Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 82 (5289)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

În familie, la judecată

Şi-a angajat la firma lui soţia, sora, cumnatul şi socrul şi i-a pus să facă credite la bănci cu acte false

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Controversatul om de afaceri din municipiul Rădăuți Samoil Beniamin Antemie (47 de ani), alias „Sam”, trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava în dosarul unei megaescrocherii de sute de mii de euro, cu zeci de credite luate de la bănci, cu documente falsificate, şi-a folosit propria familie în toată această afacere ilegală.

Potrivit anchetatorilor, printre zecile de persoane ademenite să facă credite la bănci în perioada 2006-2009, iar banii să îi dea afaceristului Antemie, se numără soția și cumnatul acestuia, precum şi sora şi socrul inculpatului. Toţi aceştia fac parte la rândul lor din lista celor 49 de inculpaţi daţi pe mâna judecătorilor sub acuzaţiile de înşelăciune, fals în declaraţii şi uz de fals.

Valoarea prejudiciului a fost estimată la aproximativ 800.000 de euro.

 

Soţia, director la firma soţului

Samoil Beniamin Antemie, arată anchetatorii în rechizitoriul de 230 de pagini înaintat instanţei de judecată, şi-a cooptat în afacerea cu credite false propria soţie, Valerica Antemie. Pe numele acesteia au fost obţinute două credite bancare, unul de 32.700 de lei de la BCR -sucursala Siret şi celălalt de 13.000 de lei, de la CEC Bank Rădăuţi.

Soţia figura în documentele înaintate către cele două bănci drept director al societăţii administrate de soţul ei, Samoil Beniamin Antemie, Sc Inter Kolb Trans.

Anchetatorii explică că alături de documentele falsificate (adeverințe de salariu, state de plate), erau şi menţiuni în fals în carnetul de muncă care ar fi trebuit să fie efectuate de autoritatea teritorială de muncă, respectiv Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava.

 

Soră de „carieră”. De la muncitor, avansată manager în aceeași firmă

Un parcurs fulminant în firma lui Samoil Beniamin Antemie l-a avut sora acestuia, Stela Antemie, care a reuşit să avanseze de la muncitor la dispecer auto, pentru ca mai apoi să ajungă managerul societăţii SC Inter Kolb Trans SRL.

Femeia, care în realitate nu a lucrat niciodată la respectiva societate, a luat de la bănci trei credite cu acte falsificate de către fratele ei.

De la CEC Bank a luat un credit în valoare de 15.000 de lei, figurând în documentele înaintate către bancă ca muncitor la firma lui Samoil Beniamin Antemie.

În aceeaşi perioadă, de data asta în funcţia de manager, a luat prin aceeaşi metodă, de la BCR Siret, un credit în valoare de 36.000 de lei.  

Câteva luni mai târziu, Stela Antemie, la acea vreme dispecer auto la Inter Kolb Trans, a obţinut un nou credit, tot de la BCR Siret, în valoare de 68.800 de lei.

De fiecare dată, femeia, explică anchetatorii, a venit însoţită de fratele ei la bancă şi, cu documentele falsificate furnizate de acesta, a declarat pe proprie răspundere că este angajată la firma lui Samoil Beniamin Antemie, în funcţiile enumerate mai sus, solicitând acordarea creditelor.

Când primea banii de la bănci, a recunoscut Stela Antemie, îi dădea fratelui său.

 

Socrul şi cumnatul lui „Sam”, în aceeași boxă a acuzaților 

 Acelaşi scenariu şi în cazul cumnatului şi socrului lui Samoil Beniamin Antemie, care la rândul lor au contribuit şi ei la escrocheria pusă la cale de către acesta din urmă.

Dorin Boicu, cumnatul lui „Sam”, a luat două credite, de 33.000 de lei, respectiv de 67.600 de lei, ambele de la BCR Siret. În actele depuse la bancă, care conţineau date nereale, Dorin Boicu figura drept conducător auto la firma cumnatului său.

Teodor Boicu este socrul lui Samoil Beniamin Antemie, iar la sfârşitul anului 2006, a fost rugat de către ginerele său să ia un credit pentru acesta din urmă. „Sam”, arată procurorii, i-a promis socrului său, în schimbul banilor, că va plăti ratele lunare până când va reuşi să acopere toată suma împrumutată.

Socrul lui „Sam”, a luat de la CEC Bank Suceava, ca administrator la firma ginerelui său, suma de 54.000 de lei, iar ulterior s-a trezit chemat la poliţie şi la parchet să dea cu subsemnatul, aflând că soţul fiicei sale nu a mai plătit ratele la bancă.

 

Cumnatul, „angajat” şofer, deşi nu avea permis de conducere

Nici celălalt inculpat principal în acest dosar, Radu Sfichi (42 de ani), din comuna Gălăneşti, acuzat şi el că a determinat zeci de persoane să facă credite la bănci şi să-i dea lui banii, nu a ezitat să se folosească de propriile rude.

Sfichi, se arată în rechizitoriu, şi-a pus soţia şi un cumnat să facă credite prin aceeaşi metodă frauduloasă.

Rodica Sfichi, angajată pe hârtie ca şef depozit la firma soţului, SC Sfiva SRL Gălăneşti, a luat de la BCR Siret un credit de 34.800 de lei, iar cumnatul, Sorin Andrei Constantin, şofer la aceeaşi societate, deşi nu avea permis de conducere, a luat  69.800 de lei  de la BCR SA – sucursala Rădăuţi.

 

Câţi bani au câștigat principalii pioni ai escrocheriei 

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava arată că, în total, Antemie şi Sfichi au pus la cale o escrocherie prin care au fost prejudiciate cinci bănci care au acordat celor 49 de inculpaţi din dosarul înaintat instanței de judecată 60 de credite, în valoare de 1.190.100 de lei şi 310.400 de euro.

„Inculpaţii Antemie Samoil Beniamin şi Sfichi Radu, în perioada iunie 2005 – august 2008, respectiv februarie 2006 – decembrie 2008, au dobândit şi deţinut sumele de 245.900 euro şi 1.086.700 lei (în ceea ce îl priveşte pe Antemie Samoil Beniamin) şi 64.500 euro şi 535.200 lei (în ceea ce îl priveşte pe Sfichi Radu), provenind din activitatea infracţională proprie sau în participaţie cu alte persoane, sume pe care le-au introdus în circuitul legal financiar contabil al societăţilor comerciale pe care le administrau, cunoscând că acestea provin din săvârşirea unor infracţiuni de fraudă bancară”, se arată într-un comunicat al anchetatorilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şi-a angajat la firma lui soţia, sora, cumnatul şi socrul şi i-a pus să facă credite la bănci cu acte false.
 Vizualizări articol: 3617 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.29/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 7 voturi
Şi-a angajat la firma lui soţia, sora, cumnatul şi socrul şi i-a pus să facă credite la bănci cu acte false3.357

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei