Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 78 (5285)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Tradiţie

Împărţirea oului sfinţit, o sărbătoare veche de secole, celebrată ieri de etnicii polonezi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Zeci de etnici polonezi s-au întâlnit ieri pentru a participa la o sărbătoare veche de câteva secole. Este vorba de împărţirea oului sfinţit, o sărbătoare a familiei şi a bucuriei, în cadrul căreia se fac urări de bine între membrii comunităţii. La fel s-a întâmplat şi în acest an, la câteva zile după ce creştinii catolici au celebrat sărbătoarea Învierii lui Iisus Cristos.

„Ceremonialul împărţirii cu oul sfinţit este o tradiţie veche de secole, pe care etnicii polonezi au adus-o când au venit pe meleagurile Bucovinei, doar că, în perioada comunistă, manifestarea nu s-a putut organiza în mod public, ci doar în familie”, a arătat deputatul Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România.

Tradiţia spune că bucatele se sfinţesc în sâmbăta de dinaintea Paştelui, iar toată lumea posteşte până la întoarcerea de la slujba de Înviere. La întoarcerea de la biserică, după ce familia s-a reunit, persoana cea mai în vârstă sau capul familiei dă tonul la masă, nu înainte ca fiecare să guste din oul sfinţit.

Ieri, această tradiţie s-a mutat în marea familie a polonezilor, care au participat la o masă ale cărei bucate au fost sfinţite de mai mulţi preoţi în frunte cu decanul Iosif Păuleţ.

Prezent la manifestare, prefectul Florin Sinescu a ţinut să sublinieze buna colaborare pe care polonezii, dar şi celelalte minorităţi care trăiesc în Bucovina, au avut-o de-a lungul timpului cu populaţia română.

„Prezenţa noastră aici nu este decât un semn că buna tradiţie a convieţuirii paşnice din Bucovina se păstrează şi astăzi”, a spus prefectul Sinescu.

La împărţirea oului sfinţit a participat şi primarul Ion Lungu, care a ţinut să le transmită etnicilor polonezi sărbători pascale cât mai fericite.

În afara cântecelor pascale specifice etnicilor polonezi, cei prezenţi la manifestarea de ieri i-au făcut urări de bine şi prefectului Florin Sinescu, care îşi serba ziua de naştere, şi căruia i-au cântat „La mulţi ani” în limba polonă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Împărţirea oului sfinţit, o sărbătoare veche de secole, celebrată ieri de etnicii polonezi.
 Vizualizări articol: 1352 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Împărţirea oului sfinţit, o sărbătoare veche de secole, celebrată ieri de etnicii polonezi5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei