Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 11 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 106 (5313)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La Suceava

Manifestări dedicate Zilei Drapelului şi Zilei Diasporei Poloneze

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Două sărbători importante pentru comunitatea poloneză din România vor fi marcate în acest weekend la Suceava. Sâmbătă şi duminică sunt programate manifestări dedicate Zilei Diasporei Poloneze şi a Polonezilor din Străinătate, dar şi Zilei Drapelului Republicii Polonia.

„Ziua Drapelului are ca scop formarea respectului pentru simbolurile statale. În această zi, de obicei, polonezii arborează pe casele lor steaguri şi participă la diferite acţiuni patriotice. Preşedinţii Poloniei au popularizat obiceiul de a purta, în această zi, cocarde alb-roşii. Sărbătoarea polonezilor din afara graniţelor patriei a fost stabilită din iniţiativa Senatului care, în mod tradiţional, tutelează Diaspora Poloneză, în semn de recunoaştere a moştenirii multiseculare şi a contribuţiei Diasporei Poloneze şi a polonezilor din străinătate la dobândirea independenţei de către Polonia, fidelitatea şi ataşamentul faţă de spiritul polonez, precum şi sprijinul acordat ţării în momentele cele mai grele. Această zi este sărbătorită şi de polonezii din străinătate şi este o dovadă că patria nu îşi uită compatrioţii răspândiţi, din diferite motive, în toată lumea, iar pentru aceştia un prilej de a-şi manifesta ataşamentul faţă de rădăcinile lor”, a explicat deputatul Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, semnificaţia acţiunilor de la sfârşitul săptămânii.

Manifestările de sâmbătă vor debuta la Poiana Micului, la ora 19.00, cu Sfânta Litrughie oficiată în biserica cu hramul Fericitul Ioan Paul al II-lea. Seara se va încheiat cu un program artistic dedicat sărbătoririi Zilei Polonezilor din Diasporă, acţiune care va începe la ora 20.30, la Dom Polski din Poiana Micului

Pentru ziua de duminică, programul cuprinde, începând cu ora 9.00, Sfânta Liturghie în limba polonă în biserica cu hramul Sf. Ioan Nepomuk din Suceava, iar de la orele 10.15 va avea loc deschiderea manifestărilor prilejuite de aniversarea a 110 ani de la înfiinţarea Societăţii Polone de Ajutor Frăţesc şi de Lectură din Suceava.

Această societate a luat fiinţă pe 21 mai 1903, ca filială a asociaţiei cu acelaşi nume din Cernăuţi oficial înregistrată la începutul anul 1869. În acelaşi an, 1903, a început şi construcţia Casei Polone, dată în folosinţă în anul 1907.

Scopul pe care şi l-au propus întemeietorii Asociaţiei a fost acela de a activa în spiritul menţinerii identităţii naţionale prin cultură, limbă şi religie, dar şi al menţinerii bunelor relaţii cu populaţia majoritară şi cu celelalte minorităţi din spaţiul multietnic, multicultural, multilingvistic şi multiconfesional bucovinean. La manifestările de sâmbătă şi duminică vor participa vicemareşalul Senatului Republicii Polonia, Stanisław Karczewski, şi ambasadorul Republicii Polonia la Bucureşti, Marek Szczygieł, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Manifestări dedicate Zilei Drapelului şi Zilei Diasporei Poloneze.
 Vizualizări articol: 1173 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Manifestări dedicate Zilei Drapelului şi Zilei Diasporei Poloneze5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei