Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 148 (5355)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Reacţie

Taximetriștii câmpulungeni pregătesc proteste împotriva unei noi taxe

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Taximetriștii câmpulungeni se pregătesc de proteste împotriva măsurilor luate de administrația locală, care le afectează veniturile cu circa 10%. Potrivit precizărilor acestora, protestele din zilele următoare ar putea merge de la simpla arborare a unor inscripții care să atragă atenția asupra nedreptății la care taximetriștii consideră că au fost supuși, până la marșuri ale taxiurilor prin tot orașul sau pichetarea cu mașinile de serviciu a primăriei până la rezolvarea situației.

Nemulțumirea taximetriștilor câmpulungeni a dat în clocot din cauza repartizării locurilor de parcare și a unei noi taxe impuse de administrația locală la cererea primarului liberal Mihăiță Negură, în ședința din 27 iunie. Este vorba despre o taxă de 50 de lei pe lună, pe care toți taximetriștii vor trebui să o achite de acum înainte pentru ”folosirea locurilor de staționare și așteptare în municipiul Câmpulung Moldovenesc”. Măsura se aplică și celor care au închiriat locuri de parcare private, pentru că, în viziunea edililor, aceasta este o taxă pentru folosirea domeniului public al localității.

Toți taximetriștii folosesc domeniul public, întrucât circulă pe străzi și se opresc în locuri publice ca să lase sau să ia clienți, așa încât edilii consideră normal să plătească toți, chiar și cei care spun că își țin mașina acasă sau pe parcări private și nu pe locurile puse la dispoziție de primărie. Autoritățile locale susțin că până acum ”nu s-a încasat nici un leu” de la taximetriști, deși ei folosesc teritoriul și dotările municipiului ca să câștige bani, și consideră oportună o astfel de taxă.

 

Taxa de 50 de lei colectată de la cei 47 de taximetriști, un plus la buget de 500 de euro

Inițial, cuantumul taxei propuse a fost chiar dublu, dar în final aleșii au opinat că suma de 50 de lei lunar este mai ușor de suportat. Autoritățile afirmă că măsurile din ședința din 27 iunie au fost luate la solicitarea scrisă a unora dintre taximetriști, dar chiar și unii dintre cei care au semnat cererea invocată spun acum că edilii le-au făcut un deserviciu în loc să le onoreze solicitarea.

Taxa de 50 de lei colectată integral, lunar, de la toți cei 47 de taximetriști din localitate înseamnă pentru autoritățile locale un plus la buget de doar 500 de euro, bani care nu ar ajunge decât pentru a se cumpăra câteva tufișuri ornamentale sau pentru a se face de câteva ori un plin de benzină la o mașină a primăriei. Pentru fiecare taximetrist, însă, taxa de 50 de lei echivalează în fiecare zi a lunii cu exact o pâine pe care trebuie să o rupă de la gura copiilor ca să cotizeze la bugetul local.

Mulți dintre taximetriștii câmpulungeni ne-au mărturisit că le merge atât de prost încât adeseori nu adună 500 de lei profit într-o lună, așa că noua taxă de 50 de lei, chiar dacă nu pare o sumă mare, reprezintă diminuarea venitului lor modest cu încă 10%, numai pentru că așa au vrut aleșii locali.

Cuantumul taxei nu este unica nemulțumire a taximetriștilor. Ei consideră că sunt discriminați de autorități, întrucât taxa le-a fost impusă doar lor, deși există în localitate și alte categorii de transportatori, ba chiar și școlile de șoferi care folosesc în același mod domeniul public, dar care nu sunt obligați la plată.

 

Taximetriștii susțin că vor folosi toate căile legale pentru a-i determina pe consilierii locali să se răzgândească

Primarul Negură, aflat în concediu, nu și-a susținut personal inițiativa și argumentele în ședința Consiliului Local, dar a fost sprijinit de colegii din Consiliu, între care foarte vocal s-a dovedit pe parcursul ședinței consilierul liberal Mircea Giosan. Acesta are între afacerile sale și o școală de șoferi, tocmai genul de activitate care, spre deosebire de taximetrie, nu trebuie să plătească taxa în discuție. În plus, după ce s-au interesat la colegii din alte localități și au aflat că acolo se plătește mai puțin sau deloc, taximetriștii câmpulungeni au început să creadă că simplul fapt că încearcă să facă o afacere în Câmpulung Moldovenesc ”a devenit un păcat pentru care trebuie să plătești”.

Dincolo de nemulțumirea profesională a taximetriștilor, autoritățile locale au declanșat prin noua taxă un nou resentiment civic legat de promisiuni încălcate. ”Am fost buni ca agenți electorali, în campanie au promis toți amenajări și îmbunătățirea condițiilor de muncă, i-am ajutat, i-am și ales, îi plătim din banii noștri de contribuabili. Și cu ce ne-am ales... Nu numai că nu fac nimic din ce au promis, dar ne sugrumă micile afaceri de câte ori vor, ba ne mai și tratează de parcă am fi ciuca bătăilor. Dacă trebuie pusă musai o taxă, să fie valabilă pentru toți, că toți muncim, nu e unul mai prost și altul șmecher”, ne-a spus un reprezentant al taximetriștii revoltați, care susțin că vor folosi toate căile legale pentru a-i determina pe consilierii locali să se răzgândească și să renunțe la taxă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Taximetriștii câmpulungeni pregătesc proteste împotriva unei noi taxe.
 Vizualizări articol: 1419 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Taximetriștii câmpulungeni pregătesc proteste împotriva unei noi taxe5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(29 iun 2013, 13:12:40
Autoritatile locale aveau de castigat mai mult daca puneau taxa pe nesimtirea cu care se comporta taximetristii in trafic.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei