinţe, a locurilor de muncă, abuz de orice fel, neglijare, abandon.

Anul trecut, în primele şase luni, au ieşit din evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava 56 de copii şi tineri, iar în acest an 48. Unii au fost reintegraţi în familia naturală, alţii au fost daţi în adopţie, iar alţii nu au mai continuat şcoala, după 18 ani.

 

Urmează o formă de învăţământ

360 de copii din centrele de plasament ale DGASPC Suceava sunt înscrişi în unităţile de învăţământ preuniversitar, 226 sunt elevi de gimnaziu, iar 134 urmează cursurile liceale. 21 de tineri urmează cursurile universitare, la Facultatea de Medicină „Carol Davila” Bucureşti, Facultatea de Arte Plastice Bucureşti, Facultatea de Ingineria Lemnului Braşov, doi fiind masteranzi la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi.

 

Peste 600 de copii, crescuţi de părinţi de profesie

Serviciul de Asistenţă Maternală din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava are în evidenţă 637 de copii care beneficiază de măsură de plasament, pe următoarele categorii de vârstă: 0-3 ani – 97, 3-7 ani – 146, 7-10 ani – 125, 10-14 ani – 188, 14-18 ani - 69, peste 18 ani – 12.

În primele şase luni ale anului, 35 de copii, dintre care 26 au sub vârsta de 2 ani, au intrat în asistenţă maternală. Alţi 23 de copii au părăsit sistemul de asistenţă maternală, 19 au fost adoptaţi, trei au fost reintegraţi în familia naturală, iar un copil a fost dat în plasament la familia lărgită. 146 de copii aflaţi în asistenţă maternală frecventează cursurile preşcolare, 313 copii frecventează cursurile şcolilor gimnaziale şi 81 sunt liceeni.

La finalul fiecărui an şcolar, Serviciul de Asistenţă Maternală are în evidenţă tineri care au absolvit liceul şi au diplomă de bacalaureat şi care au urmat studii superioare. Sprijiniţi şi de asistenţii maternali la care se află în plasament, dar şi de profesori, asistenţi sociali, psihologi, copiii aflaţi în grija statului au rezultate bune şi foarte bune la învăţătură.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Uşoară descreştere a numărului de copii luaţi de stat în primele şase luni ale anului.
 Vizualizări articol: 1215 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Uşoară descreştere a numărului de copii luaţi de stat în primele şase luni ale anului5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei