Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 89 (5296)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Primăvara care nu mai vine

Agricultura din judeţ, întârziată îngrijorător de vremea capricioasă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Iarna prelungită şi temperaturile încă scăzute pentru această perioadă a anului vor întârzia serios însămânţările de primăvară din acest an. Această situaţie este deja o certitudine şi creează îngrijorare mai ales în condiţiile în care multe terenuri nu au fost nici măcar arate, din cauza secetei din toamna anului trecut. Agricultorii sperau că vor putea face arăturile şi pregătirile pentru însămânţări mai timpuriu, în această primăvară, însă condiţiile meteorologice au anulat şi această posibilitate.

 

Zeci de mii de hectare nu au fost încă arate

Conform datelor contabilizate de Direcţia Agricolă Suceava, au fost însămânţate cu culturi de toamnă 17.231 de hectare, în jur de 80% din cât era estimat iniţial. Seceta prelungită din a doua parte a anului trecut, încă din lunile de vară, i-a făcut pe mulţi agricultori să nu mai însămânţeze terenurile, aşteptând vremuri mai prielnice, în primăvară. Aşa se face că grâu, secară şi triticale de toamnă au fost însămânţate pe doar 11.844 de hectare, faţă de 16.750, cât era estimat, adică în jur de 70%.

În momentul de faţă, la mijloc de aprilie, din 116.125 de hectare libere pentru lucrări, doar în jur de 72.000 sunt arate.

Aşadar, cu un sol plin de umiditate, care nu a fost zvântat aproape deloc de raze de soare, şi cu multe lucrări de pregătire a terenurilor care nu au putut fi realizate în toamnă, specialiştii Direcţiei Agricole Suceava se aşteaptă ca lucrările de însămânţări se poată fi efectuate abia la începutul lunii mai, care coincide şi cu sărbătorile de Paşti, când nu se lucrează.

 

Se aşteaptă un 2013 secetos, în vară şi în toamnă

Vasile Schipor, directorul executiv al Direcţiei Agricole Suceava, a declarat: „Recomandarea noastră către agricultori este să valorifice la maximum zilele care vor fi călduroase şi să însămânţeze soiuri timpurii. Mă refer în special la porumb şi floarea-soarelui, dar şi la sfecla de zahăr. Spun asta pentru că toate datele care ne-au fost comunicate de la Agenţia Naţională de Meteorologie anunţă o nouă perioadă de secetă în vară şi în toamnă. Practic, ne aşteptăm la un 2013 comparabil cu 2012, cu umiditate în prima parte şi secetos în a doua parte”.

El a explicat că întârzierea însămânţărilor afectează cel mai mult grâul de primăvară, orzoaica şi borceagurile. În cazul acestor culturi se poate vorbi de o întârziere mare, destul de greu de recuperat în următoarea perioadă.

 

Culturile însămânţate în toamnă au perspective bune 

Vasile Schipor a mai arătat că, în ciuda condiţiilor grele din toamna anului trecut, cei care au reuşit să însămânţeze terenurile au făcut un pariu pe care au mari şanse să-l câştige.

„Analizele din teren arată că aceste culturi de toamnă arată foarte bine. Se poate spune că au ieşit bine din iarnă, iar riscul de sufocare din cauza perioadei foarte lungi în care au fost acoperite de zăpadă a fost depăşit”, a explicat Vasile Schipor.

El a exemplificat cu situaţia rapiţei, cultivată în toamnă pe 1.150 de hectare, aproape dublu faţă de anii precedenţi, şi care la această dată se prezintă foarte bine. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Agricultura din judeţ, întârziată îngrijorător de vremea capricioasă.
 Vizualizări articol: 1269 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Agricultura din judeţ, întârziată îngrijorător de vremea capricioasă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei