Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 162 (5369)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Situaţie limită

Salariaţii Camerei Agricole Suceava nu au mai văzut nici un leu din salariu din luna martie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cei 25 de angajaţi ai Camerei Agricole Suceava au ajuns într-o situaţie limită după ce  nu şi-au mai încasat salariile din luna martie. Şi atunci, în martie, oamenii au primit 58,4% din drepturile salariale, după care nu au mai văzut nici un leu. Cum s-a ajuns aici? Explicaţia este una tipic românească. Camera Agricolă urmează să fi înlocuită de un alt tip de cameră agricolă, din care să facă parte reprezentanţi ai fermierilor. Numai că  noua instituţie nu s-a mai înfiinţat în 2012, aşa cum se stabilise iniţial, iar pentru actuala Camera Agricolă Suceava nu s-a mai aprobat buget de salarii decât pentru un trimestru din 2013. 

 

Hilar: Camera Agricolă continuă să funcţioneze, însă nu are buget

Chiar dacă bani pentru salarii nu mai sunt, Camera Agricolă continuă să funcţioneze. De la Ministerul Agriculturii nu există nici o decizie de desfiinţare a instituţiei. Angajaţii vin la serviciu după program normal.

„Suntem într-o incertitudine maximă. Nu ni se spune nimic, să plecăm acasă, să rămânem, absolut nimic. Oamenii continuă să vină la serviciu după programul normal”, a declarat directorul executiv adjunct Silviu Pricop.

Mulţi dintre angajaţi şi-au luat concediile de odihnă restante la care aveau dreptul, însă cei mai mulţi vin la serviciu. Cum nu există nici buget pentru cheltuieli, angajaţii din teritoriu care ofereau consultanţă agricolă nu pot face nici un fel de deplasări, astfel că se limitează la activitatea de birou.

 

Salariu mediu de 1.400 de lei

Angajaţii au de primit în momentul de faţă trei salarii integrale, pe lunile aprilie, mai, iunie, plus aproape jumătate din salariul din martie. În cadrul instituţiei salariul mediu net este de 1.400 de lei.

„La nivelul instituţiei, luând în considerare salariile, dar şi restul cheltuielilor efectuate şi obligaţiile financiare pe care le avem, pentru a ajunge cu toate plăţile la zi este nevoie de suma de 285.000 de lei”, a mai precizat Silviu Pricop.

 

Munca angajaţilor Camerei Agricole Suceava în ultimii ani

Camera Agricolă Suceava s-a înfiinţat în 2010, după desfiinţarea Centrului de Consultanţă Agricolă, şi este condusă de Viorel Marinache, care este momentan în concediu. Instituţia se află în dublă subordonare, faţă de Consiliul Judeţean şi faţă de Ministerul Agriculturii, însă bugetul de salarii era asigurat de minister.

Angajaţii de aici, cei mai mulţi de profesie agronomi, zootehnişti şi horticultori, s-au ocupat în ultimii ani cu precădere de întocmirea de proiecte pentru ca agricultorii să poată primi fonduri europene. Cele mai multe proiecte au fost întocmite la măsura 141, cea prin care micii fermieri primesc câte 1.500 de euro pe an, timp de cinci ani de zile. Aşa se face că în intervalul 2007-2013, în urma proiectelor întocmite de specialiştii Camerei Agricole, în judeţ s-au atras fonduri în cuantum de 13,2 milioane de euro. De asemenea, printre altele, în ultimii ani, în urma cursurilor organizate de personalul instituţiei, peste 4.500 de agricultori au dobândit calificare în domeniul agricol. Fără aceste cursuri un fermier nu ar fi putut depune un proiect pentru fonduri europene.

 

Angajaţii instituţiei au, cu o singură excepţie, peste 50 de ani

Mai trebuie spus că dintre actualii angajaţi ai Camerei Agricole Suceava doar unul are sub 50 de ani, iar media de vârstă este de aproximativ 54 de ani. Cu alte cuvinte, în cazul unei desfiinţări a instituţiei, angajaţilor le va fi foarte greu să-şi găsească un loc de muncă, cu atât mai mult într-un domeniu ca agricultura, iar despre reorientare profesională este greu de vorbit la vârsta lor.

 

Una dintre ultimele speranţe este legată de rectificarea bugetară din această lună

Conform OUG 58/2013, pentru modificarea şi completarea Legii 283/2010, privind camerele pentru agricultură, industrie alimentară, piscicultură, silvicultură, actualele camere agricole vor căpătă o altă formă, iar din ele vor face parte în majoritate reprezentanţi ai fermierilor. Aceste camere agricole urmau să se înfiinţeze din 2012, însă din cauza multiplelor necunoscute decizia a fost amânată. Ultima informaţie este că membrii camerelor agricole vor fi aleşi în luna septembrie a acestui an, prin votul direct al tuturor agricultorilor din judeţ beneficiari de subvenţii. Problema este că nimeni nu ştie încă cine va asigura bugetul pentru aceste alegeri.

Aşadar, dacă noua instituţie este departe de a fi pusă pe picioare, vechea instituţie continuă să funcţioneze şi chiar este nevoie de ea, doar că cei de la Ministerul Agriculturii au „uitat” că mai trebuie să plătească şi salarii.

Din informaţiile pe care le avem, una dintre ultimele speranţe ale oamenilor se leagă de rectificarea bugetară de la finele acestei luni, în care s-ar putea prinde buget şi pentru camerele agricole judeţene.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Salariaţii Camerei Agricole Suceava nu au mai văzut nici un leu din salariu din luna martie.
 Vizualizări articol: 1638 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Salariaţii Camerei Agricole Suceava nu au mai văzut nici un leu din salariu din luna martie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei