Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 79 (5286)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Revoltător

Spaţiul verde al unui bloc de pe strada Mărăşeşti, „confiscat” de fiul primarului de Slatina

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Un colţ verde din Suceava a devenit moşia fiului primarului comunei Slatina, Ilie Gherman, care vrea să transforme oaza de verdeaţă dintre blocuri în construcţii cu destinaţie comercială.

Totul se întâmplă la mică distanţă de sediul Primăriei Suceava, pe strada Mărăşeşti, în dreptul blocului 5A. Pe o lungime de câteva sute de metri, spaţiul verde din faţa blocului, retrocedat în condiţii aproape inexplicabile, a intrat în posesia familiei Gherman.

Copacii care au fost plantaţi acolo de când s-a făcut cartierul şi pe care cei care locuiesc în zonă i-au privit o viaţă întreagă cum cresc, bucurându-se de o oază de verdeaţă între blocurile gri, sunt acum la un pas de a fi tăiaţi, chiar şi ieri lamele drujbelor apropiindu-se extrem de aproape de trunchiurile lor.

Nemulţumiţi şi speriaţi că pe terenul din faţa geamurilor lor se va construi fără aprobarea lor, oamenii au ieşit ieri în stradă, pentru a opri tăierea copacilor care au fost deja marcaţi cu câteva zile înainte.

„Avem un aşa de frumos spaţiu verde, toată lumea pune acolo flori şi vara stăm la umbra copacilor, pentru ce vrea să ni-l ia? Nu le mai ajunge...” a spus cu obidă o bătrână care a stat ore în şir în ploaie, alături de alţi locatari, care au încercat ca prin prezenţa lor să oprească acţiunea de tăiere a copacilor.

Din păcate, arborii care le încântă privirea din primăvară şi până târziu în toamnă sunt condamnaţi la dispariţie, tăierea lor fiind deja autorizată de către Ocolul Silvic Pătrăuţi, la solicitarea proprietarului terenului. Sesizaţi de locatari, reprezentanţii Poliţiei Locale Suceava nu au putut decât să dea din umeri a neputinţă, după ce fiul primarului Ilie Gherman, Ionuţ Gherman, le-a prezentat documentele prin care este autorizat să taie cei şase arbori marcaţi până acum - patru mesteceni şi doi tei.

Înconjurat de o gaşcă de prieteni, fiul primarului de Slatina i-a luat peste picior pe locatarii care stăteau în ploaie, păzind copacii să nu fie tăiaţi, spunându-le să plece acasă, să nu se ude degeaba, că el oricum face ce vrea pe terenul său.

 

Clădire cu trei niveluri, în faţa blocului

Petecul de verdeaţă de pe strada Mărăşeşti, intrat în proprietatea familiei Gherman, ar urma să fie ocupat de o clădire cu trei niveluri, cu spaţiu comercial la parter şi spaţii de locuit deasupra.

Conform certificatului de urbanism solicitat din partea Primăriei Suceava, intenţiile proprietarului terenului din faţa blocului A5 sunt de a construi o clădire cu parter, etaj şi mansardă, care să fie funcţională şi ca spaţiu comercial. Una din ideile vehiculate în această privinţă ar fi că Ionuţ Gherman vrea să facă acolo un restaurant, dar intenţiile sale nu se opresc aici.

Terenul retrocedat se întinde de-a lungul blocului, de la trotuarul străzii Mărăşeşti până în apropierea Farmaciei Clorofila, astfel încât locatarii riscă să rămână fără nici un petec de verdeaţă, precum şi fără parcarea pe care şi-au amenajat-o pentru maşinile lor, rupând, la rândul lor, din spaţiul verde lăsat între blocuri de cei care au construit cartierul. Zona respectivă ar urma să fie folosită tot pentru construcţii, astfel încât, între două blocuri, s-ar putea să rămână loc liber doar pentru aleea de acces.

 

Autorizaţia de construire, condiţionată de acceptul vecinilor

Locatarii din zonă se tem că odată cu tăierea arborilor alături de care au crescut, vor începe şi lucrările de construcţie, chiar de până în prezent nu a fost eliberată nici o autorizaţie din partea Primăriei Suceava.

„Certificatul de urbanism este un act informativ, pe care suntem obligaţi să îl eliberăm, pentru a informa proprietarul terenului asupra condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească pentru a putea construi. Pentru autorizaţia de construire sunt necesare mult mai multe acte, inclusiv acordul vecinilor”, a precizat viceprimarul Ovidiu Doroftei, care coordonează activitatea de urbanism.

Deşi l-a solicitat în mai multe rânduri, Ionuţ Gherman nu a obţinut acordul vecinilor, ajungând chiar să se judece cu aceştia, pentru a putea să le ia „faţa” blocului şi să le blocheze lumina soarelui cu o construcţie pe mai multe niveluri.

Până acum, instanţele nu i-au dat un verdict favorabil, ba din contra, dar lupta e departe de a se sfârşi, ultima decizie judecătorească fiind deja contestată de proprietarul terenului.

Mai mult, dacă Primăria Suceava refuză să-i elibereze autorizaţie de construire, pentru că nu îndeplineşte toate condiţiile impuse în certificatul de urbanism, acesta poate cere instanţelor să oblige municipalitatea să îi elibereze acest act, fiind dreptul său de proprietar să construiască pe terenul său.

O altă piedică în calea realizării unei construcţii acolo este conducta de gaz care alimentează blocul şi care trece exact printre copacii marcaţi spre tăiere, dar aceasta este doar o problemă temporară, pentru că pot fi făcute lucrări de deviere a acesteia.

Asaltul construcţiilor asupra puţinelor spaţii verzi rămase între blocuri este abia la început, retrocedările de terenuri printre blocuri deschizând o periculoasă cutie a Pandorei, prilej de îmbogăţire pentru unii şi de amărăciune şi disperare pentru mulţi alţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spaţiul verde al unui bloc de pe strada Mărăşeşti, „confiscat” de fiul primarului de Slatina.
 Vizualizări articol: 5905 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.73/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.7 din 22 voturi
Spaţiul verde al unui bloc de pe strada Mărăşeşti, „confiscat” de fiul primarului de Slatina2.7522

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Mafia trimis de
( 5 apr 2013, 11:15:40
chiorul ala de primar a fost o scursura bolnava cat timp a fost sportiv,luptator,sportiv vorba vine ca era o muhaia cu spate bine facut si picioare subtiri ca barza,era o caricatura de om.acum ii vuine din urma si progenitura care ii seamana leit,un mafiot marunt ca tac-su.sa nu va lasati intimidati vecini de bloc,de amenintarile chiorului.singura constructie care o sa i-o permiteti ar fi un cavou cu 3 nivele,chiorul,fii-su si familia lui de talhari.
2.   Lungule? trimis de
( 5 apr 2013, 11:50:57
Cind sau construit toate cartierele sucevei,cei care au fost proiectanti au avut grija sa respecte nomativele in constructi plus studii geo , pentru siguranta tuturor , gindinduse si la nivelul seismic -geografic al urbei ; dar acest primar (urmat de toata sleata lui de corupti si nesimtiti)fac ca orasul sa arate ca un talcioc, peste tot se construieste si se fac extinderi la fiecare parter de bloc unde mai era cite un petec de verdeata. In zona tribunalului numai extinderi de birouri notariale ,cabinete de avocati -in statie la banca farmacii cabinete medicale agentii imobiliare,plus gramada de benere si panouri publicitare mai pe toate blocurile. Dar de cel care construieste blocul pe al.nucului de ce nu va legati , cladirile din zona cele mai apropiate au parter si un etaj plus ca distana dintre noua constructi si cea mai apropiata e de nici sase metri, cine lea dat autorizatie si din cite vad o sa aiba cel putin patru etaje, cei competenti de ce nu au raspuns la sesizarile locatarilor? . daca tot vreti sa fiti corecti voi cei de la monitoru ia vedeti cu sta traba in teren ,dar nu la lungu in birou ca are cu ce sa va unga.
3.   Comentariu trimis de
( 5 apr 2013, 12:30:47
aici ar trebui mai multa solidaritate cu acesti locatari ar trbui toti locatari din zona sa -i ajute ca maine poimane li-se poate intampla lor
4.   Luptati fratilor... trimis de
( 5 apr 2013, 12:49:49
Trebuie sa luptam cu totii, ceea ce se intampla in Suceava depaseste orice limita de bun simt, se contruieste pe orice coltisor de spatiu verde, chioscuri se tranfosrma peste noapte in vile, se fac parcari pe spatiile verzi, se taie arbori fara autorizatii, totul sub acoperirea institutiilor statului si mai ales a primariei care se face ca nu vede. ALOOOOO, DOMNULE PRIMAR, CHIAR NU MAI AVETI PIC DE RUSINE, GANDITI-VA LA NOI, LA COPII NOSTRI CARE VREM SA RESPIRAM AER CURAT, AVEM NEVOIE DE SPATII VERZI NU DOAR DE BETOATE !!!
PRESA DE CE DOARME, LUATI INITIATIVA!
5.   L-ATI VOTAT PE LUNGU trimis de
( 5 apr 2013, 14:07:25
daca l-ati votat pe lungu, spalati-va pe cap cu el...asa ne trebuie daca suntem prosti.
6.   Sv. este mizerabila, fara saptii VERZI trimis de
( 5 apr 2013, 17:36:06
Spatiile verzi din Suceava sunt rare, iar cele care au mai ramas dispar fara mila!…Imediat clica construieste ceva, in loc sa se puna o banca, flori, iarba, chiar si un copac, pentru a sta un batrin, un om bolnav,etc....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei