Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 122 (5329)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Repatriere voluntară

Migrant prins cu şedere ilegală în România, trimis acasă cu avionul şi cu un motoscuter cadou din partea autorităţilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ismail Aalouach, din Maroc, a fost prins cu şedere ilegală în România şi a acceptat să plece acasă, de bună voie, primind din partea autorităţilor române un bilet de avion gratuit, bani de buzunar şi un motoscuter nou-nouţ, în valoare de 1.000 de dolari.

Ismail este unul dintre cei aproximativ 200 de migranţi repatriaţi voluntar în ţările lor de origine din vara anului trecut şi până în prezent, prin intermediul proiectului Sprijinirea Programelor de Repatriere Voluntară Asistată şi Reintegrare (RVAR) în România.

Planul marocanului era de a ajunge într-o țară vest-europeană pentru a-și găsi un loc de muncă. În drumul său s-a oprit opt luni în Grecia și doi ani în România, unde a lucrat într-un magazin de pantofi. O razie a poliției l-a prins fără documente de ședere legală. Nu a dorit să aibă probleme cu autoritățile române, așa că a acceptat ajutorul Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) și a ales repatrierea voluntară pentru a se întoarce acasă după trei ani de migrație ilegală. 

Motoscuterul primit cadou a reprezentant un ajutor de reintegrare în ţara sa, în valoare de 1.000 de dolari. Pentru că acest ajutor, care intră în oferta autorităţilor pentru migranţii care acceptă repatrierea voluntară, nu se acordă în numerar, Ismail a ales vehiculul cu două roţi.

Recent, Ismail a fost vizitat acasă, în Maroc, de reprezentanţi ai Biroului din România al OIM. El le-a spus că motoscuterul îl foloseşte în fiecare zi să meargă în satele apropiate pentru a-și găsi de lucru şi că este mulţumit pentru că se află aproape de familia sa.

“Pentru toți migranții cu care ne-am întâlnit, experiența migrației ilegale a fost una plină de riscuri și privațiuni. Odată întorși acasă, familia a fost un factor important de stabilitate pentru migranți, dar și un imbold în a-i determina să caute locuri de muncă”, ne-au declarat reprezentanți ai OIM.

Aceştia au explicat că repatrierea voluntară este o alternativă umană la returnarea forțată, iar sprijinul de reintegrare este o modalitate de susținere a migrantului să se reintegreze în țara sa de origine. Acest sprijin poate consta în ajutor material pentru achiziționarea de echipamente în vederea deschiderii unei mici afaceri, cursuri vocaționale, dar și mobilă sau produse electrocasnice.

Proiectul a debutat în iulie 2012 și se va încheia în luna iunie a acestui an. Până în acest moment, aproape 200 de migranți au fost repatriați voluntar, din care 45 vor beneficia de sprijinul de reintegrare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Migrant prins cu şedere ilegală în România, trimis acasă cu avionul şi cu un motoscuter cadou din partea autorităţilor.
 Vizualizări articol: 1616 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Migrant prins cu şedere ilegală în România, trimis acasă cu avionul şi cu un motoscuter cadou din partea autorităţilor5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei