Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 78 (5285)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Cei mai buni dintre cei buni

Olimpiada Naţională de Limbă Germană Maternă, deschisă oficial la Suceava, în prezenţa oficialităţilor, a profesorilor şi a elevilor calificaţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

În perioada 1-6 aprilie 2013, municipiul Suceava este gazda fazei naţionale a Olimpiadei de Limba şi Literatura Germană Maternă, competiţie la care participă reprezentanţi din 16 judeţe (107 elevi, 12 membri ai comisiei, 16 profesori însoţitori).

Invitaţi din cadrul Ambasadei Germaniei, al Forumului Democrat al Germanilor şi al Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) sunt, în această săptămână, oaspeţi de seamă ai judeţului, aceştia dându-şi întâlnire marţi, în Auditorium „Joseph Schmidt” al Universităţii „Ştefan cel Mare”, pentru deschiderea oficială a competiţiei.

Festivitatea de deschidere a olimpiadei de nivel naţional a fost onorată de prezenţa preşedintelui Comisiei Naţionale, lector univ. dr. Astrid Agache de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, preşedintele executiv şi directorul Direcţiei Minorităţi din cadrul MEN - dr. Alexandru Szepesi, reprezentanta Ambasadei Germaniei la Bucureşti - Eva Vlad, şi Antonia Gheorghiu - preşedinta Forumului Regional German din Bucovina.

Prezidiul a fost completat de prefectul judeţului - Florin Sinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava – Cătălin Nechifor, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) - prof. Gheorghe Lazăr şi prorectorul USV - prof. univ. dr. Mircea Diaconu.

Evenimentul a debutat cu o suită de dansuri specifice germane susţinută de elevii clasei pregătitoare de germană maternă de la Colegiul „Mihai Eminescu”.

Cuvântul de bun venit i-a aparţinut preşedintelui CJ, Cătălin Nechifor, care a transmis felicitări tuturor elevilor calificaţi la această fază a olimpiadei, exprimându-şi speranţa că limba germană va rămâne „un fundament al dezvoltării societăţii româneşti în ansamblu”.

„Cred că nu întâmplător Suceava a fost aleasă să fie gazda acestui eveniment, ţinând cont de faptul că judeţul nostru este teritoriul în care există un filon puternic de germană, datorită istoriei şi faptului că ne aflăm într-o zonă în care sunt foarte mulţi etnici germani”, a transmis Nechifor. La rândul său, prefectul judeţului, Florin Sinescu, a transmis participanţilor cuvântul său de bun venit, declarând că „Bucovina este leagănul mai multor minorităţi naţionale, acestea convieţuind în această zonă timp îndelungat, comunitatea germană fiind una dintre acestea. Cu certitudine, minoritatea germană şi-a pus amprenta asupra judeţului nostru”.

Preşedintele executiv al Comisiei Naţionale şi directorul Direcţiei Minorităţi din cadrul MEN, dr. Alexandru Szepesi, a declarat că „organizarea olimpiadei în această regiune este legată de vechea tradiţie din această regiune multiculturală, multietnică unde influenţa germană e prezentă. În alt doilea rând, acum opt ani au existat iniţiative de înfiinţare, materializate ulterior, a studiului limbii germane, trei-patru ore pe săptămână, la Colegiul <Mihai Eminescu>. Se doreşte ca această decizie să fie răsplătită”.

 

Premierea elevilor va avea loc mâine

Coordonarea activităţilor din partea Inspectoratului Şcolar al Judeţului Suceava este asigurată de inspectorul şcolar de specialitate, prof. Elena-Manuela David.

Pe lângă probele specifice olimpiadei, în decursul acestei săptămâni, elevii vor participa la workshop-uri coordonate de Andrea Ruthel, manager cultural IFA (Institut Fur Auslandbeziehungen - Institutul pentru Relaţii Externe), Germania, la seri de lectură coordonate de jurnalistul Benjamin Józsa din Sibiu, la ateliere de lucru, vor face un tur al oraşului şi, totodată, vor lua parte la Festivalul literar româno-german „Lectora”, organizat de IFA, Consiliul Judeţean Suceava, Muzeul Bucovinei şi Centrul de Instruire „EduMax” Suceava.

Premierea elevilor va avea loc mâine, în sala ”Ștefan cel Mare” a Consiliului Județean Suceava, începând cu ora 17.00.

 

Trei elevi reprezintă judeţul Suceava la faza naţională a olimpiadei

Trei elevi din judeţ s-au calificat la faza naţională a Olimpiadei de Limbă Germană. Aceştia sunt elevi ai Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”. Este vorba despre Alexandra Strugaru, Stefana Krsemenicki şi Miruna Pânzariu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Olimpiada Naţională de Limbă Germană Maternă, deschisă oficial la Suceava, în prezenţa oficialităţilor, a profesorilor şi a elevilor calificaţi.
 Vizualizări articol: 1653 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 4 voturi
Olimpiada Naţională de Limbă Germană Maternă, deschisă oficial la Suceava, în prezenţa oficialităţilor, a profesorilor şi a elevilor calificaţi4.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei