Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 103 (5310)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Pericol

Cu moartea în copacul din faţa casei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

O familie din Ostra trăieşte de zeci de ani lângă o bombă neexplodată din Al Doilea Război Mondial. Bomba cu calibrul de 82 de mm este în perfectă stare de funcţionare şi doar norocul a făcut ca aceasta să nu explodeze şi să omoare pe cineva. Ultima persoană care a intrat în contact cu bomba a fost chiar poliţistul din sat. S-a întâmplat în urmă cu aproximativ trei săptămâni, când familia Paparuşi l-a chemat la faţa locului pentru a lua măsurile care se impun în astfel de situaţii.

Omul legii a ajuns în curte, a studiat problema, a dat un telefon şi dus a fost. Lângă bomba din copac se vede un băţ rupt recent. Misterul este dezlegat de Gheorghe Paparuşi, proprietarul gospodăriei în care se află bomba. „A venit şeful de post şi a umblat cu o coadă de greblă, să vadă dacă mişcă”, a explicat bărbatul în vârstă de 68 de ani. Cert este că a dat un telefon, dar nu se ştie cui, de vreme ce reprezentanţii ISU Suceava spun că nu au primit nici o sesizare în acest sens.

Familia Paparuşi „convieţuieşte” cu bomba de zeci de ani. În vârstă de 53 de ani, Maria locuieşte în această gospodărie de la naştere, iar prezenţa pericolului mortal este un permanent motiv de îngrijorare, mai ales de când nepoţii şi alţi copii din sat au aflat de existenţa bombei şi îi dau târcoale curioşi.

„Să vină careva să o ia. Mi-ea teamă pentru copii, nepotul meu are 13 ani şi alături de alţii a mers să caute fier vechi şi au dat de bombă. Se poate întâmpla o nenorocire”, a mărturisit Maria Paparuşi.

 

Şef ISU Suceava: „Este un caz atipic”

Bomba neexplodată este de provenienţă românească şi se află în rădăcina unui arbore. Nimeni nu ştie cum a ajuns acolo, dar familia Paparuşi spune că a semnalat problema în urmă cu 30 de ani. „Au venit nişte maiştri militari, s-au uitat la ea, şi ne-au zis s-o lăsăm acolo unde e”, şi-a amintit Gheorghe Paparuşi.

Între timp, dealul pe care se află fagul cu bomba încorporată a început să o ia la vale. Iar elementul de muniţie care abia se zărea acum se ţine firav de rădăcina copacului, iar orice atingere întâmplătoare sau vreun fenomen natural o pot scoate din locul unde este fixată de zeci de ani, ceea ce ar putea echivala cu o explozie cu urmări dintre cele mai nefericite.

Colonelul Ion Burlui, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, recunoaşte că situaţia este una rar întâlnită.

„Categoric, este un caz atipic. Am mai întâlnit de-a lungul vremii situaţii cu elemente de muniţie în copaci, dar aici se pare că a fost uitat într-o crăcană şi în timp copacul s-a dezvoltat, iar elementul de muniţie s-a fixat în acea zonă. Este intact şi amorsat, iar riscul unei explozii este destul de mare”, a precizat colonelul Ion Burlui.

Zona Ostra este cunoscută ca fiind una cu foarte multe elemente de muniţie, şi asta pentru că aici s-au dat lupte grele în Al Doilea Război Mondial între trupele germane şi cele româno-sovietice. Nu este exclus ca şi alte bombe să apară prin diferite locuri, motiv pentru care specialiştii de la ISU Suceava le recomandă celor care au de-a face cu asemenea situaţii să sune de urgenţă la numărul 112 pentru ca zona să fie asigurată de poliţişti sau jandarmi până la sosirea pirotehniştilor.

Ieri după-amiază, după ce cazul a fost semnalat de ziariştii de la „Monitorul de Suceava”, specialiştii de la ISU Suceava au mers la Ostra şi au ridicat bomba, astfel încât familia Paparuşi poate dormi liniştită.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cu moartea în copacul din faţa casei.
 Vizualizări articol: 5236 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 7 voturi
Cu moartea în copacul din faţa casei3.957

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Noroc cu monitorul trimis de
( 8 mai 2013, 14:32:47
oameni buni nu mai sunati la politie ca oricum nu se rezolva nimic , sunati din prima la ziar si problema se rezolva rapid.
2.   Afara cu militianul !!! trimis de
( 8 mai 2013, 17:44:11
Doi militieni taiau cu o panza de bomfaier o bomba . Pe langa ei trece un tip si le explica faptul ca bomba poate exploda . "Nu-i nimic spune unul din militieni . Mai avem una ."

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei